CKV theaterrecensie schrijven: richtlijnen en oefenen

Dag lieve leerlingen, een heel  mooi, liefdevol en WIJS 2021!
Zet allemaal je scherm aan
Jullie krijgen een korte instructie
Daarna zelfstandig werken aan opdracht in teams

Die stuur je meteen aan einde les terug voor feedback.
Absenties (dus je niet kunnen zien) en niet inleveren werk wordt genoteerd in magister.
1 / 13
next
Slide 1: Slide
Culturele en kunstzinnige vormingMiddelbare schoolvwoLeerjaar 4

This lesson contains 13 slides, with text slides and 2 videos.

time-iconLesson duration is: 60 min

Items in this lesson

Dag lieve leerlingen, een heel  mooi, liefdevol en WIJS 2021!
Zet allemaal je scherm aan
Jullie krijgen een korte instructie
Daarna zelfstandig werken aan opdracht in teams

Die stuur je meteen aan einde les terug voor feedback.
Absenties (dus je niet kunnen zien) en niet inleveren werk wordt genoteerd in magister.

Slide 1 - Slide

 Hoe ziet een goede theaterrecensie eruit? (Een recensie is een kritische beschouwing) 
  • kennen: eisen theaterrecensie schrijven
  • weten: 1e analyse via formulier CONTRAST
  • lezen: van recensie 'DRIE ZUSTERS'  van ELine Arbo  
  • maken: van vragen--> opdrachten TEAMS (meteen inleveren
  • LET OP: Eline Arbo heeft ook De Weg met Eddy Bellegueule geregisseert. Misschien vind je al info die je later kunt gebruiken? 

Slide 2 - Slide

Criteria theaterrecensie schrijven

Uitgangspunt:
De leerling kan een met argumenten onderbouwd waardeoordeel geven over een bekeken theatervoorstelling. De bedoeling is dat de leerling de voorstelling beschouwd en een kritische mening geeft. Deze mening moet overtuigend zijn voor de lezer en misschien zelfs activerend. De recensie bestaat inhoudelijk uit de volgende punten:





Slide 3 - Slide

TITEL
Deze kop (titel) daagt uit om de recensie te gaan lezen en bepaalt de invalshoek. Het kan een paar woorden uit de voorstelling zijn, een thema dat eruit springt, een vraagstelling, een belangrijk beeld uit de voorstelling. Het dekt in ieder geval de lading van de voorstelling. Hoe beeldender hoe pakkender. Of wel, hoe meer zintuigen je aanspreekt, hoe aantrekkelijker. Het is goed om de kop na het schrijven van de recensie te bepalen. Je krijgt dan vanzelf een goed idee.

Slide 4 - Slide

INLEIDING
Ook de inleiding begint met een pakkend begin: Dit kan een stukje monoloog of dialoog uit de voorstelling zijn, een citaat of gedachte van de regisseur of tekstschrijver van het stuk. In de inleiding wordt duidelijk waar de recensie over gaat: titel theatervoorstelling, de regisseur, wanneer is de voorstelling gemaakt/gezien, beknopte beschrijving van de inhoud (de 5W’s). Dit kan in een paar korte zinnen geschetst worden. LET OP: in een recensie wordt de afloop nooit verklapt!

Slide 5 - Slide

KERN 1
In de kern wordt de theatervoorstelling ontleed en kritisch bekeken: In het middenstuk verwerk je dramaturgische informatie (zoek op!) en verwerk je de bedoelingen van de regisseur. Wat heeft zij of hij willen zeggen en hoe zie jij dat terug in de voorstelling? Je zoekt daarbij ook achtergrondinformatie op over de regisseur en tekstschrijver. Wat is de invalshoek?
Dit doe je aan de hand van wat je gezien hebt. Alles wat je zag is een keuze van de regisseur. 
Welk idee zit erachter, welke symboliek? Vraag dit jezelf steeds af.

Naar eigen keuze (welke je het meest van belang vond) komen hier minstens vier van de volgende punten aan bod: Je noemt hierbij ook de naam van de acteur! Natuurlijk is het van belang dat je het lijstje niet letterlijk afvinkt, maar in een prettig leesbare alinea verwerkt, alleen daar waar het van toepassing is.

Je taalgebruik is specifiek, niet vaag en algemeen. ‘Subjectieve woorden als ‘stom’, ‘raar’ ‘leuk’, ‘saai’, worden niet gebruikt. Je onderbouwt altijd, met beeldende beschrijvingen. Je vermijdt allerlei overtollige ruis in je stuk.

Slide 6 - Slide

Kern 2: kenmerken (Contrast)
o
Voorstelling (de inhoud van de voorstelling; het verhaal)
o
Lichaam, mimiek, houding (hoe drukken de acteurs zich uit?)
o
Stemgebruik (hoe gebruiken de acteurs hun stem?)
o
Muziekgebruik (de manier waarop muziek de voorstelling ondersteunt)
o
Mise-en-scene (de manier waarop acteurs zich opstellen en verplaatsen)
o
Speelstijl (gestileerd, naturalistisch, vierde wand)
o
Vormgeving (de middelen die het toneelbeeld bepalen)

Slide 7 - Slide

SLOT
Het eindoordeel in de laatste alinea bevat een persoonlijke reflectie; de indruk/emotie die de voorstelling heeft achtergelaten. Werd je in vervoering gebracht? Werd er een emotionele reactie veroorzaak? Wat heeft het jou als toeschouwer gebracht of waarover deed het je nadenken of hoe heeft het je gechoqueerd?

Pakkende slotzin
Ook bij het slot kun je terugvallen op de toneeltekst, een thema, een belangrijke gedachtegang, een vraagstelling. Door je formulering geef je je lezer jouw waardeoordeel, zodat hij besluit om de voorstelling te gaan kijken, of niet. In de het slot komt het cirkeltje rond met hoe je de recensie begon.

Slide 8 - Slide

OPDRACHT
1) Bekijk onderstaande twee filmpjes: een 'teaser' van de voorstelling Drie Zusters van Anton Tsjechov, geregisseerd door Eline Arbo bij Toneelschuurproducties
en een kort interview met de makers.
2) Beantwoord de vragen die als opmerkingen in de tekst (zie bijbehorend bestand) opdrachten Teams geformuleerd staan in een word document.
3) stuur dit document via opdrachten Teams op aan je docent.
4) HUISWERK voor 12 januari: Schrijf een recensie volgens de bovenstaande richtlijnen naar aanleiding van een online- bekeken toneelstuk naar eigen keuze: zie link theaterthehttps://www.theaterkrant.nl/nieuws/theater-zonder-publiek-een-lijst-met-streams-en-online-registraties/https://www.theaterkrant.nl/nieuws/theater-zonder-publiek-een-lijst-met-streams-en-online-registraties/

Slide 9 - Slide

Slide 10 - Video

Slide 11 - Video

Slide 12 - Link

Afsluiting Les

Slide 13 - Slide