Deze LessonUp is gemaakt door IFFR en te geven in de klas na het filmbezoek.
Lesindeling:
1. introductie les en terugblik - 10 min.
2. nabespreken thema en film(s) - 10 min.
3. creatieve opdracht - 15 min.
4. reflectie en afsluiting - 10 min.
Duur van de les: 45 minuten.
Voorbereiding
Het is fijn om de les vooraf al een keer door te nemen. Voor de maak-opdracht heb je materialen nodig. Verzamel deze voorafgaand aan de les.
Benodigdheden
pen & papier
Thema
Beeldbreken: waar/niet waar
Leerdoelen
- Herkennen van het filmgenre mockumentary.
- Onderzoeken welke filmische elementen die een filmmaker tot zijn beschikking heeft die er voor zorgen dat je kunt gaan twijfelen aan de echtheid van wat je ziet en hoort.
- Bewustwording van nepnieuws.
- Het onderzoeken van waarheden en beargumenteren waarom iets waar is of niet waar is. Onderzoeken - luisteren - discussiëren.
Dit gaan we doen:
Jullie hebben een filmprogramma van het IFFR gezien in de filmzaal met het thema Beeldbreken.
Jullie hebben gezien hoe je dat thema op verschillende manieren kunt interpreteren. We hebben gezien hoe een filmmaker gebruik kan maken van een beeld dat iemand over iets of iemand anders heeft en hoe een maker juist met zo'n beeld kan willen breken in diens film. We hebben hele toegankelijke en bekende films gezien, maar ook meer experimentele films.
In deze les gaan we ons opnieuw focussen op verwachtingen, maar dan met een focus op feit en fictie, oftewel: waar/ niet waar.
Tip: Zet de notities aan door op het icoon met het schrijfblokje onderin de balk te klikken. Bekijk de notities vooraf of print ze uit. Hierin staat extra informatie.
Heb je nog niet eerder met LessonUp gewerkt?
Hier vind je aanvullende informatie.
Het kan handig zijn om deze LessonUp te printen. Zo heb je alle aantekeningen bij de hand, als je de les geeft. Veel plezier!