Problemen
Vastzittend schuimverband
Vooral aan het begin van de therapie en/of na een chirurgisch débridement kan het schuimverband vastzitten. Het (schuim)verband groeit dan vast aan de wondbodem.
Tips
Schuimverband heeft een vochtwerende buitenste laag. Injecteer fysiologisch zout door het folie in het verband en laat dit een halfuur intrekken. Stolsels kunnen zo verweken waardoor het schuim gemakkelijker is los te maken. Zorg voor adequate pijnstilling (indien nodig).
Plaats eventueel een volgende keer een niet-verklevende wondcontactlaag (zoals een polyester wondverband met een siliconenlaag) onder het (schuim)verband zodat het gemakkelijker loskomt. Dit is aangenamer voor de zorgvrager, maar de behandeling is minder effectief.
Lekkage
Bij een lek in het folie kan er geen goed vacuüm worden gecreëerd in het wondbed. Het verband is niet meer hard en je hoort een sissend of borrelend geluid. Vkkageoel met je vingers over het folie waar de lekkage zit. Controleer of de voorgeschreven druk nog behaald wordt. Lekkage leidt tot vochtophoping in de wond, met als gevolg een infectie. Veel systemen alarmeren bij een lek.
Tips
Plak een stuk folie over het lek, of over de hele wond als je het lek niet kunt vinden. Ook kan soms een verbandspray gebruikt worden. Als de lekkage bij de connectie zit, kun je deze ook dichtplakken met folie.
Lastige plekken
Op sommige plaatsen is het lastig om negatieve druk te creëren, bijvoorbeeld bij de stuit. Het zuigsysteem kan dan niet op de wond geplaatst worden omdat de zorgvrager er dan op ligt.
Tips
Verleg het zuigpunt van de wond naar een praktischer gelegen zuigpunt (bijvoorbeeld de zijkant van het been) door een bruggetje te maken met behulp van losse stukken schuim. Losse stukken schuim kunnen namelijk de negatieve druk onderling goed verspreiden (mits ze goed met elkaar verbonden zijn). Leg het schuim niet direct op de huid en zorg ervoor dat de huid over het hele traject beschermd wordt met de folie.
Een kleine of smalle wond
Soms is de wond zo smal (sternum of enkel) dat het zuigpunt groter is dan het schuimverband. Dan werkt het systeem niet goed.
Tips
Plak folie of hydrocolloïd óver de wond en de wondranden.
Snij de contouren van de wond uit en verwijder dit stuk folie.
Plaats het schuimverband in de wond.
Leg daaroverheen weer schuimverband, dat nu wél over de wondranden heen mag steken.
Leg de negatieve druktherapie verder aan volgens voorschrift.
Pijn
Pijn kan voorkomen bij het aanleggen en verwijderen van negatieve druktherapie of continu. De pijn bij het aanleggen kan scherpe pijn zijn en is alleen acceptabel in de eerste minuten. Het moet van voorbijgaande aard zijn. Waarschuw anders een arts. Start eventueel met een lagere druk en voer de druk stapsgewijs op om pijn te voorkomen of te verminderen.
Het verwijderen van schuimverband kan ook pijnlijk zijn. Geef van tevoren pijnstilling, lokaal of systemisch. Systemische pijnstilling is pijnstilling volgens de WHO-pijnladder (zoals paracetamol en NSAID). Bij lokale pijnstilling injecteer je het (schuim)verband vooraf met een lokaal anestheticum (lidocaïne), al dan niet opgelost in fysiologisch zout.
Continue pijn is een milde zeurende pijn. Dit is alleen acceptabel als de pijn te behandelen is met eenvoudige pijnbestrijding (zoals paracetamol of NSAID’s). Pijn kan een reden zijn om iets zachter te zuigen (in stappen van 25 mmHg).