KA 18: het begin van de Europese overzeese expansie
KA 18: het begin van de Europese overzeese expansie
1 / 10
next
Slide 1: Slide
GeschiedenisMiddelbare schoolhavo, vwoLeerjaar 4
This lesson contains 10 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.
Lesson duration is: 45 min
Items in this lesson
KA 18: het begin van de Europese overzeese expansie
Slide 1 - Slide
Leerdoel
Invalshoek: economie, politiek, cultuur
De leerling kan oorzaken/drijfveren benoemen en uitleggen voor ontdekkingsreizen overzee.
De leerling kan de gevolgen van ontdekkingsreizen benoemen en uitleggen.
Slide 2 - Slide
Het begin van de Europese overzeese expansie
Het gaat in dit kenmerkend aspect over twee nieuwe ontwikkelingen : ontdekkingsreizen (al gestart in de 15e eeuw) en kolonisatie (vanaf de 16e eeuw, allereerst in Amerika).
Slide 3 - Slide
Oorzaken/drijfveren voor ontdekkingsreizen overzee
Winst als economische drijfveer: de handelsroutes die Europa verbonden met India en die over het Aziatische vasteland liepen (karavaanroutes), werden minder toegankelijk. Dit stimuleerde Europeanen om zelf een zeeweg naar ‘Indië’ te zoeken zodat ze de handel in specerijen in eigen hand konden houden.
Een andere economische drijfveer is de zoektocht naar goud en zilver
Religieuze oorzaak: christenen wilden andere volken bekeren tot het christelijk geloof
Politieke oorzaak: vorsten wilden hun macht uitbreiden (expansie)
Wetenschap als drijfveer: meer kennis vergaren, theorieën over de geschatte omtrek van de aardbol bewijzen (Columbus)
Technische verbeteringen in de 15e eeuw maakten ontdekkingsreizen over open zee mogelijk: betere zeewaardige schepen (karveel) en betere, meer nauwkeurige instrumenten om te navigeren (kompas, astrolabium), betere en meer nauwkeurige kaarten.
Slide 4 - Slide
Oorzaken/drijfveren voor ontdekkingsreizen overzee
De Portugezen begonnen met ontdekkingsreizen, gevolgd door de Spanjaarden. Al voor 1500 hadden de Portugezen de kusten van Afrika verkend en hadden zij een zeeweg naar Indië gevonden. De Portugezen stichtten geen koloniën in Azië, alleen handelsposten. De Spanjaarden zouden wél koloniën stichtten maar dan in Amerika.
Begin 16e eeuw ontdekten de Spanjaarden een westelijke zeeroute naar Indië ontdekken, maar zij concludeerden dat handel met Indië via deze weg niet winstgevend was. Daarop richtten zij hun aandacht op Amerika. Spaanse Conquistadores trokken met hun legers de binnenlanden van Midden- en Zuid-Amerika in. Met hen reisden missionarissen mee. De Spaanse soldaten maakten een einde aan de beschavingen van Azteken en Inca’s. De Spanjaarden zetten plantages op waar de indiaanse bevolking dwangarbeid verrichtten. Al snel stapten de Spanjaarden over op slaven die uit Afrika werden gehaald.
Slide 5 - Slide
Gevolgen ontdekkingsreizen
Door de nieuwe kennis over continenten en nieuwe gebieden veranderde het wereldbeeld van de Europeanen
Het christendom verspreidde zich over de gehele wereld en groeit uit tot wereldreligie
Wereldwijde uitwisseling van producten (Europa maakte voor het eerst kennis met aardappels, katoen en tabak) en begin van een wereldeconomie
Europa stichtte koloniën en daarmee verspreidden mensen zich over de gehele wereld
Slide 6 - Slide
Slide 7 - Video
In 1538 stierf de Maastrichtse geleerde Mattheus Herbenus. Zijn bibliotheek bevatte een kostbare uitgave van de Geographica van de Griekse historicus en geograaf Strabo (64 v.Chr.-23 na Chr.), een soort encyclopedie van de toen bekende wereld. De belangstelling van Herbenus past bij het kenmerkend aspect van deze les.
1pt Toon dit aan.
Slide 8 - Open question
4pt Stel: je doet onderzoek naar de omstandigheden in New Plymouth en komt tot de volgende conclusies: 1. Het doel dat William Hilton wil bereiken door het sturen van de brief maakt deze brief als bron minder betrouwbaar voor je onderzoek. 2. De brief is bruikbaar om aan te tonen dat New Plymouth waarschijnlijk een vestigingskolonie is. - Leg beide conclusies uit, waarbij je je antwoord telkens ondersteunt met een andere verwijzing naar de bron.