Kaliefen en emirs

Kaliefen en emirs
1 / 11
next
Slide 1: Slide
GeschiedenisMiddelbare schoolvwoLeerjaar 3

This lesson contains 11 slides, with text slides.

Items in this lesson

Kaliefen en emirs

Slide 1 - Slide

Inhoud les
Opdrachten 
opdracht 13 t/m 17
Herhaling
Uitleg
Opdrachten

Slide 2 - Slide

Opdrachten
13: Bijvoorbeeld:

- Links: ‘Zult u trouw aan mij zijn en mijn land goed onderhouden?’
- Midden: ‘Ja Karel de Grote, ik zal u trouw zijn.’
- Rechts: ‘Ik hoop dat ik nog wel mijn eigen gang kan gaan als graaf.’

14 a:
A. Koning/vorst/Leenheer B. Graven/leenman C. Ridders/achterleenman D. Horigen
14 b:
1. Land in leen geven 2. Land in leen geven 3. Beschermen 4. Helpen besturen en rechtspreken 5. Vechten 6. Voedsel leveren

15: De burchten zorgden voor bescherming. De graven gingen zich steeds meer gedragen als eigenaar van het stuk land. De koning kon door deze burchten vrij weinig doen tegen dit gedrag. De graven waren veilig in de burchten. 

Slide 3 - Slide

Huiswerk
16 a: Trouw zweren aan de koning.
16 b: Het feodalisme was een systeem van geven en nemen. Als graven niet meer trouw beloofden aan hun vorst, was er ook geen vertrouwensrelatie meer. De vorst verloor zo grip op zijn land en er ontstond feodale versnippering.

17 a: Met het Verdrag van Verdun werd het rijk van Karel de Grote verdeeld onder zijn drie kleinzonen. In plaats van eenheid zou er in het rijk van Karel de Grote alleen meer verdeeldheid komen.
17 b: Het land werd verdeeld in kleine stukjes. Vanuit burchten beheersten graven, hertogen en edelen de omgeving. Karels rijk was niet langer een eenheid. 

Slide 4 - Slide

Herhaling
Teken schematisch het leenstelsel. Gebruik de volgende woorden:
Leenman, Achterleenman, boeren, leenheer

Schrijf op wat wie aan elkaar geeft

Slide 5 - Slide

Feodalisme

Slide 6 - Slide

Kaliefen
Vorsten stuurden ambassadeurs naar elkaar, met kostbare geschenken. Zo hielden ze elkaar te vriend. Karel de Grote stuurde vele ambassadeurs naar het Arabische Rijk. Zo onderhield hij contact met de kalief (=opvolger).

Over de opvolging van Mohammed ontstond ruzie. Sommigen vonden dat een familielid de opvolger van de profeet moest worden.  Anderen vonden dat dit ook buiten de familie van Mohammed kon. De moslims raakten verdeeld in sjiieten (familielid) en soennieten (anderen).

Slide 7 - Slide

Opvolging
Na de dood van Mohammed volgden vier mannen hem op die met hem hadden samengewerkt. Latere kaliefen kwamen uit machtige, aanzienlijke families (adel). De zoon van de kalief volgde zijn vader op. Zo vormde er een vorstenhuis

Machtige families kwamen soms in opstand. Na een burgeroorlog nam een nieuwe familie de macht over.

Slide 8 - Slide

Wetenschap
De Haroen al-Rasjid familie was de tweede heersersfamilie na Mohammed. Deze familie liet Bagdad bouwen als nieuwe hoofdstad. Bagdad werd een grote en intellectuele stad. Kalief Haroen bouwde 'Het huis van de Wijsheid'. Hier werden wetenschappelijke boeken verzameld uit het Byzantijnse en Griekse rijk. De Arabieren waren de belangrijkste wetenschappers van de wereld. 

Slide 9 - Slide

Emirs
De kalief kon zijn enorme rijk niet alleen besturen. De kalief benoemde in zijn provincies emirs als gouverneurs. Emir betekend 'commandant' of 'aanvoerder'. Net als in hertogen in Europa, waren niet alle emirs trouw. De emir van Cordoba (Spanje) benoemde zichzelf als kalief. In Spanje ontstond zo een onafhankelijk islamitisch rijk. Ook in andere gebieden gingen emirs hun eigen gang. 

Slide 10 - Slide

Huiswerk
Handboek blz. 41 t/m 43
Werkboek blz. 46 t/m 48
Opdracht 18 t/m 21

Klaar? Portfolio

Slide 11 - Slide