In de tijd van Maria en Jozef, in de 1e eeuw in het oude Israël, was de samenleving sterk beïnvloed door religieuze wetten en culturele normen die rigide gedrag en morele standaarden bepaalden, vooral op het gebied van huwelijk en seksualiteit. Het was een patriarchale samenleving, waarin de eer en het respect van een vrouw nauw verbonden waren met haar maagdelijkheid en haar gedrag binnen het huwelijk.
Reacties op Vrouwen die Buiten het Huwelijk Zwanger Waren:
Schaamte en Schande: Vrouwen die buiten het huwelijk zwanger werden, zouden aanzienlijke sociale schaamte ervaren. Ze zouden als "ontuchtig" of "onzuiver" worden beschouwd, wat in die tijd een ernstige beschuldiging was. Het gezin van de vrouw zou vaak in verlegenheid worden gebracht, en de vrouw zelf zou mogelijk worden uitgesloten van sociale interacties. Het was een ernstige schending van de normen, en de gemeenschap zou zich distantiëren van het meisje of de vrouw die in dergelijke omstandigheden verkeerde.
De Wet van Mozes en de Straf: De wet die destijds werd gevolgd, was gebaseerd op de Thora (de Joodse wet), waarin ernstige straffen stonden op overspel en ontrouw. In Deuteronomium 22:20-21 wordt bijvoorbeeld gesteld dat een vrouw die "geen maagd blijkt te zijn" op haar huwelijksnacht, moet worden gestenigd. Ook in Leviticus 20:10 wordt overspel bestraft met de dood. Hoewel de feitelijke uitvoering van deze straffen niet altijd gebeurde, was de dreiging van een dergelijke straf wel aanwezig, en vrouwen die zwanger werden buiten het huwelijk konden dus in theorie zwaar gestraft worden.
Verstoting of Scheiding: In sommige gevallen zou een vrouw die zwanger was buiten het huwelijk verstoten kunnen worden door haar verloofde of echtgenoot. In de tijd van Maria, volgens het evangelie van Matteüs, overwoog Jozef, haar verloofde, om haar "stilletjes te verstoten", zodat zij niet openbaar beschuldigd of gestraft zou worden. Dit was een manier om de eer van de vrouw te beschermen, terwijl de samenleving toch haar schande zou kunnen vergeven. Dit duidt op de mogelijkheid van een "stilzwijgende" echtscheiding zonder publieke bestraffing, wat Jozef als een rechtvaardig man zou hebben gekozen.
Stigmatisering: Het stigmatiseren van een vrouw die zwanger was buiten het huwelijk zou vaak verder gaan dan alleen de sociale schaamte. Haar voortbestaan in de gemeenschap zou in gevaar kunnen komen, en ze zou mogelijk een leven van armoede of sociaal isolement tegemoet gaan. Vrouwen hadden vaak weinig sociale mobiliteit zonder een echtgenoot of vader om hen te ondersteunen.
Specifiek in het Geval van Maria:
In het geval van Maria, volgens het Bijbelverhaal in het evangelie van Matteüs, zou de situatie bijzonder lastig zijn geweest. Maria was zwanger, maar ze was nog niet getrouwd met Jozef, en de zwangerschap werd veroorzaakt door de Heilige Geest, zoals het christelijke geloof vertelt. Dit was uiteraard iets dat Jozef in eerste instantie moeilijk kon begrijpen en waarvoor hij haar wilde verstoten. De Bijbel vermeldt dat Jozef, die een rechtvaardig man was, ervoor koos om haar niet publiekelijk te beschuldigen van ontrouw of haar straf te laten ondergaan, maar haar stilletjes weg te sturen.
De reactie op Maria's zwangerschap zou dus in die tijd van haar gemeenschap, tenzij Jozef had ingegrepen, waarschijnlijk heel negatief zijn geweest. Ze zou als een vrouw die overspel had gepleegd worden beschouwd, met alle schaamte en mogelijke straf die daarbij hoorde. Echter, volgens de christelijke traditie wordt Maria’s zwangerschap niet als een daad van overspel gezien, omdat het geloof zegt dat ze zwanger was door de Heilige Geest en dat haar zwangerschap een wonder was.
Kortom, in die tijd zou een vrouw die buiten het huwelijk zwanger was, zwaar sociaal en religieus geconfronteerd worden, en haar leven zou ernstig beïnvloed zijn door stigma en mogelijke straf. De situatie van Maria was uitzonderlijk, zowel door de goddelijke interventie als door de genade van Jozef, die haar in plaats van haar te veroordelen, beschermde.