Verdwijnen van het pimpernel-
blauwtje
Het donker pimpernelblauwtje is verdwenen uit Nederland. De vlinder kwam nog maar in één gebied in Limburg voor en is daar deze zomer niet meer gezien. Het in 2020 te vroeg maaien van de berm waar de vlinders leefden, was de nekslag.
Ooit was het donker pimpernelblauwtje geen zeldzame soort in Nederland. De vlinder kwam tot in de jaren zestig en zeventig vooral in Noord-Brabant en Limburg voor op hooilanden vol bloemen.
Maar met de intensivering van de landbouw verdween de vlinder op steeds meer plekken. Uiteindelijk verdween het donker pimpernelblauwtje al eerder helemaal uit Nederland. Maar in 2001 keerde de kleine vlinder - nog geen 2 centimeter groot - terug door vanuit Duitsland de oversteek te maken naar het Limburgse Posterholt.
Daar verkoos het de berm van de N274 als leefgebied.
Dat leefgebied moet aan zeer specifieke eisen voldoen. Er moet grote pimpernel staan, want op de bloemknop van die plant leggen de vrouwtjes hun eitjes. En op de grond moet de gewone steekmier leven.
Als de rups eenmaal op de grond zit, nemen de mieren hem mee naar hun nest. Daar komt de rups de winter door en leeft van mierenlarven. Na het verpoppen komt de vlinder in de zomer weer uit het mierennest.