4 Wet en regelgeving

1 / 11
next
Slide 1: Slide
Pedagogisch werkMBOStudiejaar 1,2

This lesson contains 11 slides, with text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 90 min

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Slide 2 - Slide

Slide 3 - Slide

Slide 4 - Slide

Slide 5 - Slide

Slide 6 - Slide

Slide 7 - Video

Casus Felix
Felix laat zich door jou behandelen voor een hoofdwond. Het is niet de eerste keer dat hij verwondingen heeft en je weet ook dat er hij last heeft van stressklachten. Wanneer je daar naar vraagt vertelt hij dat er spanningen zijn in zijn relatie sinds ze hij met zijn vriendin is gaan samenwonen. Zij wil graag kinderen, hij wil eerst aan de relatie werken. Ze heeft soms woede-uitbarstingen en scheldt hem dan uit. Hij probeert haar te overtuigen om samen hulp te zoeken. Je vermoedt partnergeweld en bespreekt dit. Felix geeft toe dat hier sprake van is maar wil niet dat je een melding doet.

Slide 8 - Slide

Volgens de site
(Een vermoeden van) partnergeweld mag je melden bij Veilig Thuis, ook als er geen kinderen betrokken zijn. En ook als een volwassene zelf aangeeft dat hij/zij dat niet wil. Wel is dan meer terughoudendheid geboden dan bij vermoedens van kindermishandeling. Een volwassene heeft immers zelfbeschikkingsrecht.

Belangrijk is om eerst na te gaan waarom je cliënt niet wil dat je meldt. Het kan immers zijn dat de weigering voortkomt uit angst voor de vermoedelijke pleger of dat sprake is van een grote mate van afhankelijkheid – dan is geen sprake van een weloverwogen en in vrijheid gemaakte keuze. Neem vervolgens contact op met Veilig Thuis en bespreek samen welke stappen te ondernemen. Het doen van een melding kan dan een uitkomst zijn, evenals het proberen te organiseren van hulp voor het stel en nagaan op welke manier je hem kunt blijven steunen.

Slide 9 - Slide

Casus Giovanni
Maaike begeleidt Maria bij haar autisme. Maria vertelt dat ze veel problemen heeft met de opvoeding van haar kind, Giovanni, een jongetje van twee met een ontwikkelingsachterstand. Haar man is van goede wil maar heeft net als Maria weinig opvoedingsvaardigheden. Ouders stimuleren Giovanni niet, praten heel weinig tegen hem en ook motorisch wordt hij niet uitgedaagd. Giovanni wordt heel veel in de box gezet zodat ouders rust hebben. Maaike heeft vanwege deze verwaarlozing opvoedingsondersteuning voor ouders ingezet. Door de hulp aan moeder en de opvoedingsondersteuning aan beide ouders stimuleren zij Giovanni langzaam maar zeker steeds beter. Ook gaat hij nu naar de kinderopvang. Het gaat beter met hem maar er is nog wel sprake van een ontwikkelingsachterstand bij Giovanni.

Slide 10 - Slide

Volgens de site
Bij het nemen van deze beslissing weegt Maaike (eventueel samen met Veilig Thuis) af of er nog sprake is van een vermoeden van kindermishandeling, of er voldoende zicht is op de veiligheid van Giovanni en of ouders meewerken aan de hulp en of deze zorgt voor veiligheid. Ook bespreken ze of eventuele extra hulp in te zetten is om zijn ontwikkeling verder te onderzoeken en te stimuleren.

Slide 11 - Slide