H5 basis 6 deel 1

Lesdoel: aan het einde van de les weet je hoe de eerste jaren van de Nederlandse opstand verliepen.
1 / 19
next
Slide 1: Slide
GeschiedenisMiddelbare schoolhavoLeerjaar 1

This lesson contains 19 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 30 min

Items in this lesson

Lesdoel: aan het einde van de les weet je hoe de eerste jaren van de Nederlandse opstand verliepen.

Slide 1 - Slide

Wat is geen oorzaak van de Nederlandse Opstand?
A
Centraal bestuur van Fillips II.
B
Kettervervolgingen.
C
Splitsing christendom.
D
Belastingverhoging door Fillips II.

Slide 2 - Quiz

Opstandelingen
1. Willem van Oranje met zijn leger.
2. Protestanten
3. Watergeuzen
4. Mensen die tegen Fillips II waren.

Slide 3 - Slide

Wat is de beeldenstorm?

Slide 4 - Open question


Toen Willem van Oranje hoorde dat Alva onderweg was met een leger, vluchtte hij naar kasteel Dillenburg in Duitsland, zijn geboorteplaats. Vanuit hier organiseerde hij het verzet tegen de Spanjaarden.




Toen Willem van Oranje hoorde dat Alva op weg was, vluchtte hij naar kasteel Dillenburg in Duitsland, zijn geboorteplaats. Vanuit dit kasteel organiseerde hij het verzet tegen de Spanjaarden.



Toen Willem van Oranje hoorde dat Alva op weg was, vluchtte hij naar kasteel Dillenburg in Duitsland, zijn geboorteplaats. Vanuit dit kasteel organiseerde hij het verzet tegen de Spanjaarden.

Slide 5 - Slide

Tachtigjarige oorlog
In 1572 namen de Watergeuzen (protestante piraten die zich bij de opstand gevoegd hadden) Den Briel in. Hierna namen ze de meese steden in Holland en Zeeland in.
De meeste steden zetten zelf de katholieken en de Spanjaarden buiten, andere steden moesten veroverd worden.
Maar Spanje gaf zich niet zomaar gewonnen. Ze probeerden steden terug te veroveren. Ze omsingelden de stad en probeerden zo de inwoners zich over te laten geven.


Slide 6 - Slide

Sommige Nederlandse edelen bleven in Nederland, zoals de graven van Horne en van Egmont. Zij waren belangrijke bondgenoten van Willem van Oranje.


Hertog van Alva nodigde van Horne en van Egmont uit om te praten over de situatie, maar ze liepen hiermee recht in de val. van Horne en van Egmont werden gevangengenomen en in 1568 onthoofd in Brussel. Hierna sloeg de vlam in de pan in de Nederlanden.

Slide 7 - Slide

Tachtigjarige oorlog
Spanje was in het nadeel:
- De omwoners staken regelmatig de dijken door, zodat het Spaanse leger zich terug moest trekken.
- Spanje had een huurleger. Als Fillips niet meer betaalde stopte ze met vechten. In die tijd was de Spaanse schatkist regelmatig leeg.

Slide 8 - Slide

Willem van Oranje had inmiddels een leger opgebouwd, en ze vertrokken naar de Nederlanden. De eerste overwinning van de opstandelingen was de slag bij Heiligerlee in Groningen in 1568.

Slide 9 - Slide

De Nederlanden raakt verdeeld
In de strijd tegen Spanje raakten de Nederlanden verdeeld. De Noordelijke gewesten sloten een verbond tegen de Spaanse koning. Dit wordt de Unie van Utrecht genoemd .
De zuiderlijke gewesten bleven trouw aan Fillips II. In het noorden woonden dus voornamelijk protestanten en in het zuiden de katholieken.

Slide 10 - Slide

De eerste stad die veroverd werd door de opstandelingen was Den Briel in Zuid-Holland. De stad werd op 1 april 1572 (Goeie grap!) overgenomen door de watergeuzen. Dit waren Nederlandse protestantse piraten. Zij vochten aan de kant van Willem van Oranje.

Slide 11 - Slide

De Republiek der Zeven verenigde Nederlanden
In 1581 besloten de Noordelijke gewesten dat Fillips II niet langer meer hun koning was. Ze verklaarden zich onafhankelijk. Zij waren nu een land zonder koning. Dit noemen we een republiek. Ze wilden wel een koning, maar ze konden geen geschikte vinden. Vooral niet toen Willem van Oranje was vermoord. In 1588 werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden uitgeroepen. Het enige land ter wereld dat op dat moment een republiek was!

Slide 12 - Slide

Er waren geen Spaanse soldaten in den Briel toen de watergeuzen aankwamen, waardoor zij de stad makkelijk in konden nemen. Daarna sloten veel steden in Holland en Zeeland zich aan bij de opstand.

Slide 13 - Slide





Je weet nu hoe de 80-jarige oorlog is begonnen. Dit is belangrijk om te weten, want door deze oorlog werd Nederland voor het eerst een eigen land.

Slide 14 - Slide

Slide 15 - Video

In welk jaar hebben de Watergeuzen Den Briel bevrijd?

Slide 16 - Open question

Wat is de naam van de nieuwe koning van Spanje?
A
Filips I
B
Filips II
C
Filips III
D
Filips IV

Slide 17 - Quiz

De Protestanten zijn ontevreden omdat er strenge straffen worden uitgedeeld en er een hongersnood is door de mislukte oogst. Ze maken alles in de kerk kapot. Hoe noem je dit?
A
Beeldenbreuk
B
De Beeldenstorm
C
Schilderijenroof
D
De Grote Sloop

Slide 18 - Quiz

Als Generaal Alva naar Nederland komt, vlucht een groot aantal edelen. Naar welk land vlucht Willem van Oranje?
A
Duitsland
B
Luxemburg
C
Spanje
D
België

Slide 19 - Quiz