Waarom laat God ellende toe?

Hoe kan God ellende toelaten?
1 / 29
next
Slide 1: Slide

This lesson contains 29 slides, with interactive quizzes, text slides and 3 videos.

Items in this lesson

Hoe kan God ellende toelaten?

Slide 1 - Slide

Stelling
De mens heeft zich van God afgekeerd en gezondigd en nu wordt hij door God gestraft. God
probeert de mensen weer tot hem terug te laten keren door ze te straffen.

Slide 2 - Slide

Wie zijn schuld is het dat ellende bestaat?
- Wijzelf, omdat we zonden doen en van de boom aten?
- Of is het Gods zijn schuld, die de boom in de tuin zette en die ellende niet heeft uitgebannen?
- Of is het de schuld van satan?
- Of heeft niemand er schuld aan, en is het gewoon zo dat er ellende bestaat?

Slide 3 - Slide

Lezen
blz. 65

Slide 4 - Slide

Het lijkt erop dat Gods ‘antwoord’ op ons lijden, niet is dat hij aan al het lijden een einde
maakt. Hij kiest een andere weg. Hij stelt zichzelf bloot aan het lijden, om zo dichtbij te
kunnen zijn. Wanneer je lijdt, staat God naast je. Hij weet waar jij het over hebt

Slide 5 - Slide

Stelling
Ellende en lijden zijn een les. Je kunt er sterker door worden. Daarom laat God ellende toe

Slide 6 - Slide

God heeft deze wereld aan mensen gegeven. De mens heeft een keuze tussen goed en kwaad. Want zonder keuze, geen vrijheid. God is verantwoordelijk voor de gift van vrijheid. De mens is verantwoordelijk voor wat hij met deze vrijheid doet. Stel dat God elke nare gedachte acuut zou wegduwen uit ons hoofd en we dus alleen in staat zijn positieve, mooie dingen te denken. Dat kan God vast, maar kun je dan nog wel over echte mensen spreken, die in staat zijn lief te hebben, verantwoordelijk zijn voor hun gedrag, die vrij zijn? Dat is lastig. God beïnvloedt ons wel, maar willen we echt mensen zijn, dan moeten we een speelruimte houden om foute keuzes te maken die gevolgen hebben voor onszelf en/of anderen. Dat hoort bij mens-zijn.

Slide 7 - Slide

Bestaat er volgens jullie daarom (zie onderstaande stukje tekst) ellende, zoals oorlog, honger,
misbruik en moord?

God heeft deze wereld aan mensen gegeven. De mens heeft een keuze tussen goed en kwaad. Want zonder keuze, geen vrijheid. God is verantwoordelijk voor de gift van vrijheid. De mens is verantwoordelijk voor wat hij met deze vrijheid doet. Stel dat God elke nare gedachte acuut zou wegduwen uit ons hoofd en we dus alleen in staat zijn positieve, mooie dingen te denken. Dat kan God vast, maar kun je dan nog wel over echte mensen spreken, die in staat zijn lief te hebben, verantwoordelijk zijn voor hun gedrag, die vrij zijn? Dat is lastig. God beïnvloedt ons wel, maar willen we echt mensen zijn, dan moeten we een speelruimte houden om foute keuzes te maken die gevolgen hebben voor onszelf en/of anderen. Dat hoort bij mens-zijn.

Slide 8 - Slide

Romeinen 5:1-4
Moeten we dankbaar zijn dat er ellende is, als je kijkt naar deze bijbeltekst?

Slide 9 - Slide

Romeinen 5:1-4
Verklaart deze bijbeltekst waarom er ellende is?

Slide 10 - Slide

Romeinen 5:1-4
Veel mensen vinden dat God moet ingrijpen in de wereld, op welke manier moet Hij dat dan
doen? Bij ziekte kan Hij genezen, maar wat moet Hij dan doen bij bijvoorbeeld oorlog? 

Slide 11 - Slide

Slide 12 - Video

Spreuken 19: 1-10
Spreuken 19:3 'Dwaasheid brengt de mens op de verkeerde weg, dan keert hij zich verbitterd tegen God'

Slide 13 - Slide

Wanneer een ongelovig iemand vraagt waarom God dan zoveel ellende toelaat, wat zou je antwoorden?

Slide 14 - Open question

Slide 15 - Video

De holocaust is voor velen een reden om niet meer te geloven in goedheid en God. Auschwitz betekende het einde van het geloof in God voor de bekende Jood Elie Wiesel. En Zvi Kolitz, een Jood die tijdens de opstand in het getto van Warschau zijn vrouw en zes kinderen vermoord zag worden, schrijft vlak voor zijn sterven een brief aan God. Daarin schrijft hij: ´Dan wil ik je vragen, God, en die vraag brandt als een verterend vuur in me: “Wat, o wat moet er nog gebeuren voordat je je gezicht weer aan de wereld laat zien?”

Slide 16 - Slide

Het frappante van dit verhaal is dat uit onderzoek onder holocaustoverlevenden blijkt dat slechts 11 procent, zich atheïst ging noemen. En velen waren geen ‘echte’ atheïsten. Ze bleken boos op God, wat verklaarbaar is vanwege de verschrikkingen die ze hebben moeten ondergaan. Maar boosheid veronderstelt nog geen ‘adieu God’. Tegelijk kwam 5 procent van de overlevenden tot geloof! Blijkbaar mogen we uit dit verhaal een voorzichtige conclusie trekken dat wie zelf lijdt, zelden God verlaat.


Slide 17 - Slide

Hij geeft ons keuzevrijheid. Anders waren we wel robots geworden waarbij God aan de knoppen zat. God heeft er niet voor gekozen de grote wereldproblemen een-twee-drie op te lossen.

 
God heeft deze wereld aan mensen gegeven. De mens heeft een keuze tussen goed en kwaad. Want zonder keuze, geen vrijheid. God is verantwoordelijk voor de gift van vrijheid. De mens is verantwoordelijk voor wat hij met deze vrijheid doet. God de schuld in de schoenen schuiven van zoveel wereldproblemen is onszelf een vrijbrief geven om ons te misdragen. We kunnen God de schuld geven van honger in Afrika, maar waarom krijgen wij het als mensheid niet voor elkaar om meer dan voldoende voedsel eerlijk te verdelen?

Slide 18 - Slide

Als iemand weet wat lijden is, dan is het God wel. Hij bleef niet afwezig toekijken hoe de wereld kapot ging. Hij stuurde zijn zoon Jezus de wereld in. Geboren in armoede bij een tienermoeder. Op de vlucht geslagen. Zijn vader op jonge leeftijd verloren. Zijn broers verklaarden Hem voor gek en zijn beste vrienden lieten Hem in de steek. Jezus werd slachtoffer van een samenzwering en oneerlijke rechtspraak. Hij werd verkocht, in elkaar geslagen, gemarteld en spijkers doorboorden zijn handen aan een houten kruis. Maar gelukkig is dit niet het einde van het verhaal. Jezus stond op uit de dood en daardoor rekende Hij af met alle ellende die we als mensen kunnen meemaken. Dieper dan de dood kon Jezus niet zinken.

Slide 19 - Slide

Zou het makkelijker zijn wanneer er helemaal geen ellende in de wereld zou zijn?

Slide 20 - Open question

Jezus komt terug om de wereld nieuw te maken. Wanneer zal Hij dat doen?

Slide 21 - Open question

Matteus 24:1-14

Slide 22 - Slide

Het verhaal van Job
Het bijbelboek Job gaat in op de zin van het lijden en naar de rol van God daarbij. Job is een goed mens, en toch wordt hij getroffen door veel ellende. De vrienden van Job proberen in gesprek met Job een verklaring te vinden: God beloont het goede handelen van de mens, en straft het kwade. Dat betekent dat Job niet zo'n goed mens was als hij zelf zei, concluderen zijn vrienden. Job bestrijdt deze conclusie. Hij vindt dat hij niet zoveel ellende verdient, omdat hij altijd goed heeft geleefd en God trouw is gebleven. Job begrijpt dan ook niet waarom God juist hem met het kwaad treft, en hij daagt God uit om een duidelijk antwoord te komen geven. Job neemt geen genoegen met de reacties van zijn vrienden en zijn vrouw.

Slide 23 - Slide

Reacties op de situatie van Job
Bespreek in groepjes: met welke reacties ben je het eens? Met welke niet? Waarom?

Slide 24 - Slide

Vooronderstellingen in het boek Job
1) God is almachtig en de oorzaak van alles wat er in de wereld gebeurt
2) God is rechtvaardig en eerlijk en staat ervoor dat mensen krijgen wat ze verdienen
3) Job is een goed man

Slide 25 - Slide

Hoe ben jij er voor je vrienden als ze het moeilijk hebben?

Slide 26 - Open question

Na de Tweede Wereldoorlog hadden mensen veel moeite hadden met geloven dat God almachtig is en vroegen zich afhoe God al dat leed dat gebeurd was in de oorlog gewild kon hebben. Gelovigen ontdekten toen (net als de schrijver in het verhaal van Job ontdekt) dat God misschien helemaal niet altijd alles regelt. Het lijden treft goede mensen in onze wereld, maar dat is niet Gods wil. God wil graag het goede voor mensen, maar Hij kan dat niet altijd zo regelen, omdat Hij mensen de ruimte laat. 

Slide 27 - Slide

Slide 28 - Video

Het lijden treft goede mensen in onze wereld, maar dat is niet Gods wil. God wil graag het goede voor mensen, maar Hij kan dat niet altijd zo regelen, omdat Hij mensen de ruimte laat. 

Slide 29 - Slide