Interculturele communicatie
Voor geslaagde interculturele communicatie zijn de volgende punten belangrijk: nieuwsgierigheid, zelfreflectie en openheid .Verdiep je in de achtergrond van de ander!
Hoe verloopt de begroeting? Wat zegt het non-verbale gedrag? Hoe worden gevoelens geuit, wat wordt als privé beschouwd? En hoe zit het met het geven van kritiek?
Je hoeft geen handleiding in je hoofd te hebben.
Als je iets niet begrijpt, vraag het dan gewoon!
- Reflecteer op jezelf. Probeer de ander te begrijpen en wees je ervan bewust dat hetgeen de ander bij jou oproept (en andersom) gekleurd is door cultuur.
-Openheid is belangrijk. Om je in te leven in de standpunten en ideeën van anderen zul je vragen moeten stellen en vooral goed moeten luisteren.
-Respect en inlevingsvermogen zijn sleutelwoorden.
-Benadruk niet altijd de verschillen, maar zoek de overeenkomsten: doorgaans houden alle ouders van hun kinderen, en zijn alle kinderen bezorgd over hun ouder wordende vader of moeder.
-Besef dat culturele categorieën niet zaligmakend zijn. Er zijn ook binnen dezelfde cultuur grote verschillen. In feite is er al een cultuurverschil tussen een Amsterdammer en een Rotterdammer, tussen gelovigen uit Brabant en Staphorst en tussen een rijke familie en een bijstandsgezin.