Mijn proefles

Hiërarchische samenleving is een rangorde van een samenleving .In Egypte zag het er zo uit: op de hoogste rang de farao zelf en zijn vrouw , op de tweede rang de priesters , op de derde rang de ambtenaren die de wetten uitvoerde en de belasting heffen ,op de vierde rang de boeren en op de laagste rang de slaven.
1 / 18
next
Slide 1: Slide
GeschiedenisMiddelbare school

This lesson contains 18 slides, with interactive quizzes and text slides.

Items in this lesson

Hiërarchische samenleving is een rangorde van een samenleving .In Egypte zag het er zo uit: op de hoogste rang de farao zelf en zijn vrouw , op de tweede rang de priesters , op de derde rang de ambtenaren die de wetten uitvoerde en de belasting heffen ,op de vierde rang de boeren en op de laagste rang de slaven.

Slide 1 - Slide

Slaven
Priesters
Farao 
Ambtenaren 
Boeren

Slide 2 - Drag question

De farao, de koning, was de onbetwiste heerser over het oude Egypte, al is het niet duidelijk of hij door de hele geschiedenis heen altijd de absolute macht bezat. Er waren ook ruzies over zijn opvolging en strijd om de troon. Voor het volk was de koning de incarnatie van de god Horus en de zoon van de zonnegod Ra. Zijn onderdanen geloofden dat hij de goden gunstig stemde door offers te brengen in de tempels. 

Slide 3 - Slide

Wat was de farao van de zonnegod Ra?
A
Zoon
B
Niks
C
Vader

Slide 4 - Quiz

Het dagelijks leven van een Egyptenaar was vooral voor de slaven en boeren hard werken.Voor de ambtenaren was het vooral wetten controleren en zorgen dat ze werden uitgevoerd.De farao stuurde vooral het leger aan wat ze hadden ,hoofd van administratie en hoogpriester van elke tempel

Slide 5 - Slide

Wat deed de farao in het dagelijks leven?
A
Wetten controleren
B
Hoofd van administratie
C
Stuurt het leger aan

Slide 6 - Quiz

De Egyptische hiërogliefen zijn pictogrammen die klanken uitdrukken. Ze werden alleen geschreven door ambtenaren die hiervoor een langdurige en zware opleiding kregen. De vroegste hiërogliefen zijn aangetroffen op de wanden van grafkelders van de eerste koningen, zoals de koning Narmer en Hor-Aha. Daar vinden we ze als labels en op gebruiksvoorwerpen zoals kruiken. De Egyptische hiërogliefen zijn pictogrammen die klanken uitdrukken. Ze werden alleen geschreven door ambtenaren (schrijvers) die hiervoor een langdurige en zware opleiding kregen. De vroegste hiërogliefen zijn aangetroffen op de wanden van grafkelders van de eerste koningen, zoals de koning Narmer en Hor-Aha. Daar vinden we ze als labels en op gebruiksvoorwerpen zoals kruiken.

Slide 7 - Slide

Door wie werden Egyptische hiërogliefen geschreven?
A
Ambtenaren
B
De koning
C
Slaven
D
De pharoah

Slide 8 - Quiz

Op deze foto is een tekening te zien die is gevonden als een muurtekening in Egypte. Op deze tekening is goed te zien hoe er gebruik word gemaakt van irrigatie landbouw. Er is op deze tekening te zien hoe twee boeren hun gewassen verbouwen de ene harkt de grond een beetje bij elkaar en de andere strooit/giet water uit zijn emmertje op de gewassen.

Slide 9 - Slide

Hoe word er op de foto gebruik gemaakt van irrigatie landbouw?
A
Met kanaaltjes
B
Met emmers

Slide 10 - Quiz

Op deze foto zijn 3 belangrijke Egyptische goden op links staat de godin Neith dit was een stadsgodin van de stad SAS een van de oudste steden uit Egypte. In het midden staat de godin katten godin Bastet de beschermster van de muziek, zang en dans. Dan op rechts staat de godin Moet zij was de bescherm vrouwe van Egypte.
 

Slide 11 - Slide

Wie was de middelste godin?
A
Neith
B
Bastet
C
Moet

Slide 12 - Quiz

Schepen waren een belangrijk vervoermiddel in het oude Egypte. Daarom was een scheepsmodel meestal een vast onderdeel van de bijgiften die aan de overledene in zijn of haar graf werden meegegeven. De dode moest zich per schip kunnen verplaatsen, naar en in het hiernamaals. Boten stonden dus symbool voor vervoer in het hiernamaals.

Slide 13 - Slide

waarom werd er een boot meegegeven als grafgift?
A
Vonden ze mooi
B
Was een belangrijk vervoersmiddel
C
Werd meegeven voor vervoer door het hiernamaals

Slide 14 - Quiz

Dit is Amonnacht. Hij behoorde tot de kunstenaars en handwerkslieden die woonden in Deir el-Medina, een dorpje aan de rand van de woestijn. In de Vallei der Koningen, de koninklijke begraafplaats vlak bij het huidige Luxor in zuidelijk Egypte, hakten zij de graven van de farao’s uit rots, die ze vervolgens decoreerden. Amonnacht is vereeuwigd in zijn mooiste kledij: een modieuze, lange, geplooide rok met een gesteven voorschoot en daarboven een doorzichtig hemd met ronde hals. Hij draagt een fijn gevlochten pruik met over de schouders afhangende flappen.

Slide 15 - Slide

wat voor werk deed Amonnacht?
A
Ze bouwden piramides
B
Haakte een graf voor de farao en decoreerde deze
C
Maakt kleding

Slide 16 - Quiz

Oorlogen in het oude Egypte werden vooral gevoerd met pijl en boog, een ander veel gebruikt voorwerp is de khopesh het zwaard heeft een vorm van een sikkel. Het snijvlak zit niet aan de binnenkant zoals bij een sikkel maar aan de buitenkant. De khopesh werd eerst gemaakt van brons en in het nieuwe rijk werd deze gemaakt van ijzer.

Slide 17 - Slide

waarvan werd de khopesh gemaakt?
A
Goud en zilver mengsel
B
Brons en zilver
C
Hout en steen

Slide 18 - Quiz