Het bedrijf Verkade in Zaandam, bekend van de productie van koekjes en
chocolade, had veel vrouwelijke werknemers, waardoor de uitdrukking 'de meisjes van Verkade' een begrip werd in Nederland. Hieronder staan vier gegevens uit de geschiedenis van Verkade vanaf 1945, in chronologische volgorde:1 De 'meisjes van Verkade' gingen in staking omdat ze vonden dat ze te weinig verdienden, terwijl de prijzen van het levensonderhoud wel stegen.
2 De fabriek opende als eerste een bedrijfscrèche, waar de kinderen van 'meisjes van Verkade' werden opgevangen.
3 Uit onderzoek bleek dat steeds meer scholieren uit de Zaanstreek werkten als 'meisjes van Verkade' om met hun loon een vakantie naar het buitenland te kunnen betalen.
4 Ondanks de stijgende productie van koekjes en chocolade, viel de vraag naar arbeidsters voor de verpakkingslijnen sterk terug, waardoor er een einde kwam aan het werk voor de 'meisjes van Verkade'.
Deze gegevens (1 t/m 4) passen bij ontwikkelingen in Nederland in de tweede helft van de twintigste eeuw. Hieronder staan vijf ontwikkelingen (a t/m e), in willekeurige volgorde:
a de automatisering in de industrie
b de geleide loonpolitiek van de rooms-rode regeringen
c de toenemende westerse welvaart
d de voortschrijdende emancipatie van vrouwen
e de wederopbouw
2p Geef per gegeven de ontwikkeling aan die daar het best bij past. Noteer alleen de cijfers en de daarbij passende letters.
Let op: er blijft één ontwikkeling over.