Sociaal gedrag bij dieren

Sociaal gedrag bij dieren
1 / 14
next
Slide 1: Slide

This lesson contains 14 slides, with interactive quizzes and text slides.

Items in this lesson

Sociaal gedrag bij dieren

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Leerdoelen
Aan het einde van de les kun je uitleggen wat sociaal gedrag bij dieren is en voorbeelden geven van territoriumgedrag, voortplantingsgedrag en groepsgedrag.

Slide 2 - Slide

Leg aan het begin van de les uit wat de leerdoelen zijn, zodat de leerlingen weten wat ze aan het einde van de les zullen weten en kunnen.
Wat is sociaal gedrag?
Sociaal gedrag is het gedrag van dieren in relatie tot andere dieren van dezelfde soort. Het kan gaan om communicatie, samenwerking, competitie en interactie.

Slide 3 - Slide

Leg uit wat sociaal gedrag is en waarom het belangrijk is voor dieren om sociaal gedrag te vertonen.
Territoriumgedrag
Territoriumgedrag is het verdedigen van een gebied door een dier. Bijvoorbeeld een leeuw die zijn territorium beschermt tegen andere leeuwen.

Slide 4 - Slide

Gebruik voorbeelden om territoriumgedrag uit te leggen en vraag de leerlingen of ze zelf voorbeelden weten van territoriumgedrag bij dieren.
Voortplantingsgedrag
Voortplantingsgedrag is het gedrag dat dieren vertonen om zich voort te planten en hun genen door te geven aan de volgende generatie. Bijvoorbeeld paringsrituelen bij vogels.

Slide 5 - Slide

Gebruik voorbeelden om voortplantingsgedrag uit te leggen en vraag de leerlingen of ze zelf voorbeelden weten van voortplantingsgedrag bij dieren.
Groepsgedrag
Groepsgedrag is het gedrag van dieren in een groep. Het kan gaan om samenwerking, communicatie, competitie en interactie. Bijvoorbeeld een school vissen die samen zwemt.

Slide 6 - Slide

Gebruik voorbeelden om groepsgedrag uit te leggen en vraag de leerlingen of ze zelf voorbeelden weten van groepsgedrag bij dieren.
Voorbeeld: bijen
Bijen leven in een kolonie en vertonen verschillende vormen van sociaal gedrag, zoals communiceren via dansen en samenwerken om de bijenkorf te onderhouden.

Slide 7 - Slide

Gebruik bijen als voorbeeld om verschillende vormen van sociaal gedrag te laten zien.
Interactief element: groepsvorming
Laat de leerlingen in groepjes van drie een dier kiezen en onderzoeken welk sociaal gedrag dit dier vertoont. Vervolgens presenteren ze hun bevindingen aan de klas.

Slide 8 - Slide

Geef de leerlingen instructies en laat ze samenwerken om informatie te verzamelen over sociaal gedrag bij dieren.
Interactief element: rollenspel
Verdeel de klas in groepen van vier en laat ze een situatie naspelen waarin sociaal gedrag een rol speelt, bijvoorbeeld een territoriumgevecht tussen twee leeuwen.

Slide 9 - Slide

Geef de leerlingen instructies en laat ze samenwerken om een situatie na te spelen waarin sociaal gedrag een rol speelt.
Quiz: sociaal gedrag bij dieren
Laat de leerlingen individueel of in groepjes een quiz maken over sociaal gedrag bij dieren. Gebruik vragen over territoriumgedrag, voortplantingsgedrag en groepsgedrag.

Slide 10 - Slide

Maak een quiz met vragen over de verschillende vormen van sociaal gedrag bij dieren en gebruik dit als een manier om te kijken of de leerlingen de lesstof begrepen hebben.
Samenvatting
Sociaal gedrag is het gedrag van dieren in relatie tot andere dieren van dezelfde soort. Territoriumgedrag, voortplantingsgedrag en groepsgedrag zijn verschillende vormen van sociaal gedrag bij dieren.

Slide 11 - Slide

Vat de lesstof kort samen en vraag de leerlingen of ze nog vragen hebben of iets niet begrijpen.
Schrijf 3 dingen op die je deze les hebt geleerd.

Slide 12 - Open question

De leerlingen voeren hier drie dingen in die ze in deze les hebben geleerd. Hiermee geven ze aan wat hun eigen leerrendement van deze les is.
Schrijf 2 dingen op waarover je meer wilt weten.

Slide 13 - Open question

De leerlingen voeren hier twee dingen in waarover ze meer zouden willen weten. Hiermee vergroot je niet alleen betrokkenheid, maar geef je hen ook meer eigenaarschap.
Stel 1 vraag over iets dat je nog niet zo goed hebt begrepen.

Slide 14 - Open question

De leerlingen geven hier (in vraagvorm) aan met welk onderdeel van de stof ze nog moeite. Voor de docent biedt dit niet alleen inzicht in de mate waarin de stof de leerlingen begrijpen/beheersen, maar ook een goed startpunt voor een volgende les.