TPV Verpakkingen

1 / 26
next
Slide 1: Slide
Tussen productie en verkoopMiddelbare schoolvmbo kLeerjaar 4

This lesson contains 26 slides, with interactive quizzes and text slides.

time-iconLesson duration is: 60 min

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Hallo Allemaal,

Dit is de corona versie van deze les. Omdat ik op dit moment niet naar school kan om de les te geven en ik aan het wachten ben op een test gaan we het zo doen. 

Als je op elke dia de tekst luistert krijg je een goede uitleg over de lesstof. Er komen ook een aantal open vragen die je moet beantwoorden. Ik controleer of je de vragen goed hebt gemaakt. Ook kan ik de tijd zien die je hieraan besteed. 

We gaan het hebben over het goed en veilig verpakken van producten, welke materialen kun je daar voor gebruiken? Het tweede deel van deze les gaat over wat er allemaal op een etiket moet staan. 
Als je klaar bent met de presentatie kun je de opdracht maken, deze kan ingeleverd worden via Magister. Je maakt de opdrachten alleen. 

Slide 2 - Slide

We gaan het deze week hebben over verpakkingen. Het klinkt saai maar verpakkingen zijn heel belangrijk voor een product. Bij veel producten zorgt het dat ze langer bewaard kunnen blijven.

Daarnaast kunnen we producten makkelijk vervoeren,  sommige producten komen uit verre landen en we kunnen ze door ze goed te verpakken ook in Nederland in de winkel kopen. 

Ook staat er veel informatie op de verpakkingen, zodat je er achter kunt komen wat er in de verpakking zit en waar het van gemaakt is. We gaan het deze les ook hebben over wat er allemaal op het etiket moet staan. 

De laatste en misschien wel belangrijkste functie van de verpakking is dat hij er ook voor zorgt dat het makkelijk verkocht kan worden. Door er mooi en aantrekkelijk uit te zien kun je een product goed in de markt zetten. 
Welk product heb jij wel eens gekocht omdat het er goed uitzag. Waarom?

Slide 3 - Open question

This item has no instructions

Slide 4 - Slide

Het eerste verpakkingsmateriaal waar we naar gaan kijken is papier en karton, het karton kan massief zijn  maar ook golfkarton hoort hier bij. 

Een groot nadeel is dat als het nat wordt het niet zo stevig meer is. Ook kunnen bactieren en schimmel (micro-organisme) makkelijk door het materiaal heen als het nat wordt. Daardoor kunnen de producten makkelijk bederven. 

Bij een aantal producten zoals melk wordt er een laag folie over de verpakking aangebracht. Zo kunnen ook vloeistoffen in kartonnen verpakkingen worden verpakt. 

Je kan het karton ook laten behandelen met een aardappelzetmeel om het te laten glanzen. 
Noem 2 voorbeelden van producten die in karton worden verpakt. (Niet producten dit zijn genoemd in de uitleg.)

Slide 5 - Open question

This item has no instructions

Noem een voordeel en een nadeel van verpakken in papier of karton.

Slide 6 - Open question

This item has no instructions

Slide 7 - Slide

Kunststof of plastic is een veelgebruikt verpakkingsmateriaal. Het heeft heel veel voordelen. Het verpakkingsmateriaal is zo goed dat het eigenlijk niet kapot gaat. Er kan een scheur in de verpakking komen, maar het plastic vergaat bijna niet. Hierdoor blijft het plastic lang achter, terwijl het product op is of is vergaan. 

Het heeft ook veel voordelen. Het is licht en gaat niet makkelijk kapot. Je kan het beplakken en bedrukken zodat het er mooi uitziet. Ook kun je door helder plastic te gebruiken het product zien. 

Door iets te verpakken in plastic zorg je er ook voor dat het product langer houdbaar is, omdat plastic ondoordringbaar is voor micro-organisme. 

Tegenwoordig woorden er steeds meer bioplastics gebruikt. Deze zijn duurder, maar zijn wel beter afbreekbaar. Hierdoor zijn ze minder schadelijk voor het milieu. Ook wordt plastic steeds meer gerecycled, ook dit zorgt voor minder belasting van het milieu. 

Noem 2 producten die worden verpakt in plastic.

Slide 8 - Open question

This item has no instructions

Noem 2 voordelen en een nadeel van het gebruik van plastic.

Slide 9 - Open question

This item has no instructions

Slide 10 - Slide

Cellofaan lijkt op plastic maar dat is het niet. Het wordt gemaakt van houtvezel, katoen of hennep. Je kan het tegenkomen als laagje om een komkommer of om een ander soort groente. Maar ook om een zakje met koekje of chocolade. 

Door de doorzichtige kleur kun je het product goed zien en blijft het bij elkaar. 

Een nadeel is dat Micro-organisme wel door de verpakking heen kunnen komen, dit kun je tegengaan door de verpakking te sealen, dan voeg je er plastic aan doe. Helaas is de verpakking dat niet biologisch afbreekbaar meer. 
Noem 2 producten die worden verpakt in cellofaan.

Slide 11 - Open question

This item has no instructions

Noem een voordeel en een nadeel van het verpakken in cellofaan.

Slide 12 - Open question

This item has no instructions

Slide 13 - Slide

Glas wordt al heel lang als verpakkingsmateriaal gebruikt. Het is ook heel goedkoop omdat de grondstoffen voor glas erg goedkoop zijn. 

Als je een product in glas verpakt krijg je geen andere smaak doordat het product niet door het glas wordt beïnvloed, ook kun je het na gebruik makkelijk schoonmaken. 

Voor klanten is het ook fijn om te zien hoe het product er uit ziet en kun je glazen potten makkelijk op elkaar stapelen in de winkel.  Als het glas wordt ingeleverd kun je het ook recycelen. 

Het grote nadeel ligt nog al voor de hand. Glas is zwaar en makkelijk breekbaar. En als het glas tussen je eten komt, kun je het ook niet meer gebruiken. 
Noem 2 producten die in glas worden verpakt.

Slide 14 - Open question

This item has no instructions

Noem 2 voordelen en 1 nadeel van het verpakken in glas.

Slide 15 - Open question

This item has no instructions

Slide 16 - Slide

Blik, De laatste van de verschillende verpakkingsmaterialen. Blik wordt ook gebruikt om producten te verpakken.  

De voordelen zijn dat het product goed beschermd wordt. Ook tegen micro-organisme, als de producten Voor het verpakken in blik gesteriliseerd zijn,  zijn de producten in blik extreem lang houdbaar. 

De blikken worden tijdens de productie in hun vorm geperst. Als het bijna klaar is wordt er een etiket omheen gewikkeld waardoor je weet wat er in het blik zit.  In de winkel kun je de blikken makkelijk stapelen, en zijn ze ligt van gewicht. 

Het grootste nadeel van blikken zijn dat als het product valt het blik een deuk oploopt en er dan niet zo mooi meer uitziet. 
Noem 2 voorbeelden van producten die in blik worden verpakt.

Slide 17 - Open question

This item has no instructions

Noem 2 voordelen en 1 nadeel van producten verpakken in blik.

Slide 18 - Open question

This item has no instructions

Slide 19 - Slide

Nu gaan we het hebben over wat er allemaal op een etiket staat. Er staat erg veel informatie op een etiket en dit moet aan allemaal regels voldoen. Zo moet de naam op het product, er moet opstaan wat er inzit en waar het gemaakt wordt. Op de volgende Dia zie je een overzicht van alle eisen waar een etiket aan moet voldoen. 

Slide 20 - Slide

De volgende dingen moeten op een etiket staan. 
De naam van het product en een lijst van ingrediënten.  Het is ook belangrijk dat de allergenen er opstaan. Dit betekend dat als er bijvoorbeeld pinda's of gluten in zitten het op de verpakking staat zodat mensen in de winkel weten wat ze wel en niet kunnen kopen. 

Als het product bijvoorbeeld tomatensoep heet moet er ook op het etiket staan hoeveel tomaten er in zitten. 

Het nettogewicht, dit betekent het gewicht van het product zonder verpakking. 
De houdbaarheidsdatum, hier vertel ik op de volgende dia meer over. 

Als er bijzonderheden zijn bij het het gebruik van het product. Bijvoorbeeld pasta die 2 minuten gekookt moet worden of rijst die eerst moet worden afgespoeld moet dit ook op het product staan. 
De gegevens van de fabrikant of van de importeur. 
Ook moet er een gebruiksaanwijzing op het product staan als het product lastig te gebruiken is. Neem bijvoorbeeld de gebruiksaanwijzing op de verpakking van een pak cakemix. 
Het land waar het product vandaan komt. 
Als er meer dan 1.2 Promille alcohol inzit moet het er ook opstaan. 
En als laatste de voedingswaarde, hoeveel vet, eiwit en koolhydraten er inzitten. 

Slide 21 - Slide

De houdbaarheidsdatum kan op 2 manieren worden aangegeven.  Met een THT: Ten minste houdbaar tot of een TGT: Te gebruiken tot datum. Hiertussen zit een groot verschil. Bij de THT kun je het product waarschijnlijk na de datum nog gebruiken, mits het product goed bewaard is. De fabrikant kan alleen niet meer garanderen dat de smaak en kleur optimaal is.  een TGT datum kun je na de datum die er opstaat echt niet meer gebruiken. Het is dan hoogst waarschijnlijk bedorven, en niet veilig meer. Als je gaat opruimen in de voorraadkast moet je dus goed kijken of er THT of TGT op de verpakkingen staat. 
Kijk in de keuken of bedenk een product waar waarschijnlijk een THT datum op staat. Je kan er ook een foto van maken en opsturen.

Slide 22 - Open question

This item has no instructions

Kijk in de keuken of bedenk een product waar waarschijnlijk een TGT datum op staat. Je kan er ook een foto van maken en opsturen.

Slide 23 - Open question

This item has no instructions

Slide 24 - Slide

De laatste dia, hierna kun je aan de slag met de opdracht. Als er meer dan 50% aan dierlijke bestanddelen in het product zitten. Dit kan vlees, zuivel of vis zijn. Moet de regio of het land waar het product gemaakt is op de verpakking staan. Dit geld niet voor eieren en honing. 

Als laatste moet er een productiedatum of een partijcode opstaan. Dit is om er voor te zorgen dat als er iets mis is met een product je het terug kan roepen en mensen kunnen kijken of ze het wel kunnen eten. 

Slide 25 - Slide

Voor deze opdracht is het de bedoeling dat je uitzoekt wat de betekenis is van deze lijst met keurmerken. Je kan de antwoorden te vinden door te googlen, soms is het handig om er "Keurmerk" achter je zoekopdracht te zetten. Maak er een overzichtje van en lever het in via Magister opdrachten. Je maakt deze opdracht individueel. 

Slide 26 - Slide

This item has no instructions