Frans Opendag 2023

1 / 14
next
Slide 1: Slide
FransMiddelbare schoolmavo, havo, vwoLeerjaar 1

This lesson contains 14 slides, with interactive quizzes and text slides.

time-iconLesson duration is: 20 min

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Sleep de zinnen in het rode vakje naar de juiste vraag.
Bonjour, comment ça va?
Comment tu t'appelles?
Tu parles français?
Oui, je parle français.
Bonjour, ça va bien et toi?
Je m'appelle Lisa.

Slide 2 - Drag question

Hoe zeg je ''Frankrijk'' in het Frans?
A
Pays de France
B
Francia
C
La France
D
Français

Slide 3 - Quiz

Hoe zeg je 'hallo' in het Frans?
A
Bonjour
B
Merci
C
Salut
D
De rien

Slide 4 - Quiz

Welk bekend Frans
monument zie je hier?
A
De Arc de Triomph
B
De Tour Montparnasse
C
De Eiffeltoren
D
De Obelisk

Slide 5 - Quiz

Welk woord gebruik je om in het Frans iemand te bedanken?
A
Bonjour
B
Merci
C
Salut
D
De rien

Slide 6 - Quiz

In welke andere Europese landen dan Frankrijk spreekt men Frans?
A
België, Luxemburg, Zwitserland
B
Spanje, Portugal, Italië
C
Engeland, Ierland, Denemarken
D
België, Luxemburg, Duitsland

Slide 7 - Quiz

Hoe zeg je 'Doei!/Tot ziens' in het Frans?
A
Bonjour!
B
Salut!
C
Merci!
D
Au revoir!

Slide 8 - Quiz

Ken jij de getallen al in het Frans? Sleep de Franse getallen naar de juiste cijfers!
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
neuf
dix
deux
six
cinq
un
huit
quatre
sept
trois

Slide 9 - Drag question

le fromage
les frites
la glace
le café
la confiture

Slide 10 - Drag question

Le drapeau français

rouge

bleu

blanc

Slide 11 - Drag question

Hoe noem je
een stokbrood in
het Frans?
A
une baguette
B
un pistolet
C
un croissant
D
une brioche

Slide 12 - Quiz

de geschiedenis van de Eiffeltoren
De geschiedenis van de Eiffeltoren
Eiffeltoren ParijsDe Eiffeltoren is gebouwd ter ere van de wereldtentoonstelling in 1889 en werd ontworpen door twee ingenieurs die werkten voor Gustave Eiffel. De toren was zeker een succes tijdens de tentoonstelling en trok veel bezoekers; inwoners wilden graag hun stad van grote hoogte bewonderen. Toentertijd waren er traptreden tot aan de bovenste verdieping, dus het was een flinke klim om naar boven te gaan. Tegenwoordig is de hoogste verdieping alleen te bereiken per lift.
Het was oorspronkelijk de bedoeling om de toren na 20 jaar af te breken. Dit vonden de inwoners van Parijs prima; voor velen van hen was de toren – ondanks het geweldige uitzicht – een doorn in het oog vanwege het uiterlijk. Maar omdat de Eiffeltoren zo hoog was, werd er besloten om het te gebruiken als radioantenne. Populair was de Eiffeltoren dus niet echt. In de jaren die daarop volgden, waren er nog steeds plannen om de toren af te breken. En tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog sloot de Eiffeltoren haar deuren.
Het was pas tijdens de jaren 60, toen het internationale toerisme een grote groei doormaakte, dat de toren weer een populaire publiekstrekker werd. Tegenwoordig is de Eiffeltoren hét symbool van Parijs en is de toren niet weg te denken uit de Franse stad. En laten we wel wezen; vanaf de Eiffeltoren heb je ook écht het mooiste uitzicht over de Franse metropool.
de Eiffeltoren in cijfers
De Eiffeltoren in cijfers
Eiffeltoren Parijs, trappenVoor we je meer praktische informatie geven over het bezoeken van de Eiffeltoren laten we je graag weten hoe indrukwekkend de toren is. Ter plaatse zal je dat pas écht ervaren, maar met deze cijfers krijg je wel al een goed idee.
Hoe hoog de Eiffeltoren is? Hij is 324 meter hoog, als je de antenne op de top meerekent. Zonder de antenne heeft de toren een hoogte van 317 meter. Bijzonder is dat de Eiffeltoren bij warm weer 18 tot 20 centimeter langer is dan wanneer het koud is.
De trappen van de Eiffeltoren tellen in totaal 1.665 treden. Je zal slechts een deel daarvan trotseren overigens; 330 traptreden tot de 1e verdieping en nog eens 340 traptreden tot de 2e Je hebt meteen een work-out gehad.
Wanneer je wel de 1.665 traptreden mag betreden? Als je meedoet aan de jaarlijkse traploopwedstrijd La Verticale. Het record staat op 7 minuten en 48 seconden. Ga jij dat evenaren?
De Eiffeltoren is sinds 1889 door meer dan 300 miljoen mensen bezocht. Ter vergelijking; dat zijn alle inwoners van de Verenigde Staten én meer.
Gustave Eiffel wist de Eiffeltoren in een recordtijd te realiseren; hij deed dat in twee jaar tijd. Uiteraard met hulp. Er werkten 50 ingenieurs en 300 arbeiders aan mee.
’s Avonds knipperen er elke avond om de 5 minuten 20.000 Philips-lampjes op de Eiffeltoren.
de drie verdiepingen
Een kijkje op de drie verdiepingen
De Eiffeltoren bestaat uit drie verdiepingen, met elk hun eigen karakter. Vanaf elke etage geniet je van een mooi uitzicht over Parijs. De eerste en tweede verdieping kun je per trap of lift bereiken. Een bezoek aan de derde verdieping is enkel mogelijk door in de lift te stappen. We nemen je in het kort mee langs alle drie de verdiepingen:
Eiffeltoren Parijs, uitzichtVanaf de eerste verdieping kijk je uit op de tuinen rond de toren en diverse Parijse monumenten. Aan de buitenkant staan 72 namen geschreven van o.a. wetenschappers en ingenieurs uit de 18e en 19e eeuw. Binnen kun je meer leren over de geschiedenis van de Eiffeltoren door een filmpje en diverse foto’s te bekijken. Ook leuk: de glazen vloer (57 meter boven de grond) die vraagt om een selfie.
Van alle verdiepingen kun je vanaf de tweede verdiepingen de gebouwen in Parijs het duidelijkst zien. Spot o.a. het Louvre, de gouden koepel van Invalides en zelfs de Sacré-Coeur in de wijk Montmartre. Dit is overigens ook de enige plek met een uitkijkplatform zonder hek die je foto’s verpesten.
De derde verdieping is met recht spectaculair te noemen. De lift naar boven schiet omhoog, waardoor je gegarandeerd dat achtbaan-gevoel in je buik krijgt. Via een trappetje kom je vervolgens op het buitenplatform, dat door sommigen ook wel eens de vierde verdieping wordt genoemd. Een geweldig uitzicht is zéker vanaf deze verdieping gegarandeerd.
de verlichting (1)
De lichtshow die je nu elke avond kunt bewonderen, was oorspronkelijk een eenmalige actie; voor Oudejaarsavond 2000. Maar dat beviel zo goed, dat er vervolgens voor gekozen is om dit elke avond te doen.
Barcelona of Parijs?
Het had niet veel gescheeld of de Eiffeltoren had niet in Parijs gestaan. Want Gustave Eiffel ontwierp het oorspronkelijk voor de Barcelona. Het bestuur van de Spaanse stad vond deze echter te lelijk voor hun stad. Zullen ze daar nu spijt van hebben?
welk metrostation?
Hoewel metrostation Bir-Hakeim het dichtst bij de Eiffeltoren ligt, raden we je aan via metrohalte Trocadero te reizen. Hij ligt aan de andere kant van de Seine, maar de route die je dan loopt is geweldig. Je loopt via een bordes tussen grote gouden beelden door en passeert onderweg de fonteinen van Trocadero.
de scheldnaam
Hoewel de Eiffeltoren nu weinig meer fout kan doen in de ogen van de Parijzenaren was dat tijdens de bouw wel anders. Een groep bekende schrijvers begon zelfs een petitie tegen wat zij een ‘tragische lantaarnpaal’ noemden.
de kleur van de Eiffeltoren (1)
De Eiffeltoren is sinds zijn opening in 1889 al 19 keer overgeschilderd en wisselde 4 keer van kleur. De afgelopen 50 jaar was de toren bruin, daarvoor was de Eiffeltoren Venetiaans rood en vanaf 1907 was de toren dezelfde kleur geelbruin als hij nu weer gaat krijgen met de 20ste verflaag.
de kleur van de Eiffeltoren (2)
Vanaf 2021 wordt de Eiffeltoren helemaal overgeschilderd! De IJzeren Dame krijgt een geelbruine kleur, alvast voor de Olympische Spelen in Parijs van 2025. Dat betekent dat er 250.000 m2 meter met de hand geschilderd moet worden, een klus die zeker 3 jaar gaat duren.
de kleur van de Eiffeltoren (3)
Verder is de Eiffeltoren in 3 tinten van dezelfde kleur geschilderd: het donkerst bij de voet, het lichtste bij de top, zodat de toren van een afstand gezien een uniforme kleur krijgt.
Aantal bezoekers
Sinds 1889 hebben al 300 miljoen mensen de Eiffeltoren bezocht. Dat is net zoveel als alle inwoners van de Verenigde Staten!
de verlichting (2)
Naast de 20.000 Philips-lampjes die ’s avonds elk uur 5 minuten lang knipperen heeft de Eiffeltoren ook een blauw zwaailicht, dat als op een vuurtorenlicht ronddraait over de stad.
de top
Op de top kun je de Eiffeltoren voelen bewegen: bij flinke wind kan het hoogste punt zelfs tot 8 cm uitzwiepen. En bij extreme koude is de smeedijzeren toren al eens 10 cm gekrompen.
het restaurant op de 2e
De Eiffeltoren heeft een sjiek restaurant op de 2e etage: Le Jules Verne, van topchef Frédéric Anton. Er vinden in dat restaurant gemiddeld 2 huwelijksaanzoeken per dag plaats en je moet minstens 3 maanden van te voren reserveren voor een tafeltje bij het raam.
hoogste!?
De Eiffeltoren (324 meter) is niet meer het hoogste monument in Frankrijk, dat is nu het Viaduct van Millau (343 meter). De Tour de Montparnasse in Parijs is ‘maar’ 209 meter hoog.
replica's
Wereldwijd bestaan er tientallen replica’s van de Eiffeltoren, de grootste staat in Las Vegas en is 165 meter hoog.
de Eiffeltoren in de oorlog
Toen de nazi’s Parijs binnenkwamen, saboteerde het personeel van de Eiffeltoren de liften. De ‘gebroken onderdelen’ waren na de oorlog ineens opvallend snel weer beschikbaar… Hitler bracht overigens in 1940 een flitsbezoek aan Parijs en liet zich toen wel fotograferen voor de Eiffeltoren.
de Eiffeltoren in 2024
In 2024 opent een groot nieuw park rond de Eiffeltoren dat van de Champs de Mars doorloopt tot boven de fonteinen van Trocadero. Het hele gebied wordt autovrij en Pont d’Iéna wordt deel van het park.

Slide 13 - Slide

Merci
Au revoir!

Slide 14 - Slide