Groei Stress en emotie

1 / 26
next
Slide 1: Video
Buitengewoon secundair onderwijs

This lesson contains 26 slides, with interactive quizzes, text slides and 2 videos.

Items in this lesson

Slide 1 - Video

stress en emotie

Slide 2 - Slide

Doelen
GE 38  Positieve en negatieve stress
LL34 De leerling controleert of hij het geleerde voldoende kent.

Slide 3 - Slide

Hoeveel stress ervaren jullie op school?
-410

Slide 4 - Poll

Geef een ander woord/ synoniem
voor stress?

Slide 5 - Mind map

Waarvoor hebben
jullie stress op school?

Slide 6 - Mind map

Hebben jullie ook stress
buiten de school?
Waarvoor?

Slide 7 - Mind map

Wat doe je als je stress
hebt om rustig te worden?

Slide 8 - Mind map

Kan stress lichamelijke gevolgen hebben en welke ervaar jij?

Slide 9 - Open question

Is stress altijd negatief?

Slide 10 - Open question

Wat is stress?
Stress is een REACTIE van het lichaam op een veranderende situatie waarbij een natuurlijk overlevingsmechanisme in werking treedt. Je hartslag gaat omhoog, je spieren spannen zich op en je ademhaling versnelt. De adrenaline in je bloed stijgt en je staat klaar om te reageren.

Slide 11 - Slide

Is stress altijd slecht?
Stress hoeft niet altijd negatief te zijn: het is een belangrijk overlevingsmechanisme. Het maakt je klaar om in actie te komen. Af en toe wat stress ervaren is niet schadelijk.

Slide 12 - Slide

Negatieve stress
Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.

Slide 13 - Slide

Positieve stress
Een bepaalde mate van stress is nodig om goed te kunnen functioneren. Stress zorgt er namelijk voor dat jouw lichaam in beweging komt. Dat je hart sneller gaat kloppen en je ademhaling versnelt, zodat er zuurstof binnen komt. Maar het versterkt ook je focus en zet je lichaam (en geest) 'op scherp
Positieve stress is bijvoorbeeld de spanning die ene plezierige gebeurtenis oproept, zoals voor een wedstrijd of voor vakantie. Na enige tijd verdwijnt deze spanning weer en keert het lichaam terug in een toestand van rust.

Slide 14 - Slide

4 manieren om van negatieve stress iets goeds te maken
1. Begrijp je emoties
Zodra je een presentatie moet geven, beginnen je handen te zweten, je hart tekeer te gaan en je maag zich om te draaien. Dit kunnen fysieke tekens zijn van angst en stress. Maar denk eens terug aan een tijd waarin je een oogje op iemand had en die persoon tegen je ging praten. Reageerde je lichaam toen niet ongeveer hetzelfde? De fysieke tekens van angst en stress lijken namelijk verdacht veel op die van enthousiasme en liefde. Daarom kun je simpelweg voor jezelf bepalen welke emotie je ervaart wanneer je lichaam deze tekens vertoont. Zet je angst en stress om naar enthousiasme en plezier!


Slide 15 - Slide

2. Evalueer je emoties
Merk je dat je lichaam angst en stress fysiek begint te uiten? Dan is het eerste wat je wil doen waarschijnlijk jezelf kalmeren. Maar om je lichaam te vragen van het ene extreem naar het ander te gaan is een hoge eis. Bedenk daarom hoe je je stress om kan zetten naar enthousiasme. Deze emoties liggen fysiek namelijk veel meer op een lijn dan stress en kalmte. Op die manier vraag je niet te veel van jezelf en haal je misschien ook nog eens meer plezier uit de situatie.

Slide 16 - Slide

3. Denk in kansen
In plaats van je stress te gebruiken om te vluchten uit een situatie kan je het ook zien als een nieuwe situatie waarvan je wat kan leren. Grijp de kans aan om uit je comfort zone te stappen en zie de mogelijkheden binnen de situatie. Door jezelf zo zelfverzekerd mogelijk neer te zetten, word je dat ook vanzelf. Spreek daarom net wat luider bij je presentatie of hou een open positie aan als je tegen onbekenden praat om jezelf een vertrouwensboost te geven.

Slide 17 - Slide

4. Focus je op succes
Tijdens een angstaanval of in extreem stressvolle situaties gaan je gedachten automatisch naar de meest negatieve resultaten. Je zal jezelf vallend of stotterend inbeelden in plaats van succesvol. Probeer deze gedachten eens om te zetten in een positief denkbeeld van jezelf. Denk als Pippi Langkous: ga ervan uit dat je iets al kan, simpelweg omdat je het nog nooit hebt geprobeerd. Wees niet bang om te falen, maar ga er ook niet vanuit dat je gáát falen. You can do this! 


Slide 18 - Slide

Wat te doen tegen negatieve stress tijdens de les?

Slide 19 - Slide

TIPS
LANGZAAM ADEMEN

START MET DE OEFENINGEN DIE JE KAN

CONTROLEER REGELAMTIG HET GELEERDE, HERHALING

DURF HULP VRAGEN
FOUTEN MAKEN MAG

Slide 20 - Slide

Slide 21 - Video

Wat is een Black-out?

Slide 22 - Open question

Hebben jullie ooit al een black-out gehad?
JA
NEE

Slide 23 - Poll

Zoek online tips om stress te verhelpen
Maak voor jezelf een hulpkaart om jou een rustig schooljaar te 
bezorgen.

Slide 24 - Slide

Slide 25 - Slide

Slide 26 - Slide