Bewegen en gezondheid

Thema 2 H 8.3 Lichaamsgewicht
Thieme Meulenhoff blz 125
1 / 34
next
Slide 1: Slide
persoonlijke zorgMBOStudiejaar 1

This lesson contains 34 slides, with text slides and 13 videos.

time-iconLesson duration is: 30 min

Items in this lesson

Thema 2 H 8.3 Lichaamsgewicht
Thieme Meulenhoff blz 125

Slide 1 - Slide

Opdracht


Maak een  verslag van het onderwerp de hamster in jouw brein

Slide 2 - Slide

Obesitas
Wat is overgewicht
Hoe ontstaat dit
Wat kun je er aan doen?

Slide 3 - Slide

Slide 4 - Video

Bewegen

Slide 5 - Slide

Voordelen  van bewegen
Bewegen is echt een feestje voor je lichaam én je hersenen. Door te bewegen maakt ons lichaam stofjes vrij (dopamine, serotonine en endorfine), welke onder andere stressreacties kunnen verminderen. Door te bewegen doorbreek je het piekeren en malen in je hoofd en kom je makkelijker tot actie. Superhandig als je een gedragsverandering in gang wilt zetten.

Slide 6 - Slide

Vaakis ewegen met een maatje leuker, maar zorg dat je iets kiest wat je ook alleen kan doen. 

Als je gek bent op muziek, kan je ook een eigen play-list aanmaken. Kies muziek die jou in de juiste stemming brengt om te gaan bewegen en geef er een leuke naam aan (mijn playlist heet: ‘Happy Me’, de link met happy en het gevoel dat daarbij hoort is dan al snel gelegd).

Tekst

Slide 7 - Slide

BMI berekenen
https://www.youtube.com/watch?v=jzUEFJAMkz0

Slide 8 - Slide

Slide 9 - Video

diëten

Slide 10 - Slide

Slide 11 - Video

Waarom werken diëten niet
Een van de redenen waarom diëten niet werken, is dat het besluit om dieet te gaan (en de acties die er uit volgen) voor een conflict zorgt in onze hersenen. Hoe sneller we gewicht verliezen (denk aan crashdieren), hoe groter het conflict én hoe kleiner de kans op blijvend succes. Misschien herken je dat wel of bij iemand in je omgeving: diëten, aankomen, nog strenger diëten, nog meer aankomen, oftewel het jojo effect.

Slide 12 - Slide

Waarom werken diëten niet
Een van de redenen waarom diëten niet werken, is dat het besluit om dieet te gaan (en de acties die er uit volgen) voor een conflict zorgt in onze hersenen. Hoe sneller we gewicht verliezen (denk aan crashdieren), hoe groter het conflict én hoe kleiner de kans op blijvend succes. Misschien herken je dat wel of bij iemand in je omgeving: diëten, aankomen, nog strenger diëten, nog meer aankomen, oftewel het jojo effect.

Slide 13 - Slide

1.De hamster in je brein
Dit komt omdat er 3 gebieden in ons brein met onze calorie inname (en het voorraadbeheer) gaan. Als eerste de hypothalamus, een piepklein gebiedje dat bv onze ademhaling, temperatuur en hartslag regelt, maar ook onze voorraad energie (oftewel lichaamsvet). Dit gebied wordt ook wel de Hamster genoemd en leeft nog in de oertijd; het weet nog niet dat we 24/7 aan eten kunnen komen en vertrouwt alleen zijn eigen voorraden, hoe meer hoe beter.

Slide 14 - Slide

2.Hamster in je brein
Het tweede gebied is de prefrontale cortex, ook wel de Beslisser genoemd, waarmee je nadenkt, conclusies trekt en de hele dag door keuzes maakt. Focus is belangrijk, hoe meer focus er op een bepaald onderwerp ligt, hoe actiever dit gebied is.

Slide 15 - Slide

3. Hamster in je brein
En als laatste het limbisch systeem, ook wel de Lobbyist genoemd. De lobbyist bepaalt naar welk van de 2 eerder genoemde hersengebieden je luistert. Maar de lobbyist zorgt er ook voor dat je luistert naar je sociale omgeving, je houdt aan bepaalde routines en je daarvoor wordt beloond. Het is het stemmetje in je hoofd, dat trots op je is als je niet een hele chocolade reep naar binnen werkt, maar toch kiest voor een stuk fruit (of misschien 1 blokje chocola).

Slide 16 - Slide

Waarom is dit nou goed om te weten?
Ten eerste dit: Om ervoor te zorgen dat je blijvend gewicht verliest (of blijft bewegen, of andere gezonde gewoontes aanleert) is het belangrijk dat je Beslisser de controle houdt, en niet de Hamster. Hoe meer je je focust, nieuwe dingen probeert en je bewust wordt waarom je doet wat je doet, hoe meer de Lobbyist je helpt om goede keuzes te blijven maken. Verslapt je bewustzijn? Dan is de kans groot dat je voor de bijl gaat omdat dan de Hamster de controle weer krijgt.

Slide 17 - Slide

En ten tweede: zoals gezegd gaat de hamster over de energievoorraad: als er te snel te veel van de voorraad verdwijnt, is dit een alarmsignaal voor de Hamster en zal hij er alles aan doen om de voorraden aan te vullen plus nog wat extra "voor het geval dat". Er wordt dan grof geschut ingezet: je maakt meer hongerhormonen aan en juist minder verzadigingshormonen. En je ruststofwisseling wordt verlaagd, waardoor je minder energie nodig hebt, en alles wat je teveel eet aan de vetvoorraad kan worden toegevoegd. En elke keer dat je opnieuw een crashdieet doet, wordt dit proces versterkt.

Slide 18 - Slide

Door kleine stappen te zetten, niet op dieet te gaan maar je minder gezonde gewoontes 1 voor 1 te vervangen door gewoontes die wel goed voor je zijn, zul je langzaam afvallen. Ongeveer 1 kilo per maand is al een prachtig gewichtsverlies als het er blijvend vanaf gaat.  

Slide 19 - Slide

Anorexia   /bulimia nervosa
Verschillen benoemen
Filmpjes bekijken

Slide 20 - Slide

Slide 21 - Video

Slide 22 - Video

Slide 23 - Video

Slide 24 - Video

Slide 25 - Video

Slide 26 - Video

Slide 27 - Video

Thema 2 H8.4 Lichaamstemperatuur


Maak de opdrachten van H8,4 thema 2 blz 128
Beantwoord de volgende vragen 
Wat is koorts
Wanneer is er sprake van oververhitting?
Wanneer is er sprake van onderkoeling

Slide 28 - Slide

Slaap en waakritme 
Thieme Meulenhoff blz 130 thema 2
Wanneer is er sprake van een slaaptekort
Noem enkele nadelen van slapeloosheid
Wat kunnen de redenen zijn dat iemand niet goed slaapt
Wat kun je onderzoeken  bij een cliënt  met slaapproblemen
Wanneer is er sprake van een slaapstoornis 
Hoe kan je iemand ondersteunen bij slaapproblemen

Slide 29 - Slide

Slide 30 - Video

Slide 31 - Video

Wat doet stress?
Hoe kun je stress verminderen ?

Slide 32 - Slide

Happiness starts with a smile
Supertip bij stress
Stress verminderen:Lachen

Slide 33 - Slide

Slide 34 - Video