the american dream

1 / 60
next
Slide 1: Slide

This lesson contains 60 slides, with interactive quizzes, text slides and 15 videos.

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Deze les

- Inzoomen op 'American Dream'; welke invloed had/heeft de Amerikaanse kunst & cultuur op de Europese kunst & cultuur?

- Kijken naar abstract expressionisme

Slide 2 - Slide


The American Dream

Bij veel Europeanen spreekt de Amerikaanse cultuur tot hun verbeelding door:
- De heldenrol van de Amerikanen tijdens de bevrijding van Europa, 
- The American way of life sprak veel Europeanen aan; het was modern en snel en vol nieuwe mogelijkheden.
- De Amerikaanse samenleving was gebaseerd op het ideaal van individuele vrijheid en gelijke kansen voor iedereen. Zelfs de krantenjongen kon met hard werken miljonair worden; 
The American Dream

Slide 3 - Slide

Beeldende kunst 
Na de oorlog ontstaat de eerste echte Amerikaanse schilderstroming, het Abstract Expressionisme. De Amerikaanse kunstenaars die tot deze stroming worden gerekend hechten veel belangrijk aan het Gevoel en dat pakken ze letterlijk groots aan. Maar hoe dat verschilt sterk per kunstenaar.

Slide 4 - Slide

Jackson Pollock
Pollock werkt in een soort van trance (door drugs en alcohol) met jazz op de achtergrond. Hij maakt zogenaamde drippings, grote doeken waarop hij letterlijk de verf van zijn kwast laat druppelen. Kijk voor de echte praktijk naar het volgende filmpje.

Slide 5 - Slide

Slide 6 - Video

Jackson Pollock
Niet het uiteindelijke schilderij dat ontstond, maar de handeling om het schilderij te maken. In die trance probeert Pollock zijn denken uit te schakelen, zodat hij bij bepaalde oergedachtes komt die voor alle mensen gelijk zijn. Principes die hij ook al zag in vroegere kunstvormen. Daarmee maakt hij nieuwe over-all composities.

Slide 7 - Slide

Slide 8 - Slide

0

Slide 9 - Video

Mark Rothko
Ook Rothko wordt tot het abstract expressionisme gerekend, maar waar Pollock schijnbaar chaotisch schilderijen maakte, creëerde Rothko kleurvelden die zijn opgebouwd uit talloze lagen verf. Hierdoor lijken de kleuren te trillen en zou een soort spirituele ervaring moeten ontstaan. 

Slide 10 - Slide

Slide 11 - Slide

massamedia 
Hollywood films brengen na de Tweede Wereldoorlog 'the American Dream' naar de landen buiten Europa. Om zoveel mogelijk winst te maken hanteren de grote filmmaatschappijen in Hollywood een zogenaamde productioncode, een vorm van zelfcensuur die de film netjes houdt.  Daarnaast gebruiken ze aparte filmgenres die voor iedereen herkenbaar zijn. Naast film komt ook de televisie op, de soap is een va de grootste nieuwe media
DIt betekende dat er niet te lang gezoend werd, seks bleef altijd buiten beeld en misdaad mocht niet lonen

Slide 12 - Slide

soap
In de jaren 50 werd een dagelijkse vervolgserie geïntroduceerd om schoonmaakmiddelen onder de aandacht te brengen bij de Amerikaanse huisvrouwen. Er werd een standaard format ontwikkeld dat ook vandaag nog wordt gebruikt voor de soaps. 

Slide 13 - Slide

soap format
  • geen hoofdpersonen, maar een grote groep mensen (een familie, een buurt etc)
  • nauwelijks buitenopnames of actiescènes (want goedkoper)
  • door dialogen wordt het verhaal verteld
  • aan het einde van iedere aflevering een cliffhanger

Slide 14 - Slide

Slide 15 - Video

Hitchcock
Televisie maken is iets anders dan film en slecht weinig regisseurs wagen zich aan beiden. Hitchcock bedacht een wekelijkse thriller voor de televisie, maar grote bekendheid verwierf hij met zijn films. 

Slide 16 - Slide

Hitchcock, master of suspense 
Hitchcock is een van de belangrijkste thriller regisseurs. Hij is met name bekend geworden geworden als master of suspense.
Als kijker weet je net iets meer dan de hoofdpersonen...

Slide 17 - Slide

Slide 18 - Video

Hitchcock, master of suspense 
Hitchcock is een van de belangrijkste thriller regisseurs. Hij is met name bekend geworden geworden als master of suspense.
Als kijker weet je net iets meer dan de hoofdpersonen...

Slide 19 - Slide

Benoem 3 filmische elementen die Hitchcock gebruikt om de spanning op te bouwen.

Slide 20 - Open question

Pop Art 
Aanvankelijk staan de avantgarde kunstenaars en de Amerikaanse populaire cultuur lijnrecht tegenover elkaar. De avantgarde gaat het experiment aan met abstractie; de populaire cultuur biedt het publiek juist  goed herkenbare beelden. Er bestaat een kloof tussen massacultuur en kunst.

Slide 21 - Slide

Pop Art 
Pop Art maakt een einde aan die kloof door de massamedia te gebruiken als onderwerp in haar kunst. Popart-kunstenaars streven niet naar een persoonlijke toets in het werk of een weergave van het onderbewuste. Ze gebruiken niet alleen de beelden uit de massacultuur, maar ook de onpersoonlijke technieken die worden gebruikt

Slide 22 - Slide

Andy Warhol - Campbell's soup cans
Warhol begint met het naschilderen van soepblikken, maar hij maakt ook houten beelden van Brillo dozen. 

Slide 23 - Slide

Andy Warhol - Marilyn Monroe
Voor de talloze varianten van Marilyn gebruikt Warhol een gewone foto uit de media die hij omzet in een zeefdruk. Een zeefdruk is oneindig bruikbaar en dat doet Warhol ook. Marilyn gaat in de massaproductie! Warhol noemt zijn enorme atelier niet toevallig The Factory. Zijn medewerkers maken er aan de lopende band kunstwerken, waar Warhol dan wel nog zelf zijn handtekening op zet.

Slide 24 - Slide

Popart kunstenaars maken gebruik van de massamedia en 'onpersoonlijke' technieken. Leg dit uit aan de hand van werk van Warhol.

Slide 25 - Open question

Slide 26 - Video

Slide 27 - Video

Jonge Rebellen
Na de Tweede Wereldoorlog nam de welvaart in Amerika snel toe. Het zorgde ervoor dat de jongeren steeds meer vrijheid kregen (want meer geld en minder lang werken!) en die jongeren wilden niet hetzelfde als hun ouders. Ze verzetten zich tegen de rust en regelmaat van de oudere generaties

Slide 28 - Slide

Subcultuur
Een subcultuur ontstaat uit verzet tegen  de algemeen geldende cultuur. Binnen een subcultuur gelden eigen normen en waarden. Vaak bestaat een  subcultuur vooral uit jongeren die zich afzetten tegen de cultuur van de oudere generaties.

Slide 29 - Slide

Subcultuur, Rock-'n-roll
Rock-'n-roll wordt dé muziek voor jongeren in de jaren 50. Elvis Presley is de man die deze muziek groot maakt. Presley is een blanke man met een 'zwart' stemgeluid en vormt daarmee de brug tussen blanke en zwarte muziek. Jongeren schaffen een platenspeler aan en spelen de muziek van Presley om zich af te zetten tegen hun ouders. En die ouders vinden Presley op hun beurt verschrikkelijk...

Slide 30 - Slide

Slide 31 - Video

Noem 3 aspecten van Elvis' optreden die de oudere generatie aanstootgevend vond

Slide 32 - Open question

Slide 33 - Slide

Slide 34 - Slide

Slide 35 - Slide

Subculturen
De Rock 'n Roll was de eerste subcultuur waarbij jongeren zich afzetten van de oudere generatie. Maar er volgden nog veel meer...

Slide 36 - Slide

Slide 37 - Slide

Hippies
In de jaren 60 neemt het verzet tegen de gevestigde orde alleen maar toe. Er wordt gestreden tegen de discriminatie van de Afro-Amerikanen en de vrouwen in de Amerikaanse samenleving. Een ook het verzet tegen de Vietnamoorlog groeit sterk. Jongeren willen een andere samenleving waarin liefde, gelijke behandeling en vrede van belang zijn. Flowerpower als reactie op het geweld van de Vietnamoorlog. 

Slide 38 - Slide


Hippies

  • Eind jaren zestig komt deze jeugdcultuur ook naar Nederland. De hippies hebben lange haren en vrolijke, kleurrijke kleding. Ze willen zo eenvoudig mogelijk en zonder luxe leven. 
  • De slogan van de hippies is: ‘Make love, not war’
Het Woodstock-festival (1969) wordt wel gezien als hét hippie-festival. Bijna alle grote bands uit die tijd waren aanwezig bij '3 Days of Peace & Music'. Hoewel het wereldberoemd is geworden, was het bijzonder slecht georganiseerd (slechte sanitaire voorzieningen) en kwamen er veel te veel mensen binnen (zonder te betalen). De organisatie maakte dan ook geen winst.

Slide 39 - Slide

Woodstock
Het Woodstock festival wordt gezien als het hoogtepunt van de hippiecultuur. Het motto van het festival was '3 days of peace and music'. Het progamma boodt een keur aan nieuwe muziek, van folkmuziek  tot aan de Indiase sitarspeler Ravi Shankar. Shankar was populair bij veel hippies als gevolg van de grote interesse in de oosterse religies. 

Slide 40 - Slide

Hierna volgen korte fragmenten over/van Woodstock

Slide 41 - Slide

Slide 42 - Video

Slide 43 - Video

Jimi Hendrix
Een van de hoogtepunten van het festival was het optreden van Jimi Hendrix. Hij speelt onder andere het Amerikaanse volkslied

Slide 44 - Slide

Slide 45 - Video

Waarom vonden veel Amerikanen deze vertaling van hun volkslied aanstootgevend?

Slide 46 - Open question

Disco 
In de jaren 70 neemt bij een deel van de jeugd het engagement af, ze willen gewoon graag een leuke zaterdag avond hebben. Het was belangrijk om er goed uit te zien, maar ook om de juiste moves te hebben. De film Saturday Night Fever geeft een goed beeld van deze jongerencultuur rond de disco, kijk zelf

Slide 47 - Slide

Slide 48 - Video

Punk
Maar in het zelfde decennium ontstaat ook een muziekstroming die zich afzet tegen de uiterst dansbare en gladde disco, de Punk. En niet alleen de gladde disco moet het ontgelden. Punkers gaan zich ook afzetten tegen de gangbare politiek organisatie. Daar waar de hippies nog geloofden in love, peace and happines, hebben de punkers al hun vertrouwen in de toekomst verloren. There is no future. Do it yourself is een belangrijk motto voor de punkers en heeft ook zijn weerslag op de muziek. Muziek wordt uitgebracht bij kleine onafhankelijke platenlabels. De Sex Pistols waren een van de bekendste punk bands. 

Slide 49 - Slide

Punk kenmerken
eenvoudig instrumentarium
eenvoudige akkoordenschema's
ongepolijste, rauwe sound
Hierdoor is de muziek door iedereen gemaakt kan worden, zonder uitgebreide muzikale scholing. Punkers zijn daarnaast altijd herkenbaar aan kleding met studs, veiligheidsspelden, scheuren en provocerende teksten

Slide 50 - Slide

Slide 51 - Slide

Slide 52 - Video

Benoem drie muzikale aspecten en een tekstueel aspect waarin je geest van de punk hoort in het vorige nummer.

Slide 53 - Open question

Hiphop 
Hiphop ontstond rond 1976 in The Bronx, New York. Jongeren organiseren daar 'blockparties' waar alle onderdelen van hiphop samenkomen. De diskjockey die de platen aan elkaar mixt is de spil van het feest. Hij draait vooral de instrumentale breaks van de platen. Een MC (master of ceremony) moedigt de omstanders aan om te dansen. En dat doen ze, ze ontwikkelen zelfs een compleet nieuwe dansstijl: breakdance

Slide 54 - Slide

onderdelen van hiphop 
De MC gaat steeds meer praten en ontwikkelt zich tot rapper. De Dj perfectioneert het aan elkaar mixen van platen en scratchen. De hiphop is geboren. 
De toon van hiphop is wisselend: soms vrolijk en positief, maar soms ook zeer maatschappijkritisch. 

Slide 55 - Slide

Slide 56 - Video

Luister goed naar de volgende twee fragmenten en vergelijk ze. Je hoort eerst Public Enemy en daarna De La Soul

Slide 57 - Slide

Slide 58 - Video

Slide 59 - Video

Benoem drie verschillen tussen Public Enemy en De La Soul.

Slide 60 - Open question