Goede feedback is nuttig en positief bedoeld commentaar op gedrag of op prestaties. Feedback gaat over het verleden, maar is bedoeld voor de toekomst: gebruik de feedback om het de volgende keer weer net zo goed of beter te doen.
Slide 2 - Slide
Feedback heeft alleen effect wanneer het op een goede manier gegeven wordt volgens de 4 G's
Gedrag (concreet, hier-en-nu)
Gevolg van gedrag (gevolg voor jezelf )
Gevoel (je eigen gevoel)
Gewenst gedrag (in termen van gedrag en als vraag)
Slide 3 - Slide
Vorm van feedback geven
- Sandwichmethode
- Benoem altijd eerst de feiten ( “het valt mij op dat…..”), benoem daarna welk gevoel dit bij jou oproept ( “dit geeft mij het gevoel dat…..”), controleer daarna bij de persoon in kwestie of dit ook klopt.
positief/negatief
Slide 4 - Slide
Ontvangen van feedback
Sta open voor feedback
Luister goed naar wat de ander zegt
Vraag om verduidelijking
Geef aan wat je van de feedback vind
Zie het als opbouw (en niet als aanval)
Doe er je voordeel mee
Wees er blij mee
Slide 5 - Slide
Situaties
Lees op de volgende pagina's de vijf situaties en bedenk of jullie feedback zouden geven in zo'n geval en hoe. Waarom wel en waarom niet?
Slide 6 - Slide
Situatie 1
Je zit in de klas. De leerkracht legt iets uit wat je niet begrijpt. De uitleg gaat snel en een beetje rommelig. Het is nog steeds erg onduidelijk. Eigenlijk snap je er niets van
Slide 7 - Slide
Situatie 2
Je broertke/ zusje draait de hele dag keihard muziek van K3 op haar slaapkamer. Je kan je slecht concentreren op je huiswerk.
Slide 8 - Slide
Situatie 3
Je bent een anatomie aan het maken. Vraag 3 is moeilijk, oneerlijk zelfs. De vraag gaat over iets wat je niet moest leren.
Slide 9 - Slide
Situatie 4
Je bent 5 minuten te laat op stage je werkbegeleider is erg boos. Zij wilt dat jij 10 minuten langer op stage blijft om dit te compenseren.