Drieluik

Drieluik
1 / 17
next
Slide 1: Slide
TekenenMiddelbare schoolhavo, vwoLeerjaar 2

This lesson contains 17 slides, with text slides and 2 videos.

time-iconLesson duration is: 31 min

Items in this lesson

Drieluik

Slide 1 - Slide

Wat is de betekenis van een drieluik?
Wat is een Drieluik schilderij? 
Wat is de betekenis van een drieluik? Het woord drieluik is afkomstig van het Griekse "triptykhos", wat zoveel betekent als "drielagig". Eenvoudig gezegd gaat het om een schilderij dat op drie panelen is geschilderd of gedrukt. Traditioneel werd de drieluik gebruikt voor altaarstukken.

Slide 2 - Slide

Triptiek
Het drieluik ook wel triptiek genoemd en werd vooral toegepast in de late middeleeuwen en de renaissance, meestal bedoeld als retabel (beeldhouwwerk of kunstwerk) achter een altaar.
Retabels hadden vaak het Lijden van Christus als onderwerp, vanwege hun verbondenheid met het Altaar als de plaats waar in de Kerk de Eucharistie wordt gevierd. Alleen tijdens feestdagen werd het triptiek opengezet.

Slide 3 - Slide

Slide 4 - Video

Slide 5 - Slide

moderne tijd
Schilderijen bestaande uit drie of meer doeken of panelen worden ook in de moderne kunst weer toegepast. Bekend zijn de triptieken van Francis Bacon en Mark Rothko. De in Brugge woonachtige Nederlandse schilder Evert Thielen maakt eveneens moderne drieluiken maar met de werkwijze van de middeleeuwse meesters.

Drieluiken worden tegenwoordig ook gebruikt bij fotografie. Deze moderne drieluiken kunnen bestaan uit drie afzonderlijke foto's of één grote afbeelding, die verdeeld is in drie delen. De drie delen worden afgedrukt op canvas en opgespannen op houten spieramen.

Slide 6 - Slide

Slide 7 - Slide

Wat is kenmerkend voor schilderkunst uit de middeleeuwen?
In de middeleeuwen was er vooral aandacht voor het leven na de dood en God stond in het middelpunt. Het doel van Middeleeuwse kunst was vooral om het geloof van het volk te versterken, door het uitbeelden van Bijbelse figuren en verhalen. Kunst had een educatieve functie.

Slide 8 - Slide

Kleuren in de Middeleeuwen (1)
Hoewel de Engelsen het over de ‘dark ages’ hebben, waren de middeleeuwen (ca. 500 t/m 1500) helemaal niet zo donker. De straten zagen er bontgekleurd uit, niet op z’n minst door de kleding die iedereen droeg. Helaas is er nauwelijks kleding overgebleven uit deze periode, maar dankzij archeologisch onderzoek, geschriften en schilderijen weten we toch wat de mensen destijds aan hadden. Én in welke kleur.

Slide 9 - Slide

Kleuren in de Middeleeuwen (2)
In de middeleeuwen komen de kleuren bruin, groen, geel en blauw het vaakst voor. Om deze kleuren te krijgen wordt er gebruik gemaakt van insecten, planten of bomen. Maar je kunt niet een lap stof in de tuin leggen en hopen op het beste. Stoffen, zoals wol of linnen, moeten op verschillende manieren worden behandeld om de juiste kleur te krijgen.

Slide 10 - Slide

Wol
Schapen werden vanaf de late steentijd (5300 tot 2000 voor Chr.) niet alleen meer gehouden voor het vlees, maar ook voor de wol. Vroeger hadden zij eenzelfde soort vacht als geiten, in de kleuren wit, bruin of grijs. Met dit haar kan je niet spinnen, maar met de ondervacht wel. Toen mensen dat ontdekten, werden schapen zo gekruist dat ze steeds meer ondervacht (en dus ook wol) kregen. In de bronstijd (2000 tot 800 voor Chr.) was de schapenwol voornamelijk bruin van kleur. Onderzoekers denken dat mensen echter de voorkeur gaven aan witte wol, aangezien deze beter geverfd kan worden.

Slide 11 - Slide

In de kasteeltuinen van het Muiderslot
 zijn meerdere verfplanten te vinden, waaronder wede. Met de wedeplant kun je de kleur blauw maken. Hiervoor wordt eerst het blad van de plant gemalen. Wanneer deze gaat gisten (een natuurlijk schimmelproces), worden er bollen van gemaakt. Deze bollen worden samen met de stof in een bak water gelegd. Om de stof kleurecht te maken, worden emmers pis toegevoegd.
Hier zie je o.a.  wede (blauw) meekrap (rood) en wouw (geel)

Slide 12 - Slide

Slide 13 - Video

Wat gaan we doen
Je gaat met je groepje zelf een triptiek maken.
wat hebben we nodig?
Houten plaatjes, een figuurzaag,  
Maar voordat je begint maak je eerst een schets van wat je wil gaan maken, hiervoor zoek  je zoveel mogelijk informatie over je onderwerp op.

Slide 14 - Slide

les 2
Vandaag ga je je schets op het houtwerk zetten en eventueel beginnen met het verven en verdelen van je houtwerk

Belangrijk zet op de materialen die je gebruikt altijd je naam! 
een werk zonder 

Slide 15 - Slide

Les 3
Vandaag ga je bezig met het schilderen van jouw gedeelte van het drieluik.

Slide 16 - Slide

Lesdoelen
o Je hebt geleerd hoe je met een zaag om moet gaan
o Je hebt inhoudelijk meer kennis gekregen over de verhalen en materialen in de middeleeuwen
o je weet waar drieluiken voor dienden/ dienen

Slide 17 - Slide