Wat is katatonie?
Iemand met katatonie verkeert in een toestand waarbij hij of zij minder goed kan reageren op de omgeving. Ondertussen is de persoon wel wakker en mentaal helder. Dit uit zich soms in bewegingsstoornissen. Het verloop en de symptomen verschillen per persoon. Sommige mensen met katatonie blijven bijvoorbeeld in een bepaalde houding staan en reageren niet meer op hun omgeving, terwijl andere mensen juist doelloze bewegingen maken.
Oorzaken van katatonie
Lange tijd dacht men dat katatonie alleen voorkwam bij schizofrenie. Inmiddels weten we dat dit verschijnsel soms ook door andere aandoeningen of omstandigheden wordt veroorzaakt. In principe kan katatonie voorkomen bij iedere psychiatrische aandoening, voornamelijk bij ernstige vormen. Ook komt katatonie soms voor bij lichamelijke aandoeningen. Een aantal aandoeningen waarbij katatonie kan optreden zijn:
Schizofrenie
Een psychose
Depressie
Bipolaire stoornis
Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
Multiple sclerose (MS)
Een hersenbloeding
Tuberculose
HIV
Schildklierproblemen
Een infectieziekte
Een hersenafwijking of -stoornis
Een probleem in de spijsvertering
Malaria
Sommige mensen met veel liefdesverdriet belanden ook in een katatone toestand. Verder kunnen bepaalde drugs en medicijnen katatonie veroorzaken. Van onder andere antipsychotica is bekend dat ze soms katatonie veroorzaken. Heeft iemand die je kent last van katatonie en weet je dat diegene drugs of medicijnen gebruikt? Vertel dit aan de arts. Dit kan belangrijk zijn bij het kiezen van een goede behandeling.
Symptomen van katatonie
De symptomen die je ervaart bij katatonie verschillen per persoon. Sommige mensen zijn niet meer in staat zich te bewegen en staan soms urenlang stil. Andere mensen maken juist doelloze bewegingen of vertonen bizar gedrag. In ernstige gevallen (lethale katatonie) kan iemand helemaal niets meer doen en kan de katatonie fataal worden. Bij de symptomen van katatonie maakt men onderscheid tussen vier verschillende categorieën. Deze categorieën zie je hieronder, samen met bijbehorende symptomen.
Motorische symptomen. Hieronder vallen de symptomen die te maken hebben met bewegingsproblemen:
Onbeweeglijkheid (stupor).
Verstijving van het hele lichaam (katalepsie).
Rigiditeit; door verstijving van de spieren ervaar je een weerstand als je iemand probeert te bewegen.
Poseerbaarheid; iemand kan de katatone persoon in een bepaalde houding zetten waarin hij of zij blijft staan (flexibilitas cerea).
Terugtrekkende symptomen. Iemand wordt minder actief en trekt zich terug uit zijn of haar omgeving:
Niet meer of heel weinig praten (mutisme).
Opdrachten weigeren (negativisme).
Weigeren om te eten of drinken.
Naar een specifiek punt staren.
Symptomen van opwinding. Iemand trekt zich niet terug maar is juist druk of geagiteerd:
Agressiviteit; iemand vertoont ongerichte agressie en kan hierdoor een gevaar vormen.
Hyperactiviteit.
Impulsiviteit; iemand denkt niet goed meer na over beslissingen.
Lichamelijke verstoringen, zoals een wisselende lichaamstemperatuur, ademhaling of hartslag (autonome instabiliteit).
Iemand vertoont bizar gedrag en/of herhaalt bepaalde handelingen:
Vreemde gezichtsuitdrukkingen trekken (grimassen).
Mensen napraten (echolalie).
Mensen nadoen (echopraxie).
Doelloze bewegingen maken en herhalen (stereotypie).
Rare bewegingen maken die wél een doel hebben (maniërisme).
Automatisch opvolgen van alle opdrachten. Een vorm hiervan is overdreven meewerken. Iemand beweegt bijvoorbeeld een arm als de arts hier druk op uitoefent, ook wanneer de arts vraagt om dit niet te doen.
Motorische besluiteloosheid; iemand lijkt niet te kunnen kiezen tussen twee handelingen. Bijvoorbeeld telkens opstaan en vervolgens weer gaan zitten.
Tegenwerken bij beweging. Als de arts bijvoorbeeld de arm wil bewegen, oefent diegene een weerstand uit die gelijk is aan de kracht die de arts gebruikt.
- Advertentie -