Nationale Publieksprijs - Kritisch Kijken (Onderbouw)

1 / 24
next
Slide 1: Slide
MediawijsheidBasisschoolGroep 1-4

This lesson contains 24 slides, with interactive quiz, text slides and 8 videos.

time-iconLesson duration is: 30 min

Introduction

Cinekid is hét mediafestival voor kinderen van 4 tot 14 jaar en vindt plaats in en rond de herfstvakantie. Ieder jaar reikt Cinekid prijzen uit voor de beste jeugdmediaproducties. Er is zowel een professionele- als een publieksjury die allebei winnaars bepalen. De winnaars van de Cinekid Beste Nederlandse Serie en Korte Film Publieksprijzen worden in oktober op het Cinekid festival bekend gemaakt. Media zijn tegenwoordig overal nadrukkelijk aanwezig en medebepalend voor hoe kinderen naar hun omgeving kijken. Cinekid vindt het belangrijk dat kinderen leren omgaan met media en deze leren begrijpen en gebruiken. In deze les zijn de leerlingen onderdeel van de Publieksjury. Per groep zien en bespreken de leerlingen een aantal programma’s en kiezen zij zelf hun winnaar. Hun oordeel bepaalt de winnaars van de publieksprijzen. Door deel te nemen aan de publieksprijs leren kinderen kritisch te kijken naar producties en de kwaliteit te beoordelen.

Instructions

Een film is meer dan achterovergeleund in een stoel zitten kijken. Door deze les maken de leerlingen kennis met filmeducatie en gaan zij dieper in op hoe de filmmaker het verhaal overbrengt. Door onderzoekend te kijken kom je veel meer te weten en wordt de film een stuk interessanter. 

Bespreek met de leerlingen dat ze in deze les korte (televisie)films gaan bekijken en dat ze hun mening mogen geven. Er zijn geen goed-fout opdrachten, wel kijkvragen, klassengesprekken en reflectievragen. De leerlingen zijn onderdeel van de Publieksjury. Zij bepalen aan het eind van de les welke korte films van hun mogen winnen. 


Beschrijving televisieafleveringen en films 

Ok en Knul:  Kimberley, Ok en Knul ontdekken emoties en wat je ermee moet doen. In deze aflevering bekijken we hoe het voelt om te winnen (en te verliezen).  

Dropje: In de 'Alles winkel', beleeft Dropje elke dag een nieuw avontuur met de kinderen die langskomen in de winkel. In deze aflevering zorgt Dropje dat Mare ondanks de regen toch naar de zee kan.

Stoer - Boulderen: In de serie Stoer laten kinderen zien wat voor stoere hobby's zij hebben. In deze aflevering zien we Ties, hij doet aan boulderen. 

Inkt: Een ultrakorte film waarin een inktvis met smetvrees de aandacht probeert te trekken van een schoonmaker, nadat een kindje de ruit van zijn zeeaquarium heeft besmeurd.
Leerdoelen

- Leerlingen maken kennis met verschillende elementen van film;  de art direction, personages, beeld en geluid, en de plot;

-Leerlingen leren actief kijken naar een film;

- Leerlingen ervaren gevoelens, gedachten en fantasieën bij het kijken van een film en geven woorden aan de gedachten en gevoelens die er opkomen;

- Leerlingen leren in eenvoudige bewoordingen te beschrijven wat ze zien en horen;

- Leerlingen verkennen de narratieve en vormgevingsstrategieën die gebruikt worden om een verhaal te vertellen en te laten beleven in een film. 


Praktische aanwijzingen

- De antwoorden van de kijk-en luistervragen staan vermeld in de notities, deze vind je onderin het scherm van de lespresentatie. Wanneer je in de les de notities aanklikt, zien de kinderen deze ook verschijnen. Het kan daarom handig zijn om van te voren de instructies uit te printen (je vindt de instructies als pdf rechts op deze pagina onder 'instructie').

- Elke luister-of kijkvraag kan na het bekijken van het filmpje in dezelfde slide klassikaal besproken worden. 

- Een vraag kan over de complete aflevering of film gaan of over een fragment. Fragmenten stoppen automatisch. 

- Het advies is om niet te werken met 'devices in de klas'. Je kunt dit uitzetten door het vinkje onderin het scherm van de lespresentatie te deactiveren.

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Introductie

Vertel de leerlingen dat ze vandaag allerlei filmpjes gaan bekijken. Ze zijn een juryschool. Dat betekent dat ze samen met andere klassen van de school en andere scholen door het hele land stemmen op de winnaar van de Cinekid Nationale Publieksprijs.
Vraag of opdracht
Tip
Kijk
Luister

Slide 2 - Slide

Legenda

Op de slides komen deze iconen terug. 
Je kunt op de iconen klikken in de slide. Dan verschijnt er een reflectievraag, opdracht of tip. Wanneer de leerlingen een film of aflevering gaan kijken, krijgen zij vooraf een kijk-of luistervraag.


Welke van deze filmpjes heb je al eens eerder gezien? Was dat in de bioscoop, op televisie of ergens anders?

Slide 3 - Slide

Voorkennis activeren

Vraag wie een van deze filmpjes al eerder heeft gezien. Vertel de leerlingen dat ze elk filmpje gaan bekijken en bespreken. Belangrijk hierbij is niet alleen om goed te kijken, maar ook goed te luisteren. Aan het eind van de les gaan ze stemmen op het beste filmpje!

DROPJE

Slide 4 - Slide

This item has no instructions

Je gaat nu een stukje kijken uit Dropje. Waar woont Dropje? Hoe kan je dat zien?

Slide 5 - Slide

Op de volgende slide kun je het fragment afspelen.

Slide 6 - Video

* Fragment duurt van 0:05 tot 0:40. 
Het fragment stopt automatisch.

Reminder vraag
Waar woont Dropje? Hoe kan je dat zien?

Antwoord
Dropje woont in een (speelgoed/strand)winkeltje. Dat kun je zien aan de 
- winkelwagentjes;
- de kassa;
- de etalage;
- de winkelplanken;
- de spulletjes die te koop zijn. 
Dit is Mare. Als Mare de schelp tegen haar oor houdt kan ze de zee horen. Kan jij de zee ook horen? Luister eens goed: Wat hoor je nog meer?

Slide 7 - Slide

Op de volgende slide kun je het fragment afspelen.
0

Slide 8 - Video

* Fragment duurt van 3:00 tot 3:46.
Het fragment stopt automatisch.

Reminder vraag
Kan jij de zee ook horen? Luister eens goed: Wat hoor je nog meer?

Antwoord
- Als Dropje beweegt, hoor je belletjes rinkelen.
- Als Dropje in het mandje zoekt, hoor je gerommel.
- Als Marit en Dropje naar buiten kijken door het kattenluikje, kun je de regen horen.

0

Slide 9 - Video

De leerlingen kijken nu de complete aflevering van Dropje. Achteraf kan de leerlingen gevraagd worden wat ze ervan vonden. Was het grappig, spannend, saai of mooi? Waarom zouden ze wel/niet nog een aflevering van Dropje willen zien?
OK EN KNUL

Slide 10 - Slide

This item has no instructions

Op dit plaatje zien we de personages uit Ok en Knul. Personages zijn de mensen of dieren die een rol spelen in het verhaal. Even oefenen: kun jij de personages uit het sprookje Roodkapje opnoemen?

Slide 11 - Slide

Kun jij de personages uit het sprookje Roodkapje opnoemen?

Antwoord
Roodkapje, de Grote Boze Wolf, Grootmoeder en de Jager.
Je gaat nu een stukje kijken uit Ok en Knul. Luister goed: Kun jij erachter komen hoe alle personages heten?

Slide 12 - Slide

Op de volgende slide kun je het fragment afspelen.
0

Slide 13 - Video

* Fragment duurt van 2:23 tot 3:16.
Het fragment stopt automatisch.

De leerlingen kunnen de personages benoemen op de volgende slide: daar staat een sleepvraag. De namen van de personages kunnen aan de afbeeldingen van de personages gekoppeld worden.
Hoe heten deze personages? 
Sleep de naam naar het personage.
Mama
Kimberley
Mekker
Ok
Knul

Slide 14 - Drag question

Reminder vraag
Kun jij erachter komen hoe alle personages heten?
 
Antwoord
Sleep de namen naar de juiste personages. Klik rechts onderin het scherm op 'Controleren' om de juiste antwoorden te zien.

Slide 15 - Video

De leerlingen kijken nu de complete aflevering van Ok en Knul. Achteraf kan de leerlingen gevraagd worden wat ze ervan vonden. Was het grappig, spannend, saai of mooi? Waarom zouden ze wel/niet nog een aflevering van Ok en Knul willen zien?
STOER - BOULDEREN

Slide 16 - Slide

This item has no instructions

Je gaat nu een stukje luisteren uit Stoer - Boulderen.  Beantwoord na het luisteren de volgende vragen: Wat hoorde je? Hoe voelde je je daarbij? 
Doe je handen voor je ogen! Dan kan je nog beter luisteren. 
Geluidsfragment Stoer - Boulderen

Slide 17 - Slide

This item has no instructions

0

Slide 18 - Video

De leerlingen kijken nu de complete aflevering van Stoer-Boulderen. Achteraf kan de leerlingen gevraagd worden wat ze ervan vonden. Was het grappig, spannend, saai of mooi? Waarom zouden ze wel/niet nog een aflevering van Stoer willen zien (in andere afleveringen zie je andere kinderen die iets stoers doen).
INKT

Slide 19 - Slide

This item has no instructions

Je gaat nu de eerste helft kijken van Inkt. Beantwoord na het kijken de volgende vragen: Kun jij bedenken hoe het afloopt? Loopt het goed of slecht af? Waarom denk je dat?

Slide 20 - Slide

Op de volgende slide kun je het fragment afspelen.
0

Slide 21 - Video

* Fragment duurt van 00:00 tot 1:10. Fragment stopt automatisch.

Reminder vraag
Kun jij bedenken hoe het afloopt? Loopt het goed of slecht af? Waarom denk je dat?

Antwoord
- Eigen interpretatie. Suggesties:
  • Het loopt goed af, de octupus en de schoonmaker zijn allebei blij.
  • Het loopt slecht af, het glas is gebroken!
0

Slide 22 - Video

De leerlingen kijken nu de complete short Inkt. Achteraf kan de leerlingen gevraagd worden wat ze ervan vonden. Was het grappig, spannend, saai of mooi? 
Ok en Knul 
Bron: EO

Dropje
Bron: NTR

Stoer
Bron: KRO-NCRV

Inkt
Bron: Ka-Ching Cartoons Animation Studio
Meer zien van Cinekid? Kijk op wwww.cinekid.nl

Slide 23 - Slide

This item has no instructions

Slide 24 - Slide

This item has no instructions