Bij de vorming van de geslachtscellen spelen
hormonen een belangrijke rol. Hormonen zijn stoffen die allerlei processen in je lichaam regelen. Hormonen worden geproduceerd in de
hormoonklier. De hormoonklieren geven de hormonen af aan het bloed. Met het bloed stromen de hormonen door je hele lichaam. Ze zijn echter alleen werkzaam in de organen die er gevoelig voor zijn.
Een belangrijke hormoonklier is de hypofyse. Deze ligt tegen de onderzijde van de hersenen aan. In de pubertijd begint de hypofyse bepaalde stimulerende hormonen te produceren.
Onder invloed van deze hormonen worden bij een jongen of man in de teelballen zaadcellen en het mannelijke geslachtshormoon testosteron gevormd. Door testosteron worden secundaire geslachtskenmerken gevormd, zoals baardgroei, brede schouders en de baard in de keel.
Ook bij een meisje spelen hormonen een belangrijke rol bij de vorming van geslachtscellen. In de puberteit begint de hypofyse stimulerende hormonen te produceren zodat eicellen zich beginnen te ontwikkelen in de eierstokkenen zodat cellen in de wand van de rijpende follikels het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen produceren. Onder invloed van oestrogenen ontstaan bij een meisje de secundaire geslachtskenmerken, zoals de groei van schaamhaar en de borsten.