Onbekend of menopauze is begonnen door kunstmatige cyclus
Slide 20 - Slide
Medicatiebewaking
CI
Oestrogeen gevoelige tumoren (borstkanker)
Verhoogd risico op trombose
Hoge bloeddruk
Vrouwen met leverproblemen
Slide 21 - Slide
Pauze
Korte pauze
10 minuten
timer
10:00
Slide 22 - Slide
Vragen?
Slide 23 - Slide
Vitamine D
Slide 24 - Slide
Vitamines
vitamines zijn stoffen die het lichaam nodig heeft voor een goede gezondheid, groei en ontwikkeling. Het lichaam kan de meeste vitamines niet zelf maken. Je haalt maar een kleine hoeveelheid vitamines uit eten en drinken.
Er zijn 13 verschillende vitamines. deze zijn in water of in vet oplosbaar.
Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12 en C zijn wateroplosbare vitamines. Deze worden dus niet of nauwelijks opgeslagen in het lichaam (uitzondering is B12). Een teveel aan bovenstaande vitamines plas je uit.
Vitamine A, D, E en K zijn vetoplosbare vitamines. Deze kunnen in beperkte mate worden opgeslagen in het lichaam (vitamine A kan wel in grote hoeveelheid worden opgeslagen in de lever) Bovenstaande vitamines worden uitgescheiden via de urine of de gal.
Slide 25 - Slide
Vitamine D
Vitamine D is een vetoplosbaar vitamine. Er zijn verschillende soorten waarvan vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (colecalciferol) de belangrijkste zijn.
Het menselijk lichaam maakt onder invloed van zonlicht vitamine D aan in de huid. Daarom is vitamine D eigenlijk geen vitamine maar een hormoon.
Ongeveer 90% van de vitamine D wordt gemaakt met behulp van zonlicht en ongeveer 10% vitamine D komt uit voeding.
De aangemaakt hoeveelheid vitamine D is afhankelijk van huidskleur, leeftijd, blootstelling aan de zon en intensiteit en golflengte van de UV-straling.
Slide 26 - Slide
Effecten op de gezondheid
Je hebt vitamine D nodig om calcium en fosfaat uit de voeding via de darmen in het bloed op te kunnen nemen. Vervolgens zorgt vitamine D ervoor dat deze stoffen vanuit het bloed in het bot terecht komen.
Vitamine D is tevens belangrijk voor een goede werking van de spieren, nieren, bijschildklier, aanmaak van bloed, aanmaak van insuline en ondersteuning van de afweer.
Een tekort aan vitamine D bij kinderen kan rachitis veroorzaken (afwijkingen aan het skelet).
Een tekort aan vitamine D bij volwassenen kan leiden tot osteoporose, botbreuken, spierzwakte, spierkrampen en osteomalacie (verweking van het bot).
Een teveel aan vitamine D kan ontstaan bij langdurige overdosering van voedingssupplementen met vitamine D,
Slide 27 - Slide
Toelichting WHAM-vragen
Voor wie is het advies bedoeld?
Risicogroepen bij wie extra inname van 10UG (400IE) vitamine D wordt geadviseerd, zijn:
Kinderen tot 4 jaar: Bij jongen kinderen groeien hun botten nog snel. Extra vitamine D verkleint het risico op rachitis.
Volwassen en kinderen vanaf 4 jaar die een getinte of donkere huidskleur hebben, buiten lichaamsbeddeking dragen (sluier of boerka) of onvoldoende buiten komen maken te weinig vitamine D aan uit zonlicht. Extra vitamine D is dus aan te raden.
Bij zwangere vrouwen verlaagt vitamine D het risico op een kind laag geboortegewicht (2500 gram).
Vrouwen van 50-69 jaar ongeacht de huidskleur of zonlichtblootstelling wordt aangeraden extra vitamine D te slikken.
Slide 28 - Slide
Risicogroepen bij wie extra inname van 20UG (800IE)vitamine D wordt geadviseerd, zijn:
Mannen en vrouwen vanaf 70 jaar ongeacht de huidskleur of zonlichtblootstelling
Vragen
Gebruikt de klant al een (multi)vitaminepreparaat of medicijnen die vitamine D bevatten?
Hoeveel zuivelproducten gebruikt de klant? Per dag wordt er geadviseerd om 4 porties zuivelproducten per dag te eten. Calcium heb je nodig voor een goede werking van vitamine D.
Wanneer naar de arts?
Bij onvoldoende zuivelgebruik
Bij zorgen over osteoporose
Bij vermoeden teveel calcium. Bij teveel calcium is er een groter risico op hart- en vaatziekten. Ook kan er maagdarmklachten en nierstenen ontstaan.