Kolonisatie

Kolonisatie
1 / 30
next
Slide 1: Slide
GeschiedenisPraktijkonderwijsLeerjaar 3,4

This lesson contains 30 slides, with interactive quizzes and text slides.

time-iconLesson duration is: 45 min

Items in this lesson

Kolonisatie

Slide 1 - Slide

Lesdoel
 Aan het eind van deze les kan je herkennen en uitleggen waarom Nederland in de 17e eeuw een rijk land werd

Slide 2 - Slide

Wat was de reden dat slaven uit Afrika werden gekocht en in Amerika aan het werk moesten?

Slide 3 - Open question

In de zeventiende eeuw (1600-1700) kochten Nederlandse kooplieden handelswaar in Azië. Daarvoor moesten ze een lange reis maken om Afrika heen. Op het zuidelijkste puntje van Afrika, hielden ze meestal pauze. Sommige mensen bleven daar wonen en zo ontstond er een Nederlandse kolonie.
Een ander soort kolonie is Nederlands-Indië, dat nu Indonesië heet. Nederlanders speelden daar de baas. Ze verdienden veel geld aan de kolonie en lieten de inwoners voor zich werken.

Slide 4 - Slide

Wat voor spullen haalden we in de 17de eeuw uit Azië naar Nederland?

Slide 5 - Mind map

Al in de oudheid stichtten mensen kolonies, bijvoorbeeld de Feniciërs. Zij leefden 3000 jaar geleden en voeren langs de kusten van de Middellandse Zee om handel te drijven. Op verschillende plekken richtten zij handelsposten op. Deze handelsposten veranderden langzamerhand in kolonies.
Heel veel gebieden in de wereld zijn veroverd door Westerse landen. Maar op een bepaald moment wilden de oorspronkelijke inwoners weer zelf de baas worden. Vaak was daar een harde strijd voor nodig.

Slide 6 - Slide

Door handelsposten ontstonden er dus kolonies. Schrijf op hoe.

Slide 7 - Open question

In veel vroegere kolonies staan nog gebouwen die herinneren aan de koloniale tijd. Zoals hier in Willemstad, de hoofdstad van Curaçao.

Slide 8 - Slide

In de vijftiende eeuw (1400-1500) voeren Portugese handelsschepen langs de Afrikaanse kust naar Azië. Columbus werkte voor de Spaanse koning. Hij wilde bewijzen dat je Azië kon bereiken door naar het westen te varen. Zo ontdekte hij bij toeval Amerika. Daarna voeren Spaanse én Portugese schepen naar Amerika. Ze ontdekten dat de grond erg vruchtbaar was en dat er goud en zilver in de bodem zat. Om ruzie te voorkomen, verdeelden ze het nieuw ontdekte gebied. De oorspronkelijke bewoners, de indianen, moesten als slaven in de mijnen en op plantages werken.

Slide 9 - Slide

Waarom verdeelden Spanje en Portugal het ontdekte gebied in Amerika onderling?

Slide 10 - Open question

Ook Nederland liet de inwoners van Nederlands-Indië voor zich werken. Zij moesten tabak en koffie verbouwen. De boeren verdienden bijna niets, maar de producten werden in Europa duur verkocht. Nederland verdiende veel geld met dit cultuurstelsel. 

Slide 11 - Slide

Door het zware werk in de Amerikaanse kolonies stierven veel slaven. Ook stierven ze aan Europese ziektes, zoals de mazelen. De Portugezen hadden een oplossing. Via de handelsposten langs de Afrikaanse kust kochten ze slaven en verscheepten die naar Amerika. Zo ontstond de Europese slavenhandel. 

Slide 12 - Slide

Nederland had ook gebieden in Amerika veroverd en handelde in slaven. Rond 1800 waren er tegenstanders van slavernij. Zij vonden het onmenselijk. Maar het duurde nog tot 1863 voordat het houden van slaven verboden werd.

Slide 13 - Slide

In Suriname waren in 1770 ongeveer 500 plantages. 
Daar werkten zo’n 40 duizend slaven.

Slide 14 - Slide

Afrika
Afrika was lang een groot, onbekend continent voor de Europeanen. Zij hadden zich alleen in de handelsposten langs de kust gevestigd. Na 1850 veranderde dat. In Europa kwam de industrie op gang. Daardoor waren er grondstoffen als koper en rubber nodig. Die vond men in Afrika. De Europese landen wilden zelf de baas zijn over de Afrikaanse mijnen en havens. Daarom koloniseerden ze Afrika. In 1884 was er een bijenkomst in Berlijn waar Europese landen het Afrikaanse continent onderling verdeelden.

Slide 15 - Slide

Europese landen werkten samen om handel te kunnen drijven in grondstoffen uit Afrika. Wat voor overleg hadden ze in Berlijn?

Slide 16 - Open question

Kolonies vechten zich vrij
In andere delen van de wereld was toen de dekolonisatie al op gang gekomen. In 1783 werd Noord-Amerika onafhankelijk. Voor die tijd was het een Engelse kolonie. Ook in andere landen ontdekten de oorspronkelijke bewoners dat ze in opstand konden komen tegen hun overheersers. Deze nationalisten wilden hun land zelf besturen. 

Slide 17 - Slide

Wat is dekolonisatie?

Slide 18 - Mind map

In 1947 was Brits-Indië de eerste kolonie in Azië die onafhankelijk werd. Ook in Nederlands-Indië wilden de bewoners onafhankelijkheid. Twee nationalisten, Soekarno en Hatta, riepen de Republiek Indonesia uit. Nederland was het daar niet mee eens en stuurde een leger. Het duurde twee jaar voordat Indonesië onafhankelijk werd.

Slide 19 - Slide

Voor,- en nadelen
Voordeel ontdekken van de wereld: 
Kennismaking met nieuwe gebieden en producten waardoor de eigen ontwikkeling en economie groeiden. 

Nadeel van de manier waarop de wereld ontdekt is: 
Bewoners van de ontdekte gebieden werden zeer slecht behandeld en hun ontwikkeling en economie groeiden niet.

Slide 20 - Slide

Slide 21 - Link

Een halsklem en handboeien waarmee de slaven gevangen worden gehouden.

Slide 22 - Slide

Opzoekvraag 1; In welk jaar werd Indonesië onafhankelijk van Nederland?

Slide 23 - Open question

Wie van de personen uit het filmpje sprak je aan? Geef aan waarom.

Slide 24 - Mind map

Opzoekvraag 2; Wie was de leider van de onafhankelijkheidsstrijd in India?

Slide 25 - Open question

Lokale handelaren brengen de gekochte slaven vanuit het binnenland naar de kust.

Slide 26 - Slide

Opzoekvraag 3; Hoeveel jaar is Suriname nu onafhankelijk van Nederland?

Slide 27 - Open question

Dwarsdoorsnede van een slavenschip

Slide 28 - Slide

Heb je dingen geleerd die je nog niet wist? Zo ja, schrijf op wat.

Slide 29 - Mind map

Tot ziens!

Slide 30 - Slide