Veilig werken

1 / 21
next
Slide 1: Slide
VoedingMBOStudiejaar 3

This lesson contains 21 slides, with interactive quizzes and text slides.

time-iconLesson duration is: 30 min

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Wat gaan we doen vandaag:
Technieken:
 -Bereiden van oliesauzen 
-Bereiden van azijnsauzen.
-Koken
-Frituren

  • Praktijkopdracht: 
       13. Hoe ziet je mise-en-place eruit?

  • Terug kijken naar magazine koken, blancheren & pocheren

  • Magazine Veilig werken
       20 Hoe werk je hygiënisch en veilig?
       27 Hoe houd jij je lichaam gezond?

Slide 2 - Slide

This item has no instructions

Wat doet de ARBOWET?

Slide 3 - Mind map

Gaat over de materiele en immateriële werkomstandigheden : de Arbowet. De Arbowet geeft aan wanneer arbeidsomstandigheden veilig zijn.
Magazine: Veilig werken
Bij dit onderwerp zijn de volgende doelen:

Een ongeluk zit in een klein hoekje en het liefst voorkom je dit natuurlijk. 
  • Hoe is veilig werken geregeld in Nederland? 
  • Welke voorschriften zijn er? 
  • Hoe neem je verantwoordelijkheid voor je eigen veiligheid? 


Slide 4 - Slide

This item has no instructions

1. Arbowet
Werkomstandigheden

De keuken, de opslagkast die er staat, de keukenmachine… De bedrijfsruimten en alles wat daarin staat zijn de materiële omstandigheden waarbinnen jij werkt. Ze heten materieel, omdat je ze kunt aanraken en zien. Er zijn ook immateriële werkomstandigheden. Deze zie je niet, maar bepalen ook hoe jij je voelt en je werk uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan jouw werktijden en het rooster. Als er te weinig collega’s staan ingeroosterd, is de werkdruk hoog en dit kan jou bijvoorbeeld oververmoeid maken. In Nederland is er een speciale wet bedacht die over de materiele en immateriële werkomstandigheden gaat: de Arbowet. De Arbowet geeft aan wanneer arbeidsomstandigheden veilig zijn.

Slide 5 - Slide

This item has no instructions

Welke situaties zijn tegenstrijdig met de Arbowet?

(meerdere antwoorden zijn goed)
A
een nieuwe medewerker die niet wordt ingewerkt
B
een fles bleekmiddel die rondslingert door de keuken
C
een onduidelijke taakverdeling
D
een niet goed onderhouden oven die kortsluiting veroorzaakt

Slide 6 - Quiz

De Arbowet beschermt werknemers met voorschriften voor veilige werkomstandigheden. Werkruimte, apparaten en schoonmaakmiddelen moeten daarom onderhouden en veilig opgeborgen zijn. De werksfeer moet prettig zijn met onder andere duidelijke taken en inwerkprogramma’s.
Aan de Arbowet voldoen is alleen de verantwoordelijkheid van de werkgever.
A
juist
B
onjuist

Slide 7 - Quiz

Ook als werknemer heb je een verantwoordelijkheid. Je moet namelijk de veiligheidsregels kennen en naleven. Je werkgever moet zorgen dat het bedrijf de veilige werkomstandigheden naleeft. Het is ook zijn verantwoordelijkheid dat jij middelen hebt waarmee je veilig kunt werken.
In de praktijk
Als medewerker is het belangrijk dat je weet hoe je veilig werkt volgens de Arbowet. Het is aan jou om deze kennis ook echt te gebruiken in de praktijk. Door tijdgebrek kan het zijn dat je veilige werksituaties uit het oog verliest. Toch kost ziek thuis zitten meer tijd dan even nadenken voordat je wat doet.
Als je bijvoorbeeld (te) lange dagen voor lief neemt, ben je niet meer helemaal scherp. Dat kan leiden tot ongezonde situaties, zoals ongelukken of oververmoeid thuis zitten. Blijf dus goed nadenken voordat je wat doet. Zo komt jouw veiligheid en die van collega’s niet in het geding.De overheid controleert de Arbowet met werkplekinspecties. Je werkgever moet ervoor zorgen dat het bedrijf de Arbowet naleeft en jou de middelen geeft om veilig te werken. Door middel van cursussen of trainingen kun jij leren hoe je veilig werkt.

Slide 8 - Slide

This item has no instructions

RI&E
Om gevaarlijke situaties te voorkomen zet je werkgever in een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) op papier welke gevaren er zijn en wat er aan wordt gedaan om deze gevaarlijke situaties zoveel mogelijk te voorkomen. Hierbij zijn ook de immateriële zaken belangrijk. De sfeer op je werk bepaalt bijvoorbeeld hoe jij je voelt. Is er vaak ruzie of wordt er van je verwacht dat je lange dagen werkt? Dan beïnvloedt dit je werkomstandigheden.


Slide 9 - Slide

This item has no instructions

2. Veiligheidsvoorschriften


Een ongeluk zit in een klein (keuken)hoekje. De Arbowet heeft daarom een aantal veiligheidsvoorschriften opgesteld. Voorschriften die zorgen dat werkruimtes en apparaten veilig zijn, dat doorgangen vrij zijn en dat apparaten op de juiste manier gebruikt worden.

 

Slide 10 - Slide

This item has no instructions

Veilige ruimten
De Arbowet eist dat bedrijven veilige werkruimten en vrije doorgangen hebben waarin je je vrij kunt bewegen. Zo kun je bij brand snel de ruimte verlaten en via de (nooduit)gangen het pand uitkomen. Ruim daarom bijvoorbeeld pallets op, zodat ze geen obstakel zijn bij een evacuatie.

Slide 11 - Slide

This item has no instructions

Veilige apparaten
Kortsluiting in apparatuur voorkomen is belangrijk. Dit doe je zoal door kabels (zeker die van oudere apparaten) geregeld te checken op beschadiging. Om veilig met apparaten te werken, stelt de Arbowet instructiekaarten verplicht die bediening ervan en het schoonmaken uitleggen.

Slide 12 - Slide

This item has no instructions

Wat kan ik het beste doen als zo’n onhandig ongeluk op mijn stagebedrijf gebeurt?
A
Zorg dat je leidinggevende altijd EHBO-materiaal heeft voor dit soort snijwonden, mocht iemand onwel worden schakel dan de bedrijfshulpverlener in (BHV’er) of bel de ambulance (112).
B
Schakel altijd de bedrijfshulpverlener (BHV’er) in en ga niet op eigen houtje een dergelijke snijwond ontsmetten of verbinden.
C
Bij snijwonden is schoon keukenpapier je beste vriend. Daar druk je de wond mee dicht, net zo lang totdat het bloeden stopt.

Slide 13 - Quiz

Je leidinggevende moet ervoor zorgen dat er altijd genoeg EHBO-materiaal aanwezig is om dit soort ongelukken op te lossen. Wordt iemand ineens onwel, dan kun je dit niet altijd zelf oplossen. Je roept dan de hulp in van bedrijfshulpverleners (BHV’ers). Als de BHV’er er niet uitkomt, belt deze 112 om een ambulance in te schakelen.



Waar rook is…
Waar rook is, is vuur. Maar wat doe je eigenlijk als er vuur is in jouw horecabedrijf? Een kleine brand ontstaat nu eenmaal snel. In de keuken vat er bijvoorbeeld ineens iets vlam of een vergeten kaars zet een servet in brand. Een kleine brand die nog niet verspreid is, blus je zelf met de juiste brandblusmiddelen. Volgens de veiligheidsvoorschriften moeten er brandblusmiddelen aanwezig zijn als je aan het werk bent. Is er een grotere brand met veel rookontwikkeling of grote vlammen? Bel 112 om de brandweer en de hulpdiensten in te schakelen. In de tussentijd moeten alle gasten en medewerkers het bedrijf via de nooduitgangen verlaten.

Slide 14 - Slide

This item has no instructions

3. Ergonomisch handelen
Ergonomie… Dit woord komt je misschien nog niet bekend voor, maar toch heb je er in de keuken elke dag mee te maken. De wetenschap van de ergonomie gaat namelijk over het voorkomen van lichamelijke en psychische klachten door je werk. Ook de Arbowet heeft speciale voorschriften voor ergonomie. Het is dus een belangrijk begrip.

Het verschilt per bedrijf welke ergonomische maatregelen er genomen worden. Zit je bijvoorbeeld veel achter een computer, dan is een goede bureaustoel belangrijk. In de keuken sta je vaak meer dan dat je zit. In de keuken draait ergonomie daarom vaak om een goede staande houding en een juiste werkhoogte.







Slide 15 - Slide

This item has no instructions

Wat zijn voorbeelden van ergonomische handelingen?

Slide 16 - Open question

This item has no instructions

Hoe kan ik mijn rug nog meer gezond houden?
A
Zorg dat je goede kwaliteit werkschoenen hebt die de juiste steun bieden.
B
Houd bij lichte rugklachten zo veel mogelijk rust, dat ontspant de spieren.
C
Wissel een holle en een bolle rug zo vaak mogelijk af.

Slide 17 - Quiz

Goede werkschoenen ondersteunen je rug. Zorg voor een rechte houding om de krommingen van je rug te respecteren. Een holle en een bolle rug moet je absoluut zien te vermijden. ‘Rust roest’: alleen bij zeer hevige rugpijn is rust aan te raden.



Samenvatting
  • De Arbowet beschermt jou als werknemer tegen onveilige situaties op de werkvloer. De Arbowet gaat over de materiele en de immateriële werkomstandigheden.


  • De regels uit de Arbowet naleven is de verantwoordelijkheid van jouw werkgever en die van jouzelf.


  • Een werkgever moet de Arbowet naleven, je middelen bieden waarmee je veilig kunt werken en in een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) beschrijven welke gevaarlijke situaties er zijn en wat er aan wordt gedaan om deze situaties zoveel mogelijk te voorkomen.


  • Als medewerker moet je de regels voor veilige werkomstandigheden kennen en naleven.


Slide 18 - Slide

This item has no instructions

Samenvatting

  • Vanuit de Arbowet zijn er veiligheidsvoorschriften die zorgen dat werkruimtes en apparaten veilig zijn, dat doorgangen vrij zijn, dat apparaten op de juiste manier gebruikt worden en dat brand voorkomen wordt. Ook zijn er voorschriften voor bedrijfshulpverleners (BHV‘ers).


  • Ergonomisch handelen betekent dat je lichamelijke en psychische klachten zoveel mogelijk voorkomt door de materialen waarmee je werkt en de werkomstandigheden arbeidsgeschikt te maken.


  • In werksituaties kun je ergonomisch handelen door te letten op je werkhouding en je houding bij het tillen, door op goede werkschoenen te lopen en door te werken met veilige en/of ergonomische materialen.

Slide 19 - Slide

This item has no instructions

Naslagwerk

Bon chef!
Hoofdstuk 4 Hygiëne veiligheid & milieu 


Slide 20 - Slide

This item has no instructions

Huiswerk
Techniek:
  • Myoteren
  • Regenereren
Praktijkopdracht:
  • 20 Hoe werk je hygiënisch en veilig?
  • 27 Hoe houd jij je lichaam gezond?
Magazine Veilig werken

Slide 21 - Slide

This item has no instructions