Keuzedeel internationaal bewustzijn les 2: Wie zijn mijn medestudenten?

Keuzedeel Internationaal Bewustzijn
Les 2: Wie zijn mijn medestudenten?

camera aan | microfoon uit
T. Beukers
tbeukers@mborijnland.nl
1 / 10
next
Slide 1: Slide
EngelsMBOStudiejaar 1

This lesson contains 10 slides, with text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 45 min

Items in this lesson

Keuzedeel Internationaal Bewustzijn
Les 2: Wie zijn mijn medestudenten?

camera aan | microfoon uit
T. Beukers
tbeukers@mborijnland.nl

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

“NORMAAL”
Vorige week
- Wie ben ik?
- Wat is normaal?

Slide 2 - Slide

This item has no instructions

“NORMAAL”
Bestaat normaal wel?

- Black Box
- Perceptie
- Subjectief

Slide 3 - Slide

Allereerst speelt je zogenaamde referentiekader een grote rol. Dit is een soort van black box met al je herinneringen, ervaringen, percepties, meningen, kennis en normen en waarden. En die is voor iedereen anders. Ook al ben je tweelingzusjes, de perceptie van de mens onderling is nooit 100% hetzelfde. Dat heeft te maken met je brein, je gevoelsleven en de input die al in je huidige referentiekader zit. Jouw beeld van iets, en of het ‘normaal’ is, is dus nooit precies hetzelfde als bij een ander.

Oftewel, ongeveer alles is subjectief. Zelfs onze verwerking van feiten. Als iemand mij een feitje vertelt over water, is mijn referentiekader anders dan dat van jou. Ik denk misschien aan de zee, jij denkt misschien dat je dorst hebt. Een simpel voorbeeld, maar wanneer je dit vertaalt naar politieke onderwerpen snap je de gevolgen. Het begint allemaal bij perceptie. En vanuit perceptie reageren we ook op een ander.
REAGEREN
Wel normaal of niet normaal (volgens jou) -> respect(vol)

Slide 4 - Slide

Wat normaal is, is dus voor iedereen verschillend. Maar om die verschillen te overbruggen, is het belangrijk dat we respectvol met elkaar omgaan.

We gaan straks een filmpje zien, waar mensen op een niet respectvolle manier worden behandeld. Hoe zou jij je voelen als je in hun schoenen stond?
0

Slide 5 - Video

This item has no instructions

WAT IS ‘RESPECT(VOL)’

Slide 6 - Slide

respect is eigenlijk best een moeilijk begrip is. Wat is respect eigenlijk? Wat zeg je als je om respect vraagt? Je komt het in verschillende gezegdes tegen, zoals: Respect afdwingen, Respect verdienen, Met alle respect….

Je kunt respect hebben voor iemand, maar je kunt ook respect hebben voor iets (voor de natuur bijvoorbeeld, of voor iemands mening).

Wat houdt dat dan in, en wanneer heb je dan respect. Aan wat voor voorwaarden moet iets voldoen om respect te krijgen. Wat betekent respectvol met elkaar omgaan.
TWEELEDIG
1. Respect vanuit bewondering
2. Respect voor iemands mening

Slide 7 - Slide

Volgens mij heb je respect voor iemand die je bewondert, waar je tegen op kijkt, die je zeer waardeert, die iets doet of gedaan heeft wat jij zeer waardevol vindt. Het houdt dus verband jouw waarden, en/of met dingen die jij heel moeilijk of bijzonder vindt. Dit soort respect komt eigenlijk als vanzelf.respect

In het woordenboek staat: ‘gevoel of uiting waarmee je laat merken dat je iemand aanvaardt als een waardig en waardevol mens’, en in Wikipedia: ‘aanzien, eerbied of waardering, die men heeft voor (of ontvangt van) iemand vanwege zijn kwaliteiten, prestaties of vaardigheden’.

Maar….. je kunt ook respect hebben voor iemands mening. En dan hoeft het niet te betekenen dat je die mening waardeert, of ‘waardevol’ vindt. Tenminste, niet in de betekenis van dat je het goed vindt, en het ermee eens bent. Je kunt respect hebben voor iemands mening, terwijl je het er totaal mee oneens bent. Je laat die mening echter wel ‘bestaan’, het mag er zijn. Dat is juist mooi, dat je een andere mening kunt hebben dan iemand anders, en dat beide meningen ‘mogen bestaan’. Dat is respectvol.

Dat brengt mij op de volgende betekenis van respect. Respect hebben voor iets of iemand betekent, dat dat iets of die iemand ‘er mag zijn’. Het is dus eigenlijk iets of iemand erkenning geven. Je gunt het/hem een plaats. Dat hoeft dus niet te betekenen, dat je het eens bent met die persoon of met die mening, maar wel, dat die mening er mag zijn. Je ‘houdt dus rekening met’. Eigenlijk is het gewoon ‘iemand of iets oprechte aandacht geven’, laten merken dat je hem of het ziet. Zo kun je dus (gelukkig) respectvol met elkaar om gaan, ook al ben je het niet eens met elkaar.
OPDRACHT: SPEEDDATEN
1. Je wordt ingedeeld in een groepje van 3
2. Iedereen stelt zichzelf eerst voor
3. Met wie denk je de meeste verschillen en de minste te hebben, waarom?
4. Ga met elkaar in gesprek over opdracht 1 van vorige week. Wat zijn jullie overeenkomsten en verschillen? Probeer er minimaal 5 van elk te vinden en schrijf deze op!

Let op! De gesprekken die je gaat voeren vormen de basis van je portfolio opdracht, het is dus belangrijk goed mee te doen.

(10 min)

Slide 8 - Slide

Vorige week heb je geprobeerd in kaart te brengen wie je zelf bent, jouw normen en waarden, je cultuur, je persoonlijkheid.

Vandaag gaan jullie beter kennis leren maken met elkaar, want internationaal bewustzijn begint met het leren kennen van anderen.
EINDOPDRACHT

Schrijf over je beide gesprekken een verslag. benoem hierbij minimaal: 
1. Wat je vooraf verwachte van dit gesprek (en waarom)?
2. Welke 5 verschillen en 5 overeenkomsten jullie hebben gevonden?
3. Wat was het meest bijzondere en het meest opvallende?
4. Wat heb je geleerd over de ander en wat heb je geleerd over jezelf?

Inleveren via Teams voor 26 Mei!

Slide 9 - Slide

This item has no instructions

TOT VOLGENDE WEEK!
vragen en/of opmerkingen?
tbeukers@mborijnland.nl
of Thomas Beukers via de Teams chat

Slide 10 - Slide

This item has no instructions