Glyfosaat is een herbicide, een bestrijdingsmiddel dat in de landbouw wordt gebruikt om onkruid, dat het gewenste gewas verhindert in groei, te verdelgen. Dit bestrijdingsmiddel is een organische fosforverbinding welke ruim kan worden ingezet. In de jaren ’70 heeft het Amerikaanse bedrijf Monsanto deze stof voor het eerst op de markt gebracht onder de productnaam Roundup. De laatste tijd is er veel commotie omtrent de schadelijkheid van Glyfosaat voor de gezondheid, aangezien dit bestrijdingsmiddel ook in ons voedsel terecht komt.
De werking van Glyfosaat
Glyfosaat is een systemische totaalherbicide. Dit wil zeggen een chemisch bestrijdingsmiddel (herbicide) dat door het blad wordt opgenomen, waarna het door de gehele plant wordt getransporteerd, zodat niet geraakte bladeren en de wortels ook afsterven (systemisch).
Glyfosaat is dan ook een geschikt middel bij de bestrijding van hardnekkige onkruiden.
Wanneer er in de dagen na het gebruik van het bestrijdingsmiddel veel zonlicht en goede groeiomstandigheden aanwezig zijn, zorgt dit voor een actief gewas en een goede, snelle werking van de herbiciden. Dit klinkt positief, maar dit ligt toch anders. Glyfosaat bindt namelijk aan elk positief geladen deeltje, zoals magnesium, mangaan, calcium, zink en vele andere mineralen.
Van de Glyfosaat waarmee de plant bespoten wordt, wordt 80% opgeslagen in de bladeren. Het gedeelte dat opgeslagen wordt in de wortels komt tevens in de bodem terecht. Glyfosaat is toxisch (giftig) voor het bodemleven, hierdoor verandert het ecosysteem in de aarde. Het gevolg hiervan is dat planten minder voedingsstoffen kunnen opnemen, daarmee gevoeliger zijn voor ziekten en meer blootgesteld worden aan ziekmakende micro-organisme, zoals schimmels en hierdoor weer meer antischimmelmiddelen nodig hebben. Je kunt het gebruik van het bestrijdingsmiddel Glyfosaat dan ook zien als een soort ‘neerwaartse spiraal’.
Is Glyfosaat schadelijk voor de gezondheid?
Glyfosaat werkt op de zogenaamde ‘shikimaat’ stofwisseling die alleen aanwezig is bij planten, schimmels en bacteriën. Deze stofwisselingsvorm komt niet bij mensen voor. Doordat de shikimaat stofwisseling niet bij mensen aanwezig is wordt dit gezien als voldoende bewijs dat Glyfosaat niet schadelijk/toxisch is voor de menselijke gezondheid.
Toch wijzen enkele studies uit dat er wel degelijk mogelijkheid is van de toxiciteit van het bestrijdingsmiddel Glyfosaat voor de mens. Dit is rationeel gezien ook best logisch wanneer je nagaat dat dit bespoten voedsel in onze darmen wordt opgenomen. We weten dat alleen al in onze darmen zo’n 1,5 kilo aan bacteriën zorgt voor de vertering van ons voedsel, het aanmaken van vitamines en andere essentiële stoffen voor een gezond fysiek en mentaal functioneren.
Het is aangetoond dat Glyfosaat werkt als een sterk soort antibiotica, met name tegen de lichaamseigen beschermende bifidobacteriën, lactobacillen en Enterococcus faecalis.
De inname van Glyfosaat leidt dus tot een afname van deze drie beschermende bacteriën in de menselijke darm. Als gevolg van deze afname ontstaat een verslechtering van de verdediging tegen ziekmakende bacteriën. Je kunt hierbij denken aan de Salmonella bacterie en Clostridium bacterie.
Hier komt nog bij dat de ziekmakende Salmonella- en Clostridiumstammen resistent zijn voor Glyfosaat. Deze bacteriën kunnen dan ook ongestoord doorgroeien, terwijl ons eigen darmmicrobioom verstoord wordt. Dit wordt ook wel een dysbiose genoemd. Uit talrijke studies blijkt dat een dysbiose van het darmmicrobioom geassocieerd wordt met verschillende ziekten, zoals metabool syndroom, darmkanker, calciumoxalaat stenen, hart- en vaatziekten, reumatoïde artritis en neurologische stoornissen.