Uitscheiding van de nieren

Wat weet je van de
nieren?
1 / 15
next
Slide 1: Mind map
VerzorgingMBOStudiejaar 3

This lesson contains 15 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.

Items in this lesson

Wat weet je van de
nieren?

Slide 1 - Mind map

Doelen
Na de les weet of kan de student:
  1. Uitleggen wat uitscheidingsorganen zijn
  2. de anatomie van de nieren uitleggen
  3. vertellen wat de urine wegen zijn
  4. vertellen wat de samenstelling is van de urine

Slide 2 - Slide

Uitscheiding
Het urinewegstelsel maakt deel uit van de zuiveringsinstalatie van je lichaam. Het stelsel haalt afvalstoffen en andere overbodige stoffen uit je bloed. Het filteren en verwijderen van afvalstoffen en andere overbodige stoffen, noem je uitscheiding. 

Slide 3 - Slide

Er zijn vier organen die voor uitscheiding zorgen. Hoewel je er geen van kunt missen, zijn de nieren de belangrijkste van deze vier. De andere drie zijn:
1. Longen (scheidt waterdamp en koolzuurgas uit
2. Lever. (scheidt, galkleursoffen uit)
3. Huid (scheid water, zouten en zuiren uit)

Slide 4 - Slide

Slide 5 - Video

Het urinewegstelsel 
Het urinewegstelsel kun je naar taak verdelen in twee onderdelen. Er is een onderdeel voor de zuivering van het bloed: de twee nieren.

Slide 6 - Slide

Het andere onderdeel heeft de taak de afvalstoffen die in het water zijn opgelost, af te voeren via de urine wegen. De urinewegen bestaan uit:
Twee urineleiders
De blaas
Urinebuis 

Slide 7 - Slide

Wat denk je dat de medische naam is van de nieren
A
Renes
B
Pancreas
C
Gaster
D
Nieren

Slide 8 - Quiz

Ligging
 De nieren liggen tegen de achterwand van je buikholte, achter het buikvlies en net onder het middenrif. Aan beide kanten van de wervelkolom ligt er één. omdat de nieren achter in je buikholte liggen, liggen er vanaf je buik gezien andere organen voor. Voor je linker nier de milt en maag en de alvleesklier en een deel van de dunne darm. De rechter nier ligt net iets lager. Dit komt waarschijnlijk doordat de lever daar veel ruimte in neemt. De bolle kant van de nier is naar de buitenzijde van je lichaam gericht. de holle kant naar de wervelkolom. Aan de holle kant bevindt zich de nierpoort. Dit is de toegang tot de nier. Hier gaan de grote bloedvaten de nier in en uit. 

Slide 9 - Slide

Bloedsomloomp
de grote bloedvaten die de nierpoort in en uit gaan zijn de nierslagader en de nierader. Via de nierslagader wordt het zuurstofrijke en nog niet gezuiverde bloed naar de nier toegevoerd. Via de nierader wordt het gezuiverde en zuurstofarme bloed afgevoerd naar de onderste holle ader. De nierslagader is een directe aftakking van de grote slagader (aorta). Je hebt twee nierslagaders. De aftakkingen van de nierslagaders liggen aan het begin van de grote lichaamsslagader. Dit is dicht onder het hart. Hier is de bloeddruk het hoogst in de bloedsomloop. Wat weer mogelijk maakt dat er veel bloed en onder stevige druk de de nier wordt binnen gestuwd. De nieren zijn aangesloten op het laatste stukje van de onderste holle ader. Hier is het bloeddruk het laagst wat mogelijk maakt dat het dan gezuiverde bloed gemakkelijk kan terug stromen. 

Slide 10 - Slide

Waaruit bestaat een nier
  1. Nierkapsel
  2. Nierschors
  3. Niermerg
  4. Nierbekken

Slide 11 - Slide

Opdracht
Ga opzoek naar wat het volgende doet en zoek de medische benaming op:
  1. Nierkapsel
  2. Nierschors
  3. Niermerg
  4. Nierbekken

Slide 12 - Slide

De werking van de nieren
Er is een aanvoer van bloed met afvalstoffen. 
In de nieren zitten nefronen. Dit zijn kleine kanalen waar het bloed steeds een beetje beter gefilterd wordt. De nuttige stoffen worden opgenomen in het lichaam (resorptie), wat overblijft gaat via de urineleiders naar de blaas. Via de blaas (= een opvangbak waar het tijdelijk blijft) gaat het via de urineweg naar het toilet. 

Slide 13 - Slide

Vat de les kort samen? Wat heb je geleerd?

Slide 14 - Open question

Vragen?

Slide 15 - Slide