Infectie en algemene afweer

Infectie en algemene afweer
1 / 11
next
Slide 1: Slide

This lesson contains 11 slides, with interactive quizzes and text slides.

Items in this lesson

Infectie en algemene afweer

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Leerdoelen
Aan het einde van de les kun je lichaamsvreemde stoffen definiëren. Aan het einde van de les kun je uitleggen hoe infecties in het lichaam terechtkomen. Aan het einde van de les kun je de algemene afweermechanismen van het lichaam beschrijven. Aan het einde van de les kun je de rol van witte bloedcellen in de afweer uitleggen. Aan het einde van de les kun je het effect van koorts op ziekteverwekkers beschrijven. Aan het einde van de les kun je het verschil tussen antibiotica en medicijnen voor virussen uitleggen. Aan het einde van de les kun je de oorzaak, verspreiding en behandeling van tuberculose beschrijven.

Slide 2 - Slide

This item has no instructions

Wat weet je al over lichaamsvreemde stoffen en afweermechanismen?

Slide 3 - Mind map

This item has no instructions

Lichaamsvreemde stoffen en infecties
Stoffen die niet in je lichaam thuishoren, zoals ziekteverwekkers die infecties veroorzaken, worden lichaamsvreemde stoffen genoemd. Deze kunnen binnendringen via infecties, bloedtransfusies en orgaantransplantaties.

Slide 4 - Slide

This item has no instructions

Algemene afweermechanismen
Het lichaam heeft algemene afweermechanismen zoals talg op de huid, slijmvliezen en maagsap met zoutzuur, maar ook witte bloedcellen die ziekteverwekkers insluiten.

Slide 5 - Slide

This item has no instructions

Witte bloedcellen en koorts
Witte bloedcellen spelen een cruciale rol in de afweer tegen ziekteverwekkers. Koorts kan optreden wanneer ziekteverwekkers toch binnendringen en giftige stoffen afgeven.

Slide 6 - Slide

This item has no instructions

Tuberculose
Tuberculose, veroorzaakt door een bacterie, is een specifieke ziekte die zich via de longen en het bloed verspreidt en met antibiotica behandeld wordt.

Slide 7 - Slide

This item has no instructions

Definities
Lichaamsvreemde stoffen: Stoffen die niet in het lichaam thuishoren en door het afweersysteem bestreden worden. Infectie: Het binnendringen en vermenigvuldigen van ziekteverwekkers in het lichaam. Algemene afweer: De natuurlijke beschermingsmechanismen van het lichaam tegen ziekteverwekkers. Witte bloedcellen: Cellen in het bloed die een cruciale rol spelen in de afweer tegen ziekteverwekkers. Koorts: Een verhoogde lichaamstemperatuur die de ontwikkeling van ziekteverwekkers tegengaat. Antibiotica: Medicijnen die bacteriën doden en worden gebruikt voor de behandeling van bacteriële infecties. Tuberculose: Een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die de longen aantast en met antibiotica behandeld wordt.

Slide 8 - Slide

This item has no instructions

Schrijf 3 dingen op die je deze les hebt geleerd.

Slide 9 - Open question

De leerlingen voeren hier drie dingen in die ze in deze les hebben geleerd. Hiermee geven ze aan wat hun eigen leerrendement van deze les is.
Schrijf 2 dingen op waarover je meer wilt weten.

Slide 10 - Open question

De leerlingen voeren hier twee dingen in waarover ze meer zouden willen weten. Hiermee vergroot je niet alleen betrokkenheid, maar geef je hen ook meer eigenaarschap.
Stel 1 vraag over iets dat je nog niet zo goed hebt begrepen.

Slide 11 - Open question

De leerlingen geven hier (in vraagvorm) aan met welk onderdeel van de stof ze nog moeite. Voor de docent biedt dit niet alleen inzicht in de mate waarin de stof de leerlingen begrijpen/beheersen, maar ook een goed startpunt voor een volgende les.