Martinique 30-11-23

Martinique
30-11-23
1 / 19
next
Slide 1: Slide
EngelsMiddelbare schoolvwoLeerjaar 5

This lesson contains 19 slides, with text slides.

Items in this lesson

Martinique
30-11-23

Slide 1 - Slide

Leesstrategieën
- Oriënterend lezen
- Globaal lezen
- Zoekend lezen
- Intensief lezen
- Studerend lezen
- Kritisch lezen

Slide 2 - Slide

Alliteratie

Bij een alliteratie wordt dezelfde beginletters een aantal keer achter elkaar herhaald. Hiermee kan een tekst interessanter worden gemaakt. Dit stijlfiguur wordt veel gebruikt in marketing (voor slogans).

Slide 4 - Slide

Anafoor
Bij een anafoor worden één of meerdere woorden herhaald in opeenvolgende zinsdelen of zinnen. Dit stijlfiguur wordt vaak gebruikt in toespraken of gedichten.

Slide 5 - Slide

Eufemisme
Een eufemisme is een verzachtende omschrijving voor iets onprettigs of ongemakkelijks. Soms wordt dit stijlfiguur onbewust gebruikt in alledaagse taal, maar het kan ook nadrukkelijker, bijvoorbeeld in poëzie.

Slide 6 - Slide

Hyperbool
Een hyperbool is een sterke overdrijving, bijvoorbeeld om emotie over te brengen of om iets nadruk te geven. Het is het tegengestelde van het stijlfiguur parabool.

Slide 7 - Slide

Metafoor
Een metafoor is een vorm van beeldspraak waarbij een beeld wordt gebruikt voor iets waar het overeenkomsten mee vertoont. Als metaforen vaak worden gebruikt, verliezen ze hun kracht en eindigen ze als clichés.

Slide 8 - Slide

Onomatopee of klanknabootsing
Een onomatopee of klanknabootsing is een woord dat qua uitspraak overeenkomt met het geluid van een object of dier. Het is een stijlfiguur als iemand het object, dier of de handeling weglaat en alleen het geluid beschrijft.

Slide 9 - Slide

Oxymoron
Bij het stijlfiguur oxymoron worden twee woorden met een tegengestelde betekenis met elkaar verbonden, waardoor de combinatie in letterlijke zin niet klopt, maar in figuurlijke zin wel.


'' Oorverdovende stilte''

Slide 10 - Slide

Parabool of understatement
Bij een parabool worden belangrijke dingen, personen of gebeurtenissen als minder belangrijk of groot voorgesteld dan in werkelijkheid het geval is. Een synoniem voor parabool is understatement. Het is het tegenovergestelde van het stijlfiguur hyperbool.

Slide 11 - Slide

Paradox
Een paradox is een schijnbare tegenstelling. Bij dit stijlfiguur lijkt een zin op het eerste gezicht niet te kloppen, maar als je er dieper over nadenkt, kun je er vaak een belangrijke boodschap uit opmaken. Ook kan een paradox grappig bedoeld zijn.
Als een paradox maar één woordgroep betreft (zoals “koud vuur”), is er sprake van een oxymoron.

Slide 12 - Slide

Personificatie
Bij een personificatie wordt een menselijke eigenschap toegedicht aan dieren of objecten. Het is een vorm van beeldspraak en daarmee een stijlfiguur.

Slide 13 - Slide

Pleonasme
Een pleonasme is een stijlfiguur waarbij een eigenschap die al in het woord besloten ligt nogmaals wordt genoemd met een ander woord.
Vaak wordt hiermee bewust nadruk gelegd op die eigenschap. Als dit niet de bedoeling van de schrijver of spreker is, is het een stijlfout.

Slide 14 - Slide

Retorische vraag
Een retorische vraag is een vraag waarop de steller geen antwoord verwacht. Dit type vraag wordt gebruikt om de lezer aan het denken te zetten of te overtuigen.

Slide 15 - Slide

Tautologie
Een tautologie is een combinatie van twee woorden die hetzelfde betekenen, waardoor iets dubbelop wordt gezegd. In de meeste gevallen is een tautologie een stijlfout, maar ingeburgerde of bewuste tautologieën worden als stijlfiguur gezien.

Slide 16 - Slide

Contaminatie
Een contaminatie is een onjuiste combinatie of verhaspeling van twee woorden of woordgroepen die vaak op elkaar lijken in betekenis of gebruik.

uitdraaien/uitprinten/drukken...

Slide 17 - Slide

Slide 18 - Slide

Slide 19 - Slide