Les 9: Van probleem naar oplossing

1 / 14
next
Slide 1: Slide
MaatschappijkundeMiddelbare schoolvmbo bLeerjaar 4

This lesson contains 14 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 70 min

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Slide 2 - Slide

This item has no instructions

Startklaar
  • Op je plek zitten 
  • Telefoon in het Zakkie 
  • Jas over de stoel, oortjes in de tas, tas op de grond
  • Schoolspullen op tafel: Chromebook, JdW-map, etui 

Slide 3 - Slide

Bij de start van iedere les verwelkomt de docent de leerlingen bij de ingang van de deur, noemt leerlingen bij naam, maakt oogcontact en besteedt aandacht aan het welbevinden van leerlingen. De docent geeft het goede voorbeeld en spreekt hoge verwachtingen uit voor het verloop van de les door succescriteria op gewenst gedrag, schooltaal en effectief leren te benoemen. De leerlingen zitten startklaar en zijn bijvoorbeeld ingelogd in LessonUp en hebben hun JdW-map op tafel.

WERK & MEDIA



Les X: Titel les
Maatschappijleer
HB3B
Les 9: Van probleem naar oplossing
Maatschappijkunde Basis 4
2024-2025
POLITIEK

Slide 4 - Slide

This item has no instructions

Leerdoelen
  • Je kunt de verschillende stappen in het proces van politieke besluitvorming opnoemen (R)

Slide 5 - Slide

This item has no instructions

Het besluitvormingsproces
De manier waarop wetten en regels tot stand komen noemen we politieke besluitvorming. Vaak begint dat met wensen van burgers. Of met de constatering dat er een maatschappelijk probleem is. Zo'n probleem kunnen burgers meestal niet zelf oplossen. We verwachten dat de overheid ons daarbij helpt. 

Het proces van politieke besluitvorming verloopt in vier fasen. 

Slide 6 - Slide

This item has no instructions

Fase 1: Wens komt op de politieke agenda
De politiek moet weten welke problemen, wensen en verlangens er bij de mensen leven. Een goede manier om hiervoor te zorgen is het mobiliseren van de publieke opinie: zo veel mogelijk mensen op de hoogte brengen van jouw wens of probleem. Bijvoorbeeld door er op tv, op sociale media of in de krant aandacht voor te vragen. 

Als een onderwerp de aandacht krijgt van politici komt het op de politieke agenda. Dat betekent dat politici in de Tweede Kamer of gemeenteraad gaan debatteren over dit onderwerp. Het maatschappelijke probleem is nu een politiek probleem geworden. Politieke partijen kunnen overigens ook zelf met wensen komen en deze op de politieke agenda zetten. 

Slide 7 - Slide

This item has no instructions

Fase 2: Bedenken van oplossingen
Zodra besloten is welk probleem moet worden opgelost, kan de fase van beleidsvoorbereiding beginnen. Bestuurders zoals wethouders en ministers bedenken samen met hun ambtenaren maatregelen en wetsvoorstellen (=beleid) om het probleem aan te pakken.

Ministers, wethouders en andere bestuurders werken vaak maar een paar jaar op een ministerie of gemeentehuis. Ambtenaren werken daar veel langer en hebben bovendien vaak specialistische kennis. Topambtenaren hebben veel overleg met de minister en adviseren wat hij het beste kan doen. Zij hebben hierdoor veel invloed. 

Slide 8 - Slide

This item has no instructions

Fase 3: Besluit nemen
Als er een goed plan ligt om het probleem aan te pakken, gaat het naar de Tweede Kamer of de gemeenteraad. Het kan een maatregel zijn, maar ook een wetsvoorstel. De volksvertegenwoordiging debatteert erover en stelt eventueel wijzigingen voor. Belangengroepen krijgen soms nog de kans om hun ideeën te laten horen of ze zoeken de politici op om hen te beïnvloeden. Uiteindelijk neemt de volksvertegenwoordiging door te stemmen een besluit. 

Slide 9 - Slide

This item has no instructions

Fase 4: Uitvoeren van het besluit
Als het besluit genomen is, moet de minister of wethouder ervoor zorgen dat het wordt uitgevoerd. Zo moet iedereen in ons land geïnformeerd worden over de nieuwe wet. Stel, het Parlement besluit om het probleem van overgewicht aan te pakken door alle middelbare scholieren naar de schoolarts te sturen. De minister van Volksgezondheid moet dit besluit dan aan alle gemeenten, scholen, scholieren en GGD's laten weten. Hij moet ook in de gaten houden of de gemeenten inderdaad regelen dat de artsen naar de scholen gaan. Door deze controle voorkom je dat besluiten soms anders uitgelegd worden dan ze zijn bedoeld. Fase 4 is afgerond als het besluit is uitgevoerd. 

Slide 10 - Slide

This item has no instructions

Terugkoppeling
Het besluitvormingsproces eindigt niet bij fase 4, want beleidsvorming is een proces dat altijd doorgaat. Er zijn voortdurend reacties vanuit de samenleving op genomen besluiten. Dit wordt terugkoppeling genoemd. De minister moet dan opnieuw naar de plannen kijken. De politieke besluitvorming begint dan dus weer opnieuw. 

Slide 11 - Slide

This item has no instructions

Zelfstandig werken


Examenkatern Politiek (Essener)
Opdracht 5 t/m 9 (blz. 66-68) 
timer
15:00

Slide 12 - Slide

This item has no instructions

Huiswerk voor volgende keer
Invullen: begrippen en samenvatting H9 (blz. 69)

Slide 13 - Slide

This item has no instructions

Begrippen H9
  • Maatschappelijk probleem
  • Politieke besluitvorming
  • Politieke agenda
  • Politiek probleem
  • Publieke opinie
  • Terugkoppeling

Slide 14 - Slide

This item has no instructions