ouderen klas 2

ouderen
Ouderen in Nederland moeten tegenwoordig steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen.  Hiervoor is er veel hulp nodig van buitenaf of familie. Als het zelfstandig wonen slechter of helemaal niet meer gaat, zijn er meerdere mogelijkheden om ergens anders te gaan wonen.
1 / 15
next
Slide 1: Slide
Zorg en WelzijnPraktijkonderwijsLeerjaar 2

This lesson contains 15 slides, with interactive quizzes, text slides and 2 videos.

Items in this lesson

ouderen
Ouderen in Nederland moeten tegenwoordig steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen.  Hiervoor is er veel hulp nodig van buitenaf of familie. Als het zelfstandig wonen slechter of helemaal niet meer gaat, zijn er meerdere mogelijkheden om ergens anders te gaan wonen.

Slide 1 - Slide

aanleun woning
Een aanleunwoning is een (huur)woning voor ouderen. De woning ligt dichtbij een instelling voor ouderenzorg. De oudere woont er zelfstandig en kan gebruik maken van bepaalde hulp van de zorginstelling.

Slide 2 - Slide

verzorgingshuis
Een verzorgingshuis is een huis waar ouderen tijdelijk of definitief wonen omdat ze verzorging of verpleging nodig hebben die in de huidige woonsituatie niet kan worden geboden. Deze huizen zijn er steeds minder, omdat ze veranderen in revalidatiecentra. Mensen komen hier om te revalideren na een operatie en gaan in de meeste gevallen weer terug naar huis of naar een verpleeghuis.

Slide 3 - Slide

verpleeghuis
In een verpleeghuis wonen mensen die zwaardere zorg en ook behandeling en begeleiding nodig hebben. De mensen die hier wonen kunnen bijna niets zelf en hebben 24/7 hulp nodig.

Slide 4 - Slide

Slide 5 - Video

waarom kunnen ouderen niet meer thuis wonen?

Slide 6 - Mind map

waar kunnen ouderen gaan wonen?
A
verzorgingshuis, verpleeghuis, hutje
B
aanleunwoning, schuur, verzorgingshuis
C
aanleunwoning, verzorgingshuis, verpleeghuis
D
aanleunwoning, herberg, verzorgingshuis

Slide 7 - Quiz

de zorghulp
Wat doet de zorghulp?
Als zorghulp of assistent dienstverlening en zorg, help je cliënten die nog thuis wonen onder andere met hun huishouden. Zo doe je bijvoorbeeld de boodschappen, maak je schoon of maak je bedden op. Maar ook het maken van een wandeling met de cliënt of het helpen van de verzorgende of verpleegkundige kan bij je taken horen. Bijvoorbeeld helpen bij het wassen, verzorgen van wonden, geven van medicijnen, steunkousen aantrekken..
Dit is een betaalde baan.

Slide 8 - Slide

mantelzorg
Mantelzorg is de zorg voor zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door familieleden, vrienden, kennissen en buren. Het verschil met de zorghulp is; er bestaat een persoonlijke band tussen de mantelzorger en zijn of haar hulpvrager. Daarnaast gaat het om langdurige zorg die onbetaald is.

Slide 9 - Slide

zorghulp

Slide 10 - Mind map

mantelzorg

Slide 11 - Mind map

hulpmiddelen

Slide 12 - Slide

opdracht
  • maak tweetallen
  • pak een laptop
  • zoek afbeeldingen van  minimaal 8 verschillende hulpmiddelen ( bv. bij eten, lopen, aankleden)
  • knip en plak deze in een word-document
  • deel je document met de docent.

Slide 13 - Slide

Slide 14 - Video

rolstoel rijden herhalen (bij goed weer)

Slide 15 - Slide