Leerlingen gaan op Google’s eigen webpagina op zoek naar de antwoorden op de 5 vragen. Hiervoor krijgen zij 4 min de tijd. Daarna kunnen de antwoorden klassikaal worden besproken. Vraag ook naar de extra feiten die leerlingen wellicht hebben gevonden.
Juiste antwoorden:
1) Google gebruikt een zoekindex, wat is dat?
- De zoekindex lijkt op de index met trefwoorden en pagina nummers ernaast die je achterin een dik boek vindt. Het is een digitale locatie waar alle belangrijke informatie over alle webpagina’s wordt opgeslagen, bijv. welke woorden op een pagina te vinden zijn, wanneer de pagina voor het laatst is geüpdatet en de auteur van een pagina maar ook nog heel veel andere informatie. Dus als je bijvoorbeeld het woord “hond” intypt in Google ga je bij wijze van spreken in de index naar het woord “hond” bladeren en zie je daarnaast alle pagina’s die het woord hond bevatten maar ook bijv. beelden of video’s van honden.
2) Hoe groot denk je dat de zoekindex van Google is (in gigabyte)?
- Ongeveer 100.000.000 (een miljoen) GB groot. Wat misschien helpt om het zich beter te kunnen voorstellen: Stel dat de informatie in de zoekindex op wordt geslagen als woorden/tekst. 1 GB bestaat uit ongeveer 1000 MB. 1 MB is voldoende om de tekst van een flink roman (500 pagina’s) op te slagen.
3) Google gebruikt computerprogramma’s om informatie te verzamelen die het jou kan laten zien als je een zoekopdracht intypt. Hoe denk je dat deze software werkt?
- De software bezoekt automatisch webpagina’s en volgt alle links die op de pagina’s te vinden zijn. Terwijl zij dit doet slaat zij alle informatie die zij vindt op in de zoekindex van Google.
4) Wat is de naam van deze software?
- Crawler software/Crawlers
5) Hoe kan het dat Google altijd “up-to-date” blijkt te zijn?
- De Crawlers zijn continu aan het werk. Zo worden alle pagina’s regelmatig opnieuw bezocht om te checken of er nieuwe informatie beschikbaar is die dan aan de zoekindex toe wordt gevoegd. Crawlers kunnen ook leren welke pagina’s vaker worden geüpdatet (bijv. dagelijkse kranten of Twitter) en bezoeken deze dan dermate vaker.