Stap 6: zorg voor de arrestant
• Indien de persoon gearresteerd dient te worden ontvangt hij/zij dezelfde zorg als andere arrestanten, echter houd rekening met zijn/haar toestand en beeld van de werkelijkheid. Toon begrip voor zijn/haar visie, maar geef ook te verstaan dat jij een andere kijk hebt en dat er regels zijn waaraan je je dient te houden;
• In de benadering ben je humaan, heb je respect voor territoriumgrenzen en overschrijd je deze op een veilige manier, voor zowel jezelf als voor de ander;
• Bij het in bewaring stellen dien je bij personen, die moeite hebben met hun territorium steeds van tevoren duidelijk te maken wat je gaat doen. Zeg, dus wat je gaat doen en doe ook wat je zegt! Dit verschaft duidelijkheid, zodat de ander weet wat hij/zij kan verwachten. Onverwachte bewegingen kunnen tot escalatie leiden!
• Zit de persoon in de cel, dan kijk je voor het betreden van de cel waar de cliënt zich bevindt. Vraag toestemming om binnen te komen, zeker bij angstige personen. Als je naar binnen gaat, zorg dan goed voor je eigen veiligheid en die van je collega’s. spreek goed af, wie het woord voert en hem/haar zaken zal vertellen, en ook waar de andere collega’s zich bevinden op het moment dat je de cel betreedt.
• Als je eenmaal naar binnen gaat, vraag dan steeds hoever je naar binnen mag en waar het voor de cliënt nog veilig voelt. Observeer hem/haar goed en dwing hem niet om je aan te kijken. Iemand jou in de ogen laten kijken, kan erg bedreigend zijn. Bedenk hierbij: je ogen zijn de poorten naar je ziel. Af en toe iemand in de ogen kijken is voldoende!