Herhaling H4 + 5

Herhaling H4 + 5
De middeleeuwen (500-1500)

In deze LessonUp: oefenvragen per pargraaf

1 / 14
next
Slide 1: Slide
GeschiedenisMiddelbare schoolhavo, vwoLeerjaar 1

This lesson contains 14 slides, with interactive quizzes and text slides.

time-iconLesson duration is: 60 min

Items in this lesson

Herhaling H4 + 5
De middeleeuwen (500-1500)

In deze LessonUp: oefenvragen per pargraaf

Slide 1 - Slide

Tips voor het leren
Vergeet tijdens het leren niet de laatste pagina van je boek te bekijken. Hier vind je wat je moet kennen en kunnen. Bij deze hoofdstukken waren ook de betrouwbaarheid en bruikbaarheid van bronnen belangrijk (bekijk eventueel nog een keer de LessonUp die we in de les hebben gedaan of de opdracht uit het werkboek). 

Bij geschiedenis gaat het om dingen die je moet kennen (en dus leren) maar vooral om wat je met die kennis kan. Dus ga ook vooral goed oefenen. 

Slide 2 - Slide

4.2: leenstelsel
Je moet aan de hand van het leenstelsel kunnen uitleggen hoe de Franken hun rijk bestuurden. Denk hierbij aan Karel de Grote. Denk ook aan de voor- en nadelen van het leenstelsel en hoe de relatie tussen leenheer en leenman eruit zag.  

Slide 3 - Slide

Welk voordeel had een leenheer van het leenstelsel op het gebied van het bestuur?

Slide 4 - Open question

4.3: domeinstelsel
Hoe was de agrarische samenleving georganiseerd? Oftewel: waarom waren er domeinen ontstaan? Hoe zagen deze eruit? Waarom zou je daar gaan wonen? En waarom zou je - nog radicaler - horige worden en wat betekende het om horige te zijn?

Slide 5 - Slide

Bekijk bron 5. Bron 5 is een plattegrond van een domein waar gewerkt wordt volgens het hofstelsel. Beschrijf drie dingen waaruit dat blijkt.


Slide 6 - Open question

4.4: christendom
In een paar eeuwen tijd verspreidde het christendom zich over Europa. Hoe ging dit? Wie speelden daarbij een belangrijke rol, oftewel: hoe werden mensen tot het christendom bekeerd? Welke rol speelden missionarissen, kloosters/ monniken en vorsten?

Slide 7 - Slide

Monniken waren belangrijk voor het behoud van de klassieke cultuur. Leg dat uit.

Slide 8 - Open question

4.5: islam
In de middeleeuwen ontstaat nog een monotheïstische godsdienst: de islam. Hoe en waar ontstaat deze religie (Mohammed) en hoe verspreid deze religie zich? Wat zijn de belangrijkste kenmerken?

Slide 9 - Slide

Beschrijf hoe de islam zich verspreidde nadat Mohammed zijn visioenen van de aartsengel Jibriël (Gabriël) had gekregen.

Slide 10 - Open question

5.3: kruistochten
"God wil het! Je komt in de hemel! Ga op kruistoch en al je zonden worden vergeven". Klinkt prachtig voor de Middeleeuwse mens. Maar waarom was het nodig om Jeruzalem te bevrijden? Oftewel: wat waren de oorzaken? En hoe zag zo'n kruistocht eruit?

Slide 11 - Slide

In 1095 schreef de keizer van het Byzantijnse Rijk een brief aan paus Urbanus. Hij vroeg in deze brief de paus om hulp. Waarom deed de keizer dit?

Slide 12 - Open question

Par 5.4
Er zijn nogal wat kruistochten geweest. Wat waren de gevolgen hiervan? (Tip: zie LessonUp uit de les). En wat kwamen ze daar tegen in het verre Oosten? (Lees hoogstaande cultuur goed door)

Slide 13 - Slide

Noteer een positief gevolg van de kruistochten op economisch gebied.

Slide 14 - Open question