Kwaliteit van water

Kwaliteit van water
1 / 9
next
Slide 1: Slide
AardrijkskundeMiddelbare schoolvmbo kLeerjaar 2

This lesson contains 9 slides, with interactive quiz, text slides and 1 video.

Items in this lesson

Kwaliteit van water

Slide 1 - Slide

inleiding
in deze LessonUp ga je kennismaken met kwaliteit van water. Waarom is kwaliteit van water belangrijk en hoe kun je zien dat het water goed is.

Slide 2 - Slide

lees onderstaande tekst
Waterkwaliteit Nederlandse sloten en plassen blijft slecht
Slechts 22 procent van de kleine wateren in Nederland heeft een goede waterkwaliteit. Dat zegt Natuur & Milieu na burgeronderzoek naar de kwaliteit van sloten, vennen, kanalen en plassen.
Veel kleine wateren bevatten bijvoorbeeld weinig planten of waterdiertjes, of te veel meststoffen. Ook is het water vaak troebel. In een groot deel van de wateren die wel helder zijn, groeien te weinig planten. Metingen die burgers hebben gedaan, laten al vijf jaar lang zien dat de waterkwaliteit in Nederland ernstig onder druk staat, schrijft de natuurorganisatie.
Hierdoor kan de biodiversiteit in en rondom de Nederlandse kleine wateren in de knel komen. Dat heeft een wisselwerking met de waterkwaliteit: een rijkere diversiteit aan planten en dieren kan namelijk bijdragen aan goede waterkwaliteit.
NOS.nl 6 november 2023

Slide 3 - Slide

weet jij waarom biodiversiteit belangrijk is voor de kwaliteit van water?

Slide 4 - Open question

Bekijk het volgende filmpje over waarom kwaliteit van water belangrijk is.

Slide 5 - Slide

Slide 6 - Video

secchi
in het filmpje zag je de kinderen de helderheid meten. Het meten van de helderheid van het water wordt al gedaan sinds mensen onderzoek doen naar de kwaliteit van het water. In 1865 bedacht Angelo Secchi de zogenaamde Secchi-schijf: hiermee kun je de helderheid van het water bepalen. Deze methode wordt nog steeds wereldwijd gebruikt als eenvoudige maat voor de ‘gezondheid’ van het water.

Slide 7 - Slide

Wat is de biologische waterkwaliteit? 
In het artikel wordt gesproken over een tweede aspect dat iets zegt over de waterkwaliteit: de biodiversiteit. Biodiversiteit betekent het aantal verschillende soorten organismen (planten, dieren, schimmels en bacteriën) dat aanwezig is in een bepaald natuurgebied. Een hoge biodiversiteit betekent dat er veel verschillende soorten aanwezig zijn. Water met een hoge biodiversiteit heeft een hoge waterkwaliteit. Het gaat op veel plekken niet goed met de waterkwaliteit en biodiversiteit! Veel mooie insecten, zoals libellen, zijn afhankelijk van schoon water omdat hun larven daarin leven. 

Slide 8 - Slide

Aan de slag
Jullie gaan nu zelf aan de slag met een praktijkopdracht. Jullie gaan de kwaliteit van water meten met veldonderzoek in de omgeving. Succes!

Slide 9 - Slide