This lesson contains 17 slides, with interactive quiz, text slides and 4 videos.
Lesson duration is: 60 min
Items in this lesson
De crisistijd en opkomst Hitler
Slide 1 - Slide
Slide 2 - Slide
De leerdoelen
1. Je kunt beschrijven hoe het ging met de economie in de jaren 1930
2. Je kunt beschrijven hoe antidemocratische partijen opkwamen.
3. Je kunt beschrijven hoe Duitsland een totalitaire dictatuur werd.
Slide 3 - Slide
Wat weet je al van Adolf Hitler?
Slide 4 - Mind map
Zwarte donderdag
Op donderdag 24 oktober 1929 stortte de Amerikaanse aandelenbeurs op Wall Street (New York) in. Dit leidde al snel tot een wereldwijde economische crisis met enorme werkloosheid.
Slide 5 - Slide
Duitsland en Nederland
De crisis sloeg over naar o.a. Duitsland en Nederland. Deze landen werden zeer zwaar getroffen. Miljoenen mensen kwamen in de problemen, maar kregen nauwelijks hulp.
Slide 6 - Slide
Slide 7 - Video
De nazi's
De crisis zorgde ervoor dat steeds meer Duitsers gingen stemmen op de nazipartij (nationaal socialisme) van Adolf Hitler. Maar wie is hij eigenlijk en wat wilden de nazi's?
Slide 8 - Slide
Adolf Hitler
Adolf Hitler (1889-1945) is geboren en opgegroeid in Oostenrijk (Braunau am Inn). In 1913 vertrok hij naar München. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vocht hij mee in het Duitse leger.
Slide 9 - Slide
De NSDAP
Na WOI werd Hitler lid en al snel leider van de NSDAP. In de crisistijd stemden de Duitsers massaal op deze partij, omdat Hitler beloofde Duitsland weer groot en sterk te maken.
Slide 10 - Slide
Kenmerken nationaal socialisme
De nazi's waren anti-democratisch, totalitair, gewelddadig, militaristisch, anti-communistisch en extreem nationalistisch, net als de fascisten. Maar de nazi's kenden ook rassenleer...
Slide 11 - Slide
Hitler aan de macht
In 1933 kwam Hitler aan de macht. De propaganda had gewerkt. Hij schafte de democratie af en werd dictator. Hij liet zich de Führer noemen. Ook Duitsland werd een totalitaire dictatuur.
Slide 12 - Slide
Slide 13 - Video
Concentratiekampen
De nazi's controleerden de hele samenleving. Tegenstanders kwamen terecht in concentratiekampen o.l.v. de SS. Hitler bereidde Duitsland voor op een nieuwe oorlog (wapenindustrie)
--->
Joseph Goebbels
minister van propaganda
Slide 14 - Slide
Slide 15 - Video
De Nederlandse nazipartij
In Nederland was in de jaren '30 ook veel armoede en werkloosheid, maar de NSB (Nationaal Socialistische Beweging) o.l.v. Anton Mussert kreeg maar weinig stemmen.