Jullie gaan deze les filosoferen. Dit betekent dat iedereen goed na moet denken over vragen en zijn of haar eigen antwoord mag geven. Er zijn geen goede of foute antwoorden, alles mag gezegd worden. Zolang je maar aardig bent voor elkaar en naar elkaar luistert. Ook is het belangrijk dat je uitlegt ‘waarom’ je iets vindt. Bespreek deze afspraken met de leerlingen voor je aan het gesprek begint.
Het thema van dit programma is ‘Op zoek naar mij’. De personen in de films zijn op zoek naar wie ze zijn. Ze onderzoeken dus hun eigen ‘identiteit’.
Vraag de leerlingen:
- Wat betekent ‘identiteit’?
- Kan iemand dat uitleggen? (Wie jij bent. Alle dingen die jou jou maken. Iedereen is anders, want niemand is precies hetzelfde.)
Laat de leerlingen wat voorbeelden noemen van wat bij hun identiteit hoort. (Voorbeelden: hobby’s, uiterlijk, eigenschappen, wat ze wel of niet leuk/interessant/lekker vinden, wat ze weten.)
Laat de leerlingen actief een stelling beantwoorden.
De stelling is: Ik bepaal zelf wie ik ben.
De leerlingen die eens zijn kunnen naar de linkerkant van het lokaal lopen en de leerlingen die oneens zijn naar de andere kant van het lokaal (alternatief: staan/zitten of hand opsteken). Geef wat leerlingen van beide kanten de kans om hun antwoord toe te lichten.
Hoe word je eigenlijk wie je bent? Laat de leerlingen wat voorbeelden noemen. Als ze dit lastig vinden kun je de vraag ook iets anders stellen en doorvragen op de voorbeelden die ze bij de vorige vraag gaven. Bijvoorbeeld: Hoe komt het dat je bruine ogen hebt? (Papa heeft ook bruine ogen.) Dus je ouders zorgen ervoor wie je bent. Hoe komt het dat je van gamen houdt? Dat doe ik altijd met mijn vrienden. Dus je vrienden zorgen er ook voor wie je bent. Je kunt ook voorbeelden benoemen en vragen of ze het ermee eens zijn, bijvoorbeeld: Word je wie je bent door je familie, je vrienden, je school, waar je woont, waar je geboren bent of bepaal je dat helemaal zelf?
Tip! Schrijf tijdens dit gesprek mee, eventueel op het bord, of op een groot vel. In de nabesprekende les kijken jullie terug op de antwoorden uit deze les, dus fijn om ze er dan weer bij te kunnen pakken.