Rococo & Classicisme

Rococo en Classicisme
Hoofdstuk 6
Vwo 5 - periode 2
1 / 23
next
Slide 1: Slide
ArtSecondary Education

This lesson contains 23 slides, with interactive quizzes, text slides and 6 videos.

time-iconLesson duration is: 45 min

Items in this lesson

Rococo en Classicisme
Hoofdstuk 6
Vwo 5 - periode 2

Slide 1 - Slide

Waar denk je aan bij Rococo?

Slide 2 - Mind map

Waar denk je aan bij Classicisme?

Slide 3 - Mind map

De achttiende eeuw
De achttiende eeuw kenmerkt zich door tegenstrijdige opvattingen over kunst. Aan de ene kant is er een nadruk op emotie en gevoel, duidelijk zichtbaar in de rococo-stijl, die populair was in Frankrijk en Duitsland. Rococo is een speelse variant van het Italiaanse barok, bekend om zijn lichtvoetige en decoratieve stijl. Aan de andere kant is dit ook de eeuw van de verlichting, met de nadruk op verstand en rede, wat leidde tot het classicisme, dat teruggrijpt naar klassieke voorbeelden uit de oudheid.

Slide 4 - Slide

Elegantie
De Franse koning Lodewijk XV introduceert de stijl Louis Quinze, een sierlijke, gedetailleerde en luxueuze vorm van barok. De rococo-stijl, afgeleid van de barok, benadrukt frivoliteit, decoratie en lichtheid. Deze stijl wordt vaak geassocieerd met oppervlakkig genot en overdaad, in tegenstelling tot de diepere gevoeligheid van de barok.

Slide 5 - Slide

Fête galante
Een belangrijk thema in rococo-kunst is het "fête galante", een genre van schilderijen waarin edelen worden afgebeeld in idyllische, romantische settings. De schilder Antoine Watteau is een belangrijk vertegenwoordiger van dit genre.

Slide 6 - Slide

Kamermuziek
In Nederland was kamermuziek populair in de zeventiende en achttiende eeuw. Bach en Scarlatti zijn belangrijke componisten uit deze tijd. Hun muziek markeert de overgang van barok naar rococo.

Slide 7 - Slide

Slide 8 - Video

Slide 9 - Video

Slide 10 - Video

Wetenschap en ratio
De tweede helft van de achttiende eeuw is de tijd van de Verlichting, een beweging die de nadruk legt op wetenschap, logica en verstand, in tegenstelling tot het gevoel en de emotie van de rococo. De Verlichting bevordert kennis en vooruitgang, met als motto "kennis is macht".

Slide 11 - Slide

Opgravingen en wetenschappelijke interesse
In deze tijd ontstaat ook een hernieuwde interesse in de klassieke oudheid, mede door archeologische ontdekkingen zoals Pompeii en Herculaneum. Dit leidt tot de groei van de wetenschap en de ontwikkeling van encyclopedieën, zoals die van Denis Diderot.

Slide 12 - Slide

Nieuwe publieksgroepen
In de achttiende eeuw groeit het publiek voor kunst en muziek, mede doordat de kerk en adel minder opdrachten geven aan kunstenaars. Het publiek wordt diverser, met de opkomst van de burgerij als nieuwe afzetmarkt voor kunst en cultuur. Handelingsballet wordt populair in Frankrijk, met Joseph Haydn en Wolfgang Amadeus Mozart als prominente componisten.

Slide 13 - Slide

Weense klassieken
De Weense klassieken, waaronder Mozart en Beethoven, spelen een belangrijke rol in de muziek van deze tijd. Hun werken kenmerken zich door een balans tussen harmonie, structuur en emotie.

Slide 14 - Slide

Slide 15 - Video

Slide 16 - Video

Franse Revolutie
De Franse Revolutie in 1789 markeert het einde van het absolutisme in Frankrijk. Kunst wordt beïnvloed door de revolutionaire ideeën van vrijheid, gelijkheid en broederschap. Dit wordt weerspiegeld in de werken van kunstenaars zoals Jacques-Louis David, die het rationalisme en classicisme omarmt.

Slide 17 - Slide

Revolutionaire muziek
Ludwig van Beethoven was een groot voorstander van de idealen van de Franse Revolutie. Zijn muziek, zoals de Eroica-symfonie, weerspiegelt de waarden van heldendom en revolutionaire energie.

Slide 18 - Slide

Slide 19 - Video

Rococo of Classicisme en waarom?

Slide 20 - Mind map

Rococo of Classicisme en waarom?

Slide 21 - Mind map

Deze vragen heb ik nog

Slide 22 - Mind map

Hoe was deze les voor jou?
😒🙁😐🙂😃

Slide 23 - Poll