Klimaatverandering in Nederland: Hoe beïnvloedt het ons?
Klimaatverandering in Nederland: Hoe beïnvloedt het ons?
1 / 13
next
Slide 1: Slide
This lesson contains 13 slides, with interactive quizzes and text slides.
Items in this lesson
Klimaatverandering in Nederland: Hoe beïnvloedt het ons?
Slide 1 - Slide
This item has no instructions
Leerdoel
Aan het einde van de les kunnen leerlingen uitleggen wat klimaatverandering is en hoe het ons beïnvloedt in Nederland.
Slide 2 - Slide
Dit is een belangrijk onderdeel van de les omdat het de leerlingen helpt om te begrijpen wat ze zullen leren en waarom het belangrijk is.
Wat weet je al over klimaatverandering in Nederland?
Slide 3 - Mind map
This item has no instructions
Wat is klimaatverandering?
Klimaatverandering is de verandering van het klimaat en de gemiddelde weersomstandigheden over een lange periode. Dit gebeurt als gevolg van natuurlijke processen en menselijke activiteiten.
Slide 4 - Slide
Geef voorbeelden van natuurlijke processen die klimaatverandering veroorzaken, zoals vulkaanuitbarstingen en zonneactiviteit. Leg uit dat menselijke activiteiten zoals het verbranden van fossiele brandstoffen en ontbossing ook bijdragen aan klimaatverandering.
Broeikaseffect
Het broeikaseffect is een natuurlijk proces waarbij bepaalde gassen in de atmosfeer warmte vasthouden en de temperatuur op aarde reguleren. Menselijke activiteiten, zoals het verbranden van fossiele brandstoffen, versterken dit effect en dragen bij aan klimaatverandering.
Slide 5 - Slide
Leg uit welke gassen het broeikaseffect veroorzaken en hoe de menselijke activiteit dit versterkt.
Klimaatverandering in Nederland
Klimaatverandering heeft invloed op Nederland door stijging van de zeespiegel, hevige regenval, meer hittegolven en droogteperiodes. Dit kan leiden tot overstromingen, schade aan infrastructuur en een impact op de gezondheid.
Slide 6 - Slide
Geef specifieke voorbeelden van de impact van klimaatverandering in Nederland en hoe het ons land beïnvloedt.
Maatregelen tegen klimaatverandering
Er zijn verschillende maatregelen die genomen kunnen worden om klimaatverandering te verminderen, zoals het gebruik van duurzame energiebronnen en het verminderen van de CO2-uitstoot. Ook kunnen we ons aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering door het bouwen van watermanagementstructuren en het vergroenen van steden.
Slide 7 - Slide
Beschrijf de mogelijke oplossingen voor klimaatverandering en leg uit hoe we ons kunnen aanpassen aan de gevolgen ervan.
Wat kan ik doen?
Als individu kun je ook een bijdrage leveren aan het verminderen van klimaatverandering, bijvoorbeeld door minder energie te gebruiken, te reizen per fiets, openbaar vervoer of elektrische auto, en minder vlees te consumeren.
Slide 8 - Slide
Benadruk dat elke actie telt en geef praktische voorbeelden van wat leerlingen kunnen doen om hun steentje bij te dragen.
Quiz
Test je kennis! Welke van de volgende activiteiten draagt bij aan klimaatverandering: a) Zonnepanelen gebruiken, b) Vlees eten, c) Met de trein reizen.
Slide 9 - Slide
Gebruik de quiz om te controleren of de leerlingen de belangrijkste concepten begrijpen en betrokken blijven bij de les.
Samenvatting
In deze les hebben we geleerd wat klimaatverandering is, hoe het ons in Nederland beïnvloedt en wat we kunnen doen om het te verminderen. Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van de gevolgen van klimaatverandering en ons steentje bijdragen om het te verminderen.
Slide 10 - Slide
Vat de belangrijkste punten van de les samen en benadruk het belang van het onderwerp voor onze toekomst.
Schrijf 3 dingen op die je deze les hebt geleerd.
Slide 11 - Open question
De leerlingen voeren hier drie dingen in die ze in deze les hebben geleerd. Hiermee geven ze aan wat hun eigen leerrendement van deze les is.
Schrijf 2 dingen op waarover je meer wilt weten.
Slide 12 - Open question
De leerlingen voeren hier twee dingen in waarover ze meer zouden willen weten. Hiermee vergroot je niet alleen betrokkenheid, maar geef je hen ook meer eigenaarschap.
Stel 1 vraag over iets dat je nog niet zo goed hebt begrepen.
Slide 13 - Open question
De leerlingen geven hier (in vraagvorm) aan met welk onderdeel van de stof ze nog moeite. Voor de docent biedt dit niet alleen inzicht in de mate waarin de stof de leerlingen begrijpen/beheersen, maar ook een goed startpunt voor een volgende les.