Hoe kunnen we op de Zefier inzichtelijk maken welk percentage schoolverlaters het streefniveau, zoals omschreven in uitstroomperspectief, behaald hebben?
Slide 3 - Slide
Hoofdvraag:
Deelvragen
Deelvragen: Wat verstaan we onder schoolverlaters?
Schoolverlaters zijn eind uitstromers, maar ook tussen uitstromers. Dat kan dus zijn dat ze wel een IVO-certificaat hebben, maar mogelijk soms ook niet omdat ze tussentijds jullie school verlaten (zie overzicht)
Slide 4 - Slide
Hoofdvraag:
Deelvragen
Deelvragen: Hoe test je het niveau van een leerling als deze de school verlaat zonder diploma?
Methodegebonden toetsen (deviant) voor rekenen, Talent voor Nederlands en Eisma voor Engels..
Wanneer bij instroom het niveau onduidelijk is kan CITO gebruikt worden.
Daarnaast zoeken we als stuurgroep naast de CITO toets nog naar een andere methode onafhankelijke toets.
Per leerjaar kunnen wij met procenten werken, dan in jaar 4 zou je op 100% kunnen komen per domein.
Slide 5 - Slide
Hoofdvraag:
Deelvragen
Deelvragen: Op welke plek maak je het referentieniveau zichtbaar?
Dirk adviseert:
Aangeraden referentiekaders in het OPP te zetten. Het is een verantwoording waar je zit en het is bepalend voor het onderwijsplan.
Als PLG groep zien we voor ons dat het Referentie niveau wordt omschreven in het OPP als een streefniveau waarin de leerling naar toe werkt voor de verplichte vakken. Het actuele niveau kan omschreven worden in het OP, dit alleen als de leerling de school verlaat.
Slide 6 - Slide
Herhaling: Hoofdvraag
Hoe kunnen we op de Zefier inzichtelijk maken welk percentage schoolverlaters het streefniveau, zoals omschreven in uitstroomperspectief, behaald hebben?
Slide 7 - Slide
Vormgeving GW
De rol van de GW'ers
In het begin stadium stelt de GW een uitstroomperspectief die gekoppeld is aan de referentie niveaus voor de verplichte vakken.
Wanneer dit passend is nemen leerlingen bij instroom en uitstroom een onafhankelijke toets voor de verplichte vakken.
Bij een uitstroom met diploma is deze gestandaardiseerd.
Slide 8 - Slide
Vormgeving
De GW'ers zetten de uitstroomperspectief van startende leerlingen in het OPP en leerlingen maken een onafhankelijke toets voor de verplichte vakken (wanneer dit passend is).
De resultaten van de Methode onafhankelijke toets worden in het Onderwijsplan neergezet.
Wanneer leerlingen de school verlaten zonder certificering, kunnen we methode onafhankelijke toets in zetten om hun eindniveau te bepalen, welke op het afsluitende onderwijsplan wordt gezet.
Via het dashboard worden gegevens verzameld, zodat er op een centrale plek alle schoolverlaters het behaalde streefniveau te zien is.
Slide 9 - Slide
Disclaimer
Bij beantwoording van deze onderzoeksvraag komen we er als onderzoeksgroep achter dat vergelijkbare onderwijsinstellingen nog niet bezig zijn met deze onderzoeksvraag.
Vanuit onderzoek is gebleken dat referentieniveau nog hevig aan verandering plaatsvindt. Ons advies is dan ook om bewust te worden wat het ons als school gaat opleveren. Je wil dat het kwaliteit oplevert.