Voorbereiding JIJ-toets Taalverzorging

Voorbereiding JIJ-toets lezen
1 / 22
next
Slide 1: Slide
NederlandsPraktijkonderwijsLeerjaar 3

This lesson contains 22 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 60 min

Items in this lesson

Voorbereiding JIJ-toets lezen

Slide 1 - Slide

Programma
  • Terugblik Lezen toets
  • Wat kun je verwachten van de Jij-toets Taalverzorging
  • Oefenen
Of Jij-toets inhalen
REK = Shanaya & Doruk
LEZ = Billy, Ryan, Ella, Doruk, Shanaya, Mahmud & Jayden
Buiten de klas, met je laptop inloggen op de site van jijlvs.nl via de optie entree. Kies de juiste toets en maak hem met aandacht, dat is vaak beter voor het resultaat.

Slide 2 - Slide

Terugblik Lezen toets
We doen de terugblik om te kijken naar het algemeen behaalde resultaat, de inhoud van de toets en de werkhouding. Misschien zijn er dingen die je voor een volgende toets kunt gebruiken, of juist niet moet doen.
 

Slide 3 - Slide

Terugblik Lezen toets
Jullie hebben in rust en de meeste met aandachtig aan de toets gewerkt. De meeste zijn gestegen, wat betekent dat die nu hebben laten zien dat ze meer kennen en kunnen dan een halfjaar geleden. Opvallend is de relatie tussen aandacht en prestatie. Tot nu toe scoren jullie gezamenlijk boven het landelijk gemiddelde, maar zes leerlingen moeten de toets nog maken.
 

Slide 4 - Slide

Taalverzorging
Korte tekst opdracht
Wat kun je verwachten van de Jij-toets Taalverzorging
Instructie
Zelf oefenen

Slide 5 - Slide

Tekst opdracht
Jullie krijgen een werkblad en 5 minuten de tijd om de tekst in stilte en met aandacht te lezen. Verbeter op het werkblad wat er fout gaat. Daarna gaan we het hebben over jullie verbeteringen en kijken we naar de link met de jij-toets. Als je klaar bent denk je alvast na over welk onderdeel je het best kunt oefenen en schrijft ook op wat je wilt leren.

Slide 6 - Slide

Tekst taalverzorging
stageloop is een goeden manier om werkervaring op te doen je leerd nieuwe dinges en werkt samen met collega’s tijdens je stage voer je eenvoudige taken uit zoals opruimen klanten helpen of producten aanvullen het is belangrijk om op tijd te komen en goed je best te doen zo leren je het meeste en maak je een goeden indruk het is mooi dat het bedrijven leven de jonger een kanzen geeft om ervarings op te doen.

Slide 7 - Slide

Tekst taalverzorging
Stagelopen is een goeden manier om werkervaring op te doen. Je leert nieuwe dingen en werkt samen met collega’s. Tijdens je stage voer je eenvoudige taken uit zoals opruimen, klanten, helpen of producten aanvullen. Het is belangrijk om op tijd te komen en goed je best te doen. Zo leer je het meeste en maak je een goeden indruk. Het is mooi dat het bedrijfsleven de jongeren een kans geeft om ervarings op te doen.
Is het een makkelijk te lezen tekst?
Welke taalverzorgingsfouten zie je terug in de tekst?


Leestekens, werkwoorden, spelling, enkel- & meervoud

Slide 8 - Slide

JIJ-toets Taalverzorging
De Jij-toets gaat over leestekens, werkwoorden, spelling, enkel- & meervoud. Komende woensdag 9 april 2025 doen jullie de Jij-toets taalverzorging. Deze les ga je een aantal opdrachten maken zoals je ze in de toets kan verwachten. Het verschil is dat de vragen per onderwerp zijn geclusterd en je de mogelijkheid hebt om vragen te stellen. De eerste opdracht is een woordendictee, die doen we gezamenlijk. Daarna gaan jullie individueel aan de slag. Zo kom je erachter waar je al goed in bent en waar je nog wat uitleg of oefening nodig hebt. Ben je klaar dan zijn er woordzoekers en/of redactiesommen.


Slide 9 - Slide

Onderwerpen in de Jij-toets
  • Leestekens
  • Werkwoorden
  • Spelling
  • Enkelvoud en meervoud

Slide 10 - Slide

Leestekens

Slide 11 - Slide

Werkwoorden
Het zijn doe woorden. Ze zeggen iets over wat iemand doet. Ik, hij, wij ................. .

Slide 12 - Slide

Spelling
Deel van een woorden. In kleinere stukjes hakken/klappen. Dit helpt bij het juist schrijven van woorden zoals: Au-to en Lan-ta-ren-paal. 
Verkleinwoorden zoals fiets-je en bol-letje.

Slide 13 - Slide

Enkelvoud - meervoud

Slide 14 - Slide

Zelf oefenen
Iedereen krijgt een aantal werkbladen met  vragen per onderwerp. De bladen beginnen bovenaan eenvoudig en worden verder naar beneden moeilijker. De werkbladen bestaan uit:
  • 6 dictee zinnen
  • 8 zinnen leestekens
  • twee opdrachten lettergrepen
  • twee opdrachten met meervoud
  • twee spellingsoefeningen
  • één opdracht met verkleinwoordjes 

Slide 15 - Slide

Zelf oefenen
Je hebt na het dictee 20 minuten de tijd om de vragen te maken en iedereen maakt de opdrachten met aandacht, zelfstandig en in stilte. Heb je een vraag? Steek dan je vinger op, zodat iedereen rustig en geconcentreerd kan werken. Op het einde heeft iedereen een ingevuld werkblad dat je laat controleren bij de docent. Het eerste onderdeel is het dictee en dat doen we gezamenlijk.

Slide 16 - Slide

Dictee
Op je antwoordvel is erbij opdracht 1 ruimte om zes zinnen te schrijven. De zinnen worden steeds langer. Ik zal de zinnen eerst twee keer helemaal voor lezen, daarna doe ik het per woord en daarbij houdt ik in de gaten of we allemaal zo ver zijn. We doen dit in stilte (duurt anders te lang) en vragen stellen mag als je de beurt hebt (i.p.v. meteen te roepen). Dit helpt om geconcentreerd de opdracht uit te kunnen voeren.

Concentratie        6 zinnen      twee keer voor gelezen en dan per woord      stilte 

Slide 17 - Slide

Dictee
1) De zon is warm.
2) Ik heb een appel
3) Wij gaan naar school.
4) De jongeren hangen buiten in de regen
5) Mijn vader werkt op vrijdag in een grote supermarkt.
6) De leraar vertelde een interessant verhaal over de geschiedenis van ons land.

Slide 18 - Slide

Zelf oefenen
Vanaf nu 20 minuten de tijd om de vragen te maken en iedereen maakt de opdrachten met aandacht, zelfstandig en in stilte. Heb je een vraag? Steek dan je vinger op, zodat iedereen rustig en geconcentreerd kan werken. Op het einde heeft iedereen een ingevuld werkblad dat je laat controleren bij de docent. Het eerste onderdeel 'dictee' hebben we gehad en kijken we achteraf na. Nu succes met de andere onderdelen.
timer
20:00

Slide 19 - Slide

Evaluatie
  • 20 minuten de tijd is dat genoeg?
  • Hoe was werkhouding & inzet?
  • Welke onderdelen gingen goed?
  • Welke onderdelen waren moeilijker?
  • Zijn er vragen?
  • Wil iemand extra oefenen

Slide 20 - Slide

Evaluatie

Formulier invullen

Slide 21 - Slide

Voorbereiding

Het is een digitale toets (dus neem woensdag je laptop mee). De toets bestaat uit 60 vragen waar je 30 minuten de tijd voor hebt. Je kunt voor alle vragen evenveel punten krijgen en je moet je oortjes/headset meenemen voor bepaalde opdrachten.

Slide 22 - Slide