De zondvloed

Verhalen
Wij vertellen elkaar verhalen. Al duizenden jaren. In de komende lessen gaan we kijken waarom we dat doen en hoe dat ooit begonnen is. Filosofie en GLV lopen hierdoor parallel of door elkaar of vullen elkaar juist aan. 

1 / 18
next
Slide 1: Slide
GodsdienstMiddelbare schoolvwoLeerjaar 2

This lesson contains 18 slides, with interactive quizzes and text slides.

Items in this lesson

Verhalen
Wij vertellen elkaar verhalen. Al duizenden jaren. In de komende lessen gaan we kijken waarom we dat doen en hoe dat ooit begonnen is. Filosofie en GLV lopen hierdoor parallel of door elkaar of vullen elkaar juist aan. 

Slide 1 - Slide

Wat is hier gebeurd?

Slide 2 - Slide

Hier zie ik..

Slide 3 - Open question

Oh nee,

Slide 4 - Slide

Dit is natuurlijk de...

Slide 5 - Open question

Slide 6 - Slide

Noeh in de Qoran en Noach in de bijbel; 
de naam Noa(h) hoor je nog best veel. 

Slide 7 - Slide

Ga je wel eens naar de kerk?
A
ja
B
nee

Slide 8 - Quiz

Lees je wel eens in de bijbel?
A
ja
B
nee

Slide 9 - Quiz

Ken je het verhaal van de ark van Noach? Zo ja, hoe weet je dat?

Slide 10 - Open question

De ark van Noach en andere verhalen

Slide 11 - Slide

Slide 12 - Slide

waar of niet waar?
Genesis geeft een nauwkeurige beschrijving voor de afmetingen voor de ark. Daarnaast wordt ook de duur van de vloed (150 dagen) de leeftijd van Noach (600 jr.) en andere zaken precies beschreven.

Slide 13 - Slide

"Een verhaal wordt nooit helemaal bedacht."
Als je eskimo's vraagt hoe de mammoet is uitgestorven zullen ze zeggen dat dit door de zondvloed komt. Toen de missionarissen in Zuid-Amerika kwamen en het verhaal van Noach vertelden, kenden de indianen die daar woonden dit verhaal al lang. In de Koran, de bijbel, Thora, etc. komen dit soort verhalen voor. Er zijn Amerikanen die zeggen dat de Grand Canyon door een zondvloed is ontstaan. 

Slide 14 - Slide

Slide 15 - Slide

Het Gilgamesj-epos

Slide 16 - Slide

Het Gilgamesj-epos
De Britse ontdekker Austen Henry Layard besefte in 1850 wel dat zijn vondst belangrijk was, maar hij wist niet goed wat hij ermee moest: het Akkadische spijkerschrift was toen nog niet ontcijferd. Bovendien zocht hij naar "echte" schatten, zoals juwelen, beelden en wandschilderingen. De tabletten liet hij in kratten afvoeren, en ze werden aan allerlei musea en antiquairs verkocht zonder bij elkaar horende delen bij elkaar te houden. Het kostte de grootste moeite om alles weer een beetje bij elkaar te zoeken. Maar vanaf 1857 werd het spijkerschrift eindelijk ontcijferd, en het vertalen kreeg een aanzienlijke impuls toen de assyrioloog George Smith ontdekte dat in de bijbel fragmenten uit het voorkwamen, zoals het verhaal over de zondvloed, een ontdekking die tot grote opwinding leidde.

Slide 17 - Slide

Het Gilgamesj-epos
Het Gilgamesj-epos is een van de oudste en meest aangrijpende verhalen die zijn geworteld in de oude wijsheidstraditie van de mensheid. De oorsprong van dit heldendicht (epos) ligt in Mesopotamië ca. 2100 v. Chr. Gilgamesj moet volgens koningslijsten uit die tijd zelf koning zijn geweest in Uruk 2620 v. Chr. Het epos werd ontelbare malen overgeschreven en bewerkt en verspreidde zich over een groot gebied.
Het epos gaat terug op losse verhalen rond de figuren van 'Bilgames' ( in het Soemerisch gespeld GIS-BIL-GA-MES) en Enkidoe uit het begin van het tweede millennium v. Chr. Dit zijn kopieën van teksten die zijn geschreven op 12 tabletten. Dit spijkerschrift dateert van ongeveer 1200 v.Chr. en zijn samengesteld door een Babylonische priester. Deze versie is op haar beurt een samenvoeging en herziening van vroegere Babylonische tradities.
waterpoelen.  

Slide 18 - Slide