Wel eens bij stil gestaan op welke manier we persoonlijk met conflicten omgaan?
Assertiviteit, in welke mate streef je ernaar om je eigen doelen en belangen te bereiken;
Coöperativiteit, het verlangen om de relatie goed te houden en dus rekening te houden met de doelen en belangen van de ander.
Doordrukken – “Alles op mijn manier”, vaak erg doelgericht. --> De belangen zijn groter dan de belangen van de relatie (conflict doordrukken)
Vermijden – “Ik denk er morgen wel over na”, maar door zijn afstand een goede objectieve blik. --> Ontlopen van een conflict. Gaat de confrontatie niet aan. Voordeel van deze stijl is dat je weinig risico loopt... het echte verhaal komt niet boven tafel (conflict vermijden)
Samenwerken – “Twee weten meer dan één”, met een mooie balans tussen eigen en andermans belang.--> Met name gericht om onderlingen verschillen en belangen op tafel te krijgen en gezamelijk tot een oplossing te komen. Wel is er wederzijds respect nodig met een open communicatie (conflict oplossen waarbij open houden heel belangrijk is)
Toegeven – “Ik doe het graag voor jou” en een goede gesprekspartner met oog voor andermans belangen.--> relatie vind je belangrijker dan de belangen die op het spel staan. (wegbewegen en ontwijken)
Compromis sluiten – “Dealmaker” en berekende onderhandelaar waardoor ieder maar een beetje krijgt wat hij wil. (relatie blijft in stand/beiden geven iets toe...beide partijen moeten water bij de wijn doen)
Wat is nu een socratisch gesprek?
Slide 5 - Slide
In de snelheid van de dagelijkse omgang praten we vaak langs elkaar heen. Soms geeft dat niet, maar wel als we dénken elkaar begrepen te hebben (terwijl het niet zo is) en dan op basis van een onjuist beeld gaan handelen.
Het socratisch gesprek leert rust inbouwen en helpt iedereen gebruik te maken van zijn eigen wijsheid die onder de oppervlakte sluimert.
WAAROM EEN SOCRATISCH GESPREK?Wanneer zou je een socratisch gesprek willen houden? Er kunnen verschillende aanleidingen zijn, zoals:-
‐om gezamenlijk tot nieuwe inzichten te komen, los van bestaande denk-‐ en gedragskaders-
‐om wijze oplossingen te vinden in geval van dilemma’s en complexe problemen-
‐voor versterking van de verbondenheid in
DOEL:
reflectie, onderzoek en wijsheid- en waarheidsvinding. Het is een gezamenlijke zoektocht naar 'hoe zít dat nu precies?' Het is een onderzoek naar je eigen en andermans denkbeelden en opvattingen.
Verschil
Slide 6 - Slide
This item has no instructions
Wat heb je hiervoor nodig?
Niet oordelen
Goed luisteren
concreet zijn; vraag naar feiten
Neutraal blijven
Empatisch (je verplaatsen in de andermans situatie)
Taalgebruik aansluiten ( zie stencil)
Kort en bondig spreken
Slide 7 - Slide
Uitdelen van tips (wel en juist niet doen) tijdens een socratisch gesprek (Betty uitgeprint)
Uitspelen van een socratisch gesprek
Slide 8 - Slide
De opdracht is:
De opvatting over dat gedrag te verwoorden en hier argumenten voor te verwoorden.
Het is een klassieke socratische oefening omdat het gaat over een gezamenlijk onderzoek naar de waarheid van een opvatting over de ervaring.
Dit is het verhaal :
Ik zag een pimpelmees opvliegen tegen een ruit, vervolgens hoorde ik getik op de ruit. Een pimpelmees pikte tegen een ruit. Ik zag hoe de vogel dit enkele malen per dag herhaalde en dit meerdere malen in de week.
Slide 9 - Slide
This item has no instructions
Slide 10 - Video
Bekijk het fimpje en ga na of deze bewering juist is.
Ga het socratische gesprek aan met elkaar
Was de pimpelmees boos op de ruit?
Bewering :
Deze pimpelmees was boos op de ruit omdat hij zijn spiegelbeeld zag.
Slide 11 - Slide
Deze pimpelmees was boos op zijn spiegelbeeld dat hij zag in die ruit. De pimpelmees vloog op tegen het raam door het zien van zijn spiegelbeeld. De pimpelmees werd bozer en bozer hoe meer hij pikte en opvloog.
Verdere uitleg:
De pimpelmees ziet zichzelf in de ruit. Hij ziet zijn eigen spiegelbeeld in de ruit. De pimpelmees wil geen indringers in zijn territorium hebben. Hij denkt dat zijn spiegelbeeld een andere pimpelmees, een indringer is. Hij wil hem verjagen maar dat kan in dit geval niet. De pimpelmees vliegt hierdoor de hele tijd tegen het raam aan en pikt op de ruit. Hoe meer hij tegen de ruit opvliegt en hoe meer hij pikt hoe meer zijn spiegelbeeld dit ook doet. De pimpelmees wordt hierdoor steeds bozer en agressiever. Dit kan naar verloop van tijd zorgen dat de pimpelmees gewond geraakt en zelfs dood gaat.