1. Content marketing inzetten
De manier om gratis websitebezoekers naar je website te halen, is het inzetten van content marketing. Dit betekent dat je grote hoeveelheden rijke content moet maken die relevant is voor jouw doelgroep. Hierdoor komen zowel bezoekers sneller naar je website toe, maar kunnen ze ook al hun vragen beantwoorden op jouw website. Denk hierbij aan:
Het schrijven van blogs;
Video’s maken;
Whitepaper opstellen;
Infographic ontwerpen;
E-book publiceren;
Eigen foto’s inzetten.
2. Social media kanalen bijhouden
Ten tweede zijn de social media kanalen een steeds belangrijker wordende marketingactiviteit. Want social media juist net andersom dan een zoekmachine zoals Google. Waar je in Google zeer concreet op zoek naar gaat een product, bereik je via social media juist mensen op andere momenten. Hierdoor krijg je dus altijd de kans om jouw marketingboodschap naar de juiste mensen te brengen.
Laat daarbij ook vooral zien wie er achter het bedrijf zit. Social media is misschien niet het kanaal om een grote omzet mee binnen te halen, maar wel om te laten zien dat je meer dan een ondernemer bent die klanten wil.
Marketingactiviteit
3. Website netjes maken
Daarnaast is het goed om een even een stapje terug te doen van je website en jezelf afvragen, of het eigenlijk wel een logische website is. Vraag jezelf bij ieder element op de website af waarom dat daar staat. Zo kom je er al gauw achter dat in het verleden gemaakte keuzes, helemaal niet logisch zijn. Daarnaast is het ook goed om een outsider naar je website te laten kijken aangezien die persoon een frisse blik kan geven.
4. Huisstijl maken en toepassen
Het doel van je eigen huisstijl ontwikkelen is niet om ervoor te zorgen dat heel Nederland je herkent, maar juist dat die personen binnen jouw doelgroep jou herkennen. Hierdoor weten mensen meteen wat voor bedrijf je bent en of je goed bent in wat je doet.
Tijdens het maken van een huisstijl is het belangrijk om die toe te passen op ieder element van jouw marketing. Hierdoor wordt het een grote overkoepelende boodschap die je aan iedereen kan vertellen. Onderdelen van iedere goede huisstijl zijn:
Kleuren kiezen;
Lettertype en grootte;
Soorten afbeeldingen;
Soorten iconen;
Indeling pagina’s;
Manier van communiceren.
Marketing huisstijl
5. Website snel en mobielvriendelijk maken
Heb jij er ook altijd een hekel aan als een website traag is of niet fatsoenlijk werkt op mobiel? Je bent niet de enige. Daarbij geeft Google ook harde straffen als jouw website simpelweg niet te gebruiken is. Zorg er daarom ten allen tijde voor dat iedere pagina op je website snel laadt, maar ook goed te gebruiken is op mobiel. Overleg daarom met je webbouwer hoe je dit het best kunt oppakken.
6. Betrouwbaarheid website verhogen
Met al dat negatieve nieuw rondom online bestellen, zijn mensen huiverig om contact op te nemen met een partij die ze niet kennen. Zorg er daarom voor dat jouw website niet alleen een paar keurmerken heeft staan, maar over de gehele website door betrouwbaar over komt. Denk hierbij aan:
Uitgebreide over ons pagina;
Eigen foto’s gebruiken;
Algemene voorwaarden;
Privacyverklaring;
Website is HTTPS beveiligd;
Reviews verzamelen;
Duidelijk contactgegevens benoemen.
Marketing activiteit website
7. Google Ads opzetten
Met Google Ads kun je ervoor zorgen dat je zeer gericht, binnen een bepaald gebied een bepaalde doelgroep bereikt. Tuurlijk het kost geld om Google Ads in te zetten, maar het kan je ook veel opleveren. Door zeer gericht te adverteren, bijvoorbeeld op enkele zoekwoorden binnen een bepaald gebied, voorkom je dat je onnodige kosten maakt. Want Google Ads blijft toch wel de methode om echt bovenaan de resultaten van Google te komen.
8. Producten en prijzen testen
Buiten de bekende marketing activiteiten, is het ook belangrijk om te experimenteren met je prijzen, producten en assortiment. Niet alleen kun je testen of het interessant is om de goedkoopste in de markt te zijn, maar ook welke producten jouw onderneming uniek maken. Tot slot is altijd relevant om te blijven innoveren met je assortiment om zo een unieke aanbieder te blijven van meerdere producten.
9. Klantonderzoeken doen
Een lastigere, maar wel relevantere marketingactiviteit is het doen van een klantonderzoek. De insteek van deze onderzoeken kan totaal verschillend zijn, maar hierdoor kun je wel vragen beantwoord zien die je altijd al had willen weten over jouw onderneming. Vragen zoals:
Waarom hebben klanten gekozen voor jouw bedrijf?
Waarom blijven ze terugkomen?
Waarom hebben ze voor de concurrent gekozen?
Welke services waarderen ze en welke niet?
Wat is ervoor nodig om ze tot klant te behouden?
10. Lokale vindbaarheid verhogen
Vind jij het ook belangrijk dat mensen uit jouw buurt jouw onderneming vinden? Dat vind iedereen namelijk. Je Google Mijn Bedrijf profiel is het online visitekaartje wat ervoor zorgt dat jij lokaal goed gevonden wordt. Google geeft namelijk binnen veel branches de voorkeur aan lokale ondernemingen in je zoekresultaten. Op het moment dat iemand naar een winkel wil of fysiek een afspraak wil maken, geeft Google de voorkeur aan lokale resultaten. Zorg er daarom voor dat jouw Google Mijn Bedrijf profiel volledig staat ingericht en dat op jouw website duidelijk benoemd staat wie je bent, wat je doet en waar je je bevind.
Lokale marketing activiteiten
Dit waren ze alweer, onze top tien marketingactiviteiten die iedere onderneming uit moet voeren. We begrijpen dat niet ieder onderwerp even gemakkelijk is, overweeg daarom om een marketingbureau in te schakelen. Natuurlijk is dit ook weer een investering, maar als je daardoor betere resultaten behaald, verdienen ze zich vanzelf terug.