Presenteren (3/3)

Crash Course
Presenteren!
Deel 3/3
1 / 26
next
Slide 1: Slide
StudievaardighedenMiddelbare schoolvwoLeerjaar 2

This lesson contains 26 slides, with interactive quizzes and text slides.

Items in this lesson

Crash Course
Presenteren!
Deel 3/3

Slide 1 - Slide

This item has no instructions


Aan het einde van van de Crash Course Presenteren...

  • Heb je de handvaten om je goed voor te bereiden op een presentatie
  • Weet en beheers je verschillende technieken om jezelf een boost te geven
  • Weet je en ben je bewust van hoe je zelfverzekerd voor een groep kan staan






  Leerdoelen

Slide 2 - Slide

This item has no instructions

Dit weet je al
Doen
Terugkijken
Kijken
Klik op de hotspot
Afbeelding vergroten
Navigeren door de les
Dit leer je nu
 Hoe gebruik je deze les?

Slide 3 - Slide

Pre-U logo toevoegen
Navigeren door de les
Opbouw van de les
Deel 1
    Een goed begin is het halve werk
Deel 2
    You've got the power
Deel 3
    The floor is yours!

Slide 4 - Slide

Pre-U logo toevoegen
  The floor is yours!
In de vorige hoofdstukken leerde je al over hoe je een presentatie het beste kan voorbereiden en hoe je je zelfvertrouwen vergroot. In dit hoofdstuk gaan we een stap verder: De presentatie geven. Wat is er belangrijk bij het geven van een presentatie en hoe sta je zelfverzekerd voor een groep. Dat leer je hier.

Hoe zelfverzekerd je overkomt tijdens een presentatie heeft grotendeels te maken met  je lichaamstaal en met je stemgebruik. Ook heeft dit invloed op hoe goed de presentatie overkomt op het publiek. Je presenteert namelijk niet alleen met woorden, maar ook je gezichtsuitdrukking, bewegingen en gebaren zeggen veel. Wat zijn dingen die je juist wel en juist niet moet doen?

Slide 5 - Slide

This item has no instructions

  Lichaamstaal
Je lichaamstaal is een manier van non-verbale communicatie, maar erg belangrijk. Een groot deel van alle communicatie is, vaak onbewust, non-verbaal. Je brengt een boodschap over door middel van je mimiek, lichaamshouding, gebaren, stemgeluid en oogcontact. Niet gek dus dat je lichaamstaal erg belangrijk is bij presenteren.

Je kunt vaak zien aan iemand of diegene zenuwachtig is. Vaak kijkt diegene vaker naar beneden of naar de presentatie om oogcontact met het publiek te vermijden. Hierbij keer je sneller je rug naar het publiek om de PowerPoint deels voor te lezen, je houding wordt sneller ingetogen en je hebt geregeld zenuwachtige trekjes met je handen of voeten. Als je weet welke symptomen voorkomen bij nervositeit, kun je er makkelijker iets tegen doen.

Slide 6 - Slide

This item has no instructions

  Lichaamshouding
Het klinkt heel vanzelfsprekend, maar toch gebeurt het erg vaak zonder dat je het door hebt: een gesloten ingetogen houding. Probeer erop te letten: Sta rechtop, heb een rechte rug, je borst iets vooruit en je handen open!  Hiermee straal je al snel zelfvertrouwen uit, wat je presentatie ten goede komt.

Slide 7 - Slide

This item has no instructions

  Handen
Handen.. misschien wel de lastigste lichaamsdelen tijdens je presentatie.

Waar laat je ze het beste en wat doe je ermee? Of misschien wel eerst de vraag, wat doe je er vooral niet mee?

Veel mensen weten niet zo goed waar ze hun handen moeten laten en hebben de neiging er van alles mee te doen. Krabben aan je armen, friemelen met je vingers of kleding, draaien aan je ring of bezig zijn met bepaalde voorwerpen als een pen of een papiertje. Naast dat je zo nerveus overkomt, kan het ook behoorlijk afleidend zijn voor het publiek. Gebruik je handen dus alleen voor ondersteunende gebaren.


Slide 8 - Slide

This item has no instructions

  Handen
Let er daarnaast op dat je niet te vaak de volgende houdingen aanneemt:





Maar wat blijft er dan nog over? Je kunt je handen prima langs je lichaam laten hangen. Het voelt in het begin misschien een beetje onwennig en stijfjes, maar vanuit deze houding kun je gemakkelijke ondersteunende gebaren maken met je handen. Dit maakt het allemaal wat dynamischer. Als je een ondersteunend gebaar maakt met je handen, houdt je handen dan ook even in die positie vast. Hierdoor komt je beweging goed tot zijn recht.
Handen in de zak - dit geeft nogal een nonchalante indruk, niet professioneel dus.
Armen over elkaar - deze houding geeft een gesloten indruk en een beetje verlegenheid.
Handen op de heupen - wanneer je je handen op je heupen hebt tijdens het presenteren kan dit nogal intimiderend overkomen. Niet fijn voor het publiek om naar te kijken dus.
Gebedshouding voor het lichaam - deze houding geeft nogal een onzekere indruk, iets wat je niet wilt als je zelfverzekerd voor een groep wilt staan.

Slide 9 - Slide

This item has no instructions


Kijk maar is het volgende fragment van een video van Steve Jobs waarin hij in 2007 voor het eerst de iPhone produceert, hij maakt hier goed gebruik van zijn handen. Kijk vanaf 3:30 tot 4:44.
  Handen

Slide 10 - Slide

This item has no instructions

  Oogcontact
Als de zaal vol mensen zit is het makkelijk om hun blikken te vermijden en naar de grond of de PowerPoint te kijken. Zo kun je wegschuilen van alle mensen. Toch zorgt dit voor een onzekere houding en uitstraling. Dus, maak oogcontact! Dit zorgt voor meer vertrouwen van het publiek in jou.




Slide 11 - Slide

This item has no instructions

  Oogcontact
Een aantal tips om oogcontact te maken:

Kijk naar de ogen. Het klink heel vanzelfsprekend, maar vaak hebben mensen het idee dat ze het publiek aankijken terwijl ze er overheen kijken. Als je naar de ogen van de mensen in je publiek kijkt, voorkom je dit.

Kijk lang genoeg. Als je vluchtig mensen in de ogen aankijkt zullen ze alsnog niet het idee hebben dat je ze echt aankijkt en ze ziet. Neem hier dus de tijd voor en kijk minstens zo'n 2 seconden iemand aan.

Kijk iedereen aan. Een valkuil bij oogcontact maken met het publiek is dat je vaak dezelfde mensen aankijkt. Dit is iets wat je wilt voorkomen. Het zorgt ervoor dat je sommige 'negeert' en zij mindere verbinding voelen met jou als presentator. Ook mensen die je te vaak aankijkt kunnen zich ongemakkelijk gaan voelen. Zorg dus voor een goede verdeling.

Slide 12 - Slide

This item has no instructions

  Stemgebruik
Een saai verhaal kun je met juist gebruik van je stem en goede intonatie tot leven brengen. Dit is dus ook belangrijk bij presenteren. Er zijn verschillende technieken om je stemgeluid aantrekkelijk te maken voor het publiek.

Met de volgende punten kun je variΓ«ren:
Intonatie
Stiltes
Intonatie

Slide 13 - Slide

This item has no instructions

  Stemgebruik
Tempo

Het tempo waarin je praat is ook erg belangrijk. Veel mensen zijn geneigd als ze lichtelijk nerveus zijn snel te praten.  Dit zorgt er echter wel voor dat je publiek je niet altijd goed kan verstaan en dat het lastig te volgen is. Let er dus op dat je bewust wat langzamer spreekt tijdens je presentatie. Je kunt dit van tevoren thuis goed oefenen door jezelf eens op te nemen.  Vaak praat je sneller dan je denkt.

Slide 14 - Slide

This item has no instructions

  Stemgebruik
Intonatie

Gebruik maken van intonatie in je stem is een ultieme must bij presenteren. Als je gedurende de gehele presentatie monotoon praat,  heb je een grote kans dat na 5 minuten je publiek al is afgehaakt.  Het is het verschil in intonatie dat een verhaal levendig maakt. Je kunt er ook dingen mee benadrukken. Ga de hoogte in met je stem als je ergens de nadruk op wilt leggen en praat juist wat lager als je een statement wilt maken.

Slide 15 - Slide

This item has no instructions

  Stemgebruik
Stiltes

Het laten vallen van stiltes in je presentatie is heel moeilijk. Als je je mond een paar seconden gesloten houdt, kan dit voelen als enkele minuten. Toch is stiltes laten vallen (op het juiste moment) in een presentatie een goede techniek om weer even de aandacht te trekken van het publiek. Ze worden nieuwsgierig en blijven aandachtig luisteren.

Slide 16 - Slide

This item has no instructions

  Bewegingen
Een belangrijke tip: beweeg alleen functioneel!

Sommige bewegingen en trekjes kunnen erg afleidend overkomen op het publiek. Ze zijn dan gedurende presentatie meer bezig met jou bewegingen dan met wat je eigenlijk zegt. Ga dus niet te veel wiebelen met je voeten of friemelen met je handen maar gebruik alleen gebaren om dingen in je presentatie te accentueren. Je kunt wel prima wat heen en weer lopen voor het publiek, zolang het maar niet lijkt alsof je alsmaar de straat over blijft steken, oftewel: doe het met mate.

Slide 17 - Slide

This item has no instructions


Ondertussen heb je al behoorlijk wat handvatten gekregen om je zenuwen onder controle te houden een een zelfverzekerde houding en uitstraling te hebben. Daar gaan we nu mee oefenen.
  Try it yourself

Slide 18 - Slide

This item has no instructions

  Try it yourself
Opdracht 3: Benoem van het volgende filmpje een aantal positieve en/of negatieve punten wat betreft de  houding/stemgebruik/stiltes/bewegingen etc.

Je kunt je antwoord invullen op de volgende pagina

Kijk vanaf het begin tot 3:00

Slide 19 - Slide

This item has no instructions



Benoem van het filmpje een aantal positieve en/of negatieve punten wat betreft de  houding/stemgebruik/stiltes/bewegingen etc.
  Opdracht 3 - Houding, Stemgebruik, Stiltes & Bewegingen

Slide 20 - Open question

Tekst in een filmpje erin zetten.


Bedenk een aantal positieve en negatieve punten van jezelf tijdens presenteren. Schrijf deze op.
  Opdracht 4 - Jezelf tijdens het presenteren

Slide 21 - Open question

Tekst in een filmpje erin zetten.


Film jezelf nu bij het geven van een korte presentatie (die je gemaakt hebt in deel 1). Kijk het filmpje terug en bekijk of je het nog steeds eens bent met de positieve en negatieve punten die je bij opdracht 2 benoemd hebt.
  Opdracht 5 - Jezelf tijdens het presenteren

Slide 22 - Open question

Tekst in een filmpje erin zetten.
  Wil je meer halen uit de crash course?
Als je nog meer wilt oefenen met presenteren kun je een vriend(in) of een familielid vragen eens naar je te laten kijken terwijl jij presenteert. Geef aan hem/haar eventueel door waar je jezelf nog op wilt verbeteren zodat daar naar gekeken kan worden.

Succes! :D
S

Slide 23 - Slide

This item has no instructions

  Wat heb je nu (hopelijk) geleerd?
Deel 1
Zorg altijd voor:
  •     Een pakkend begin
  •     Een duidelijke kernboodschap
  •     Een samenvattende of inspirerende afsluiting
Deel 2
Technieken voor het voorbereiden:
  • Leer de tekst niet uit je hoofd, oefen hardop en neem pauzes
  • Doe aan power posing
  • Pak je rust als je het podium betreedt!
Deel 3
Vergeet niet:
  •     Sta rechtop
  •     Gebruik je handen alleen voor ondersteunende gebaren
  •     Maak oogcontact met je publiek
  •     Zorg voor een fijn stemgeluid met intonatie
  •     Vermijd wiebelen en afleidende trekjes

Slide 24 - Slide

This item has no instructions


Wat vond je van deze les?
πŸ˜’πŸ™πŸ˜πŸ™‚πŸ˜ƒ

Slide 25 - Poll

This item has no instructions


Er zullen ongetwijfeld genoeg momenten komen waarbij je een presentatie moet geven, denk bijvoorbeeld aan de masterclass die je volgt, schoolprojecten of later bij je studie. Dankzij deze Crash Course heb je wat handvaten om goed je presentatie in te gaan. Je kunt altijd weer even terugkijken op deze pagina's.

Veel leerplezier gewenst, en hopelijk neem je de tijd om op de volgende pagina een korte reactie te geven op deze Crash Course.

Wellicht zien we je later (online) terug bij een andere Pre-U/UT activiteit.
  Wat kun je nu doen?

Slide 26 - Slide

Laatste deel, kijk ook eens naar dit of dit
https://lattice.com/library/how-to-ask-your-manager-for-feedback