OLT Keuze en ondersteuning 2021 1e periode

OLT ondersteuning en keuzevakken
De komende 8 weken gaan jullie op maandag het 4e en 5e uur werken aan ondersteuning- en keuzevakken. 
Je mag zelf kiezen welke ondersteuning en welke keuzevakken je wil volgen. 

In de volgende slides wordt uitgelegd wat je kan kiezen en wat je (ongeveer) kunt verwachten. 
1 / 17
next
Slide 1: Slide
OLT Middelbare schoolvmboLeerjaar 2

This lesson contains 17 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 30 min

Items in this lesson

OLT ondersteuning en keuzevakken
De komende 8 weken gaan jullie op maandag het 4e en 5e uur werken aan ondersteuning- en keuzevakken. 
Je mag zelf kiezen welke ondersteuning en welke keuzevakken je wil volgen. 

In de volgende slides wordt uitgelegd wat je kan kiezen en wat je (ongeveer) kunt verwachten. 

Slide 1 - Slide

ondersteuning maandag 4e uur

Slide 2 - Slide

Ondersteuning extra taal 
Ben je nog niet zo lang in Nederland ? Vind je het moeilijk om alles te begrijpen in de les? Dan is deze OLT iets voor jou! We gaan samen in je schoolboeken op zoek naar wat je moeilijk vindt, oefenen de schooltaalwoorden en maken gebruik van de actualiteit. En voor je het weet is je Nederlands een stuk verbeterd.

Slide 3 - Slide

Ondersteuning leren-leren
Hoe pak je het beste een leertekst aan? Welke leerstrategie past het beste bij jou? Stapsgewijs ga je naar het zelfstandig toepassen van de leerstrategieën die voor jou werken en die bij jou passen. Daarnaast besteden we aandacht aan de vaardigheden plannen, samenwerken en gebruik maken van hulpbronnen.

Slide 4 - Slide

Ondersteuning huiswerkbegeleiding:
Natuurlijk wil jij dit schooljaar goed starten! Huiswerk maken hoort daar ook bij. Vind jij het lastig om je huiswerk goed te plannen en organiseren? Wil jij meer overzicht krijgen in je agenda? Op dit soort vragen krijg je antwoord in deze module zodat je voortaan op een manier die het beste bij jouw past met je huiswerk aan de slag kunt.

Slide 5 - Slide

Ondersteuning begrijpend lezen 
Elke dag lees je teksten, niet alleen op school maar ook thuis, op straat,… Dat lezen is niet altijd voor iedereen even makkelijk. Wil je nog eens leren welke stappen je moet zetten als je een tekst moet begrijpen en samenvatten, kies dan voor OLT begrijpend lezen.

Slide 6 - Slide

Ondersteuning Engels: Lezen en Luisteren
De komende OLT-periode zal de Engels module zich richten op ondersteuning bij het lezen en het luisteren van Engelse teksten. Indien je hier dus moeite mee hebt, kun je je inschrijven om hiermee te oefenen. Er wordt ondersteuning geboden in hoe je lezen en luisteren kunt aanpakken: je krijgt tips en stappenplannen. Daarnaast zul je vooral ook veel hiermee gaan oefenen om het beter onder de knie te krijgen.

Slide 7 - Slide

Ondersteuning weerbaarheid:
Als jij het lastig vindt om je weerbaar op te stellen dan kom je regelmatig in situaties waarin je ‘ja’ zegt op dingen die je liever niet doet. Je durft geen tegenstand te bieden, misschien uit onzekerheid, uit angst afgewezen te worden of omdat je een ander niet teleur wilt stellen. Als je weerbaar bent kun je op een passende manier opkomen voor jezelf. Je kunt dan met respect voor de ander je grenzen trekken. Hierdoor kom je minder in situaties waarin jij je niet prettig voelt.

Slide 8 - Slide

Ondersteuning wiskunde: 
Bestemd voor leerlingen die moeite hebben met de wiskunde stof op K of T niveau.
Bestemd voor leerlingen die mogelijk van basis naar kader gaan opstromen of vanuit basis behoefte hebben aan uitdaging op een vakgebied.
Dus geen basis leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben op basisniveau.
Onderwerpen zijn: Volgorde van bewerkingen, Afronden, rekenen met negatieve getallen, kwadraten, wortel trekken, formules en vergelijkingen.

Slide 9 - Slide

Keuzevakken maandag 5e uur

Slide 10 - Slide

Tekenen:
Je bent zelf een Street Art kunstenaar. We gaan de straat op en zoeken een plaats waar je een mooie foto kunt maken, waarop we iets moois of grappigs etc. aan toe kunnen voegen.
We combineren een foto die jij hebt gemaakt met een tekening die je zelf in de foto gaat verwerken. We combineren een stukje fotografie met het vak tekenen.

Slide 11 - Slide

Handvaardigheid:
“Crazy Shapes” Abstracte 3D vorm. Abstract. Wat is dit? Abstract is een vorm / figuur zonder herkenbare voorstelling. Je kan dus niets 'echts' in de vorm herkennen.
We gaan aan de slag met bekende en onbekende maar ook onverwachte materialen, en we werken het met spetterende kleuren af!
Ben je écht gemotiveerd schrijf je dan in.

Slide 12 - Slide

Fitness:
Tijdens dit uur ga je werken aan je conditie en kracht in het fitnesslokaal.
Je hebt een doel voor ogen waar je aan wilt gaan werken en gaat hier 10 weken mee aan de slag. Een extra uur bewegen voor degenen die hiervoor gemotiveerd zijn!

Slide 13 - Slide

Muziek:
Met wat doorzettingsvermogen en veel oefenen leer je een volwaardig muziekinstrument bespelen. Het is wel prettig als je thuis ook een instrument hebt om verder te oefenen, maar het is niet noodzakelijk. Je kunt kiezen uit, gitaar, basgitaar, drums, keyboard en zang. Heb je een eigen ander instrument en je mag dat mee naar school nemen, dan mag dat natuurlijk ook in de OLT muziek.

Slide 14 - Slide

Aardrijkskunde:
Tijdens OLT aardrijkskunde, met als thema toerisme, maak je een reis over de wereld en kun je wegdromen bij de mooiste bestemmingen. Waar zou jij nog eens heen willen? Op safari in Afrika, een jungletocht maken in Suriname, beren spotten in Rusland of shoppen in Dubai? Ga aan de slag met jouw favoriete droombestemming en kom alles te weten over het land, de cultuur, bezienswaardigheden, tradities en unieke eigenschappen. Na een paar weken presenteer je jouw fantastische bestemming in de klas.

Slide 15 - Slide

Geschiedenis
Bij de OLT Geschiedenis kruipen jullie in de huid van een historicus en maken jullie zelf het verhaal. Jullie werken alleen of in tweetallen. Om het verhaal goed te kunnen vertellen maak je een kijkdoos. Je maakt bijvoorbeeld het Colosseum na, met gladiatorengevechten. Of je maakt de grafkamer van een piramide na, met een sarcofaag. Dit doe je in een oude schoenendoos of andere kartonnen doos.
Als de kijkdoos af is, moet je het verhaal nog vertellen. Je gaat over jouw kijkdoos een filmpje maken. Hierbij vertel je over jouw gekozen onderwerp.


Slide 16 - Slide

Biologie
Weet jij al wat het verschil is tussen een schimmel, bacterie of een virus? Dan weet je vast ook al wel dat covid-19 ofwel "ons coronavirus" op een zee-egel lijkt....
Tijdens het biologie keuze moment gaan we kijken naar hoe het coronavirus eruit ziet en hoe het zich zo snel en onzichtbaar kan verspreiden. Daarnaast duiken we ook nog even de zee om naar de gevolgen van het coronavirus op het (zee)klimaat te kijken. Wil jij weten hoe het met de zee-egel gaat? Duik dan mee...



Slide 17 - Slide