Jongerenbijeenkomst 4 - Omgaan met kwaad in de wereld

Jongerenbijeenkomst 4 - Omgaan met kwaad in de wereld
Omgaan met kwaad in een verloren wereld
1 / 23
next
Slide 1: Slide
GodsdienstMiddelbare schoolhavoLeerjaar 3

This lesson contains 23 slides, with interactive quizzes, text slides and 3 videos.

time-iconLesson duration is: 90 min

Items in this lesson

Jongerenbijeenkomst 4 - Omgaan met kwaad in de wereld
Omgaan met kwaad in een verloren wereld

Slide 1 - Slide

Inhoud
  • Introductieopdracht

  • Omgaan met kwaad in een verloren wereld- - Waarom is er kwaad? Hoe ga je er nu mee om en hoe hoor je ermee om te gaan.

  • Verschil vergeven en verzoenen

  • 70x7 - the chosen

  • Verdieping

Slide 2 - Slide

Omschrijf een recente gebeurtenis waarin je het gevoel had dat iemand je onterecht heeft behandeld (identiteit mag je weglaten). Nog niet zeggen hoe je hebt gereageerd.

Slide 3 - Open question

Waarom is er kwaad in onze wereld?
  • Gevallen wereld --> Een wereld die God niet heeft gecreëerd maar die de mens heeft gemaakt. 

  •  Terug naar het verhaal van Creatie:
       Genesis

  • ''Original sin'' > De origine van zonde.

Slide 4 - Slide

Slide 5 - Video

Het effect van zonde op de mens en dus ook onze wereld
  • Zondes creëren afstand tussen ons en God. Wie dicht bij God wilt zijn moet omkeren van zijn zondes > Dit moet uit vrije wil gebeuren. Er is constant kwaad om ons heen en in onze gedachten, maar God is in ons en heeft ons de Weg gewezen. Enige wat wij hoeven te doen is deze Weg (Jezus) proberen zo goed mogelijk te volgen door zijn wetten na te leven. Het gevolg van zonde is de (spirituele) dood, maar Jezus heeft dit overwonnen. Wie dicht bij God wilt blijven moet Hem volgen. Dit blijkt uit de volgende bijbelverzen. 

Slide 6 - Slide

Het effect van zonde
  • Zondes creëren afstand tussen ons en God. Wie dicht bij God wilt zijn moet omkeren van zijn zondes > Dit moet uit vrije wil gebeuren. 

  • Jesaja 59:2
    "Uw wandaden hebben een kloof geslagen tussen u en uw God, uw zonden hebben zijn gelaat voor u verborgen, zodat Hij niet luistert."

Slide 7 - Slide

Het effect van zonde
  • Zondes creëren afstand tussen jou en God. Wie dicht bij God wilt zijn moet omkeren van zijn zondes > Dit moet uit vrije wil gebeuren.

  • Psalm 66:18
    "Als ik diep in mijn hart zonden zou koesteren, dan had de Heer mij nooit verhoord."

Slide 8 - Slide

Het effect van zonde
  • Zondes creëren afstand tussen jou en God. Wie dicht bij God wilt zijn moet omkeren van zijn zondes > Dit moet uit vrije wil gebeuren.

  • Spreuken 15:29
    "De HEER is ver van de zondaars, maar het gebed van de rechtvaardigen verhoort Hij."

Slide 9 - Slide

Het effect van zonde
  • Zondes creëren afstand tussen jou en God. Wie dicht bij God wilt zijn moet omkeren van zijn zondes > Dit moet uit vrije wil gebeuren.

  • Jesaja 1:15-17
    "Wanneer u uw handen uitstrekt, sluit Ik mijn ogen voor u, zelfs als u uw gebeden vermenigvuldigt, luister Ik niet naar u: uw handen zitten vol bloed. Was u, reinig u! Uit mijn ogen met uw misdaden! Houd op met kwaad doen. Leer liever het goede te doen (...)"

Slide 10 - Slide

Het effect van zonde
  • Zondes creëren afstand tussen jou en God. Wie dicht bij God wilt zijn moet omkeren van zijn zondes > Dit moet uit vrije wil gebeuren.

  • Micha 3:4
    ''Als zij tot de HEER roepen, dan geeft Hij hun geen antwoord, maar Hij verbergt zijn gelaat voor hen, omdat hun daden slecht zijn."

Slide 11 - Slide

Het effect van zonde
  • Zondes creëren afstand tussen jou en God. Wie dicht bij God wilt zijn moet omkeren van zijn zondes > Dit moet uit vrije wil gebeuren.

  • 1 Johannes 1:6
    "Als wij zeggen dat wij met Hem verbonden zijn, terwijl wij onze weg gaan in de duisternis, liegen wij en doen wij de waarheid niet."

Slide 12 - Slide

Het effect van zonde
  • Zondes creëren afstand tussen jou en God. Wie dicht bij God wilt zijn moet omkeren van zijn zondes > Dit moet uit vrije wil gebeuren.

  • Jakobus 4:4
    "Trouwelozen, weet u niet dat vriendschap met de wereld vijandschap met God betekent? Wie met de wereld bevriend wil zijn, maakt zich tot vijand van God."

Slide 13 - Slide

Slide 14 - Video

Denk nog eens terug aan die situatie die je aan het begin van deze les hebt beschreven. Hoe heb je gehandeld naar die persoon toe; wat heb je gedacht en/of teruggezegd en/of teruggedaan. Wees eerlijk naar jezelf en God, ook als je niet trots bent op wat je hebt gedaan. Deze antwoorden worden niet bekeken, het is voor jezelf om straks te reflecteren op je eigen handelen.

Slide 15 - Open question

Hoe we ermee om horen te gaan volgens God.
  • Werkblad

  • Samen reflecteren op de bijbelverzen.

  • Praktische opdracht

Slide 16 - Slide

Verschil vergeven en verzoenen
  • Vergeven = geen haat in je hart hebben naar die persoon > die persoon goed behandelen.
    --> Moet WEL, geen excuus

  • Verzoenen = de band herstellen tussen jou en de persoon (moeten beide partijen willen en doen!)
    --> Moet NIET, graag als het kan

Slide 17 - Slide

Wat als iemand je herhaaldelijk blijft schaden / pijn doen, je hier al meerdere keren met diegene over hebt proberen te praten, maar zonder resultaat. De persoon lijkt niet te willen veranderen en blijft je schaden. Dit is een diepe en vaak lastige vraag, en de Bijbel biedt zeker inzicht in hoe we om moeten gaan met moeilijke relaties, vooral wanneer mensen onze grenzen niet respecteren en ons blijven kwetsen. Er zijn verschillende principes in de Bijbel die helpen om de balans te vinden tussen vergeving en het stellen van grenzen. Het is belangrijk om te begrijpen dat vergeving en het nemen van afstand van schadelijke mensen elkaar niet uitsluiten.

1. Vergeving en afstand nemen
De Bijbel leert ons zeker om te vergeven, maar het stelt ons ook in staat om gezonde grenzen te stellen, vooral wanneer iemand onberouwelijk blijft of anderen blijft schaden.

Matteüs 18:15-17
“Als je broeder je iets misdaan heeft, moet je hem dat onder vier ogen zeggen. Als hij naar je luistert, heb je je broeder gewonnen. Maar als hij niet naar je luistert, neem dan nog een of twee getuigen mee, opdat elke verklaring door twee of drie getuigen wordt bevestigd. Maar als hij naar hen niet luistert, zeg het dan tegen de gemeente. Als hij zelfs niet naar de gemeente luistert, beschouw hem dan als een heiden en een tollenaar.''

Deze vers benadrukt het proces van confronteren en herstellen van een relatie. Als iemand niet luistert en geen berouw toont, kan het zijn dat er een punt komt waarop je afstand moet nemen. De Bijbel zegt hier niet dat je moet blijven omgaan met iemand die je constant schaadt, vooral als diegene onberouwvol is.

**Titus 3:10-11**:
> “Afwijzen een dwaas man nadat je hem eenmaal en tweemaal terechtgewezen hebt, wetende dat zo iemand verder afgedwaald is en in zijn zonden zit.”

Dit vers leert ons dat er een moment kan komen waarop we iemand moeten afwijzen die blijft volharden in zijn dwaas gedrag, zelfs na herhaaldelijk vergeven en corrigeren.

### 2. **Vergeving**
Vergeving is een belangrijk principe in de Bijbel, en het is iets dat we altijd worden aangespoord om te doen, zelfs wanneer anderen ons pijn doen. De Bijbel benadrukt dat we vergeving niet moeten uitstellen, omdat God ons ook vergeven heeft.

**Efeziërs 4:31-32**:
> “Laat alle bitterheid, woede, grimmigheid, geschreeuw en lastering ver van u wijken, samen met alle boosheid. Wees vriendelijk voor elkaar, wees barmhartig, en vergeef elkaar, zoals God ook in Christus u vergeven heeft.”

**Matteüs 18:21-22**:
> “Toen kwam Petrus naar Hem toe en zei: ‘Heer, hoe vaak zal mijn broer tegen mij zondigen en ik hem vergeven? Tot zevenmaal toe?’ Jezus zei tegen hem: ‘Ik zeg je niet: tot zevenmaal toe, maar tot zeventig maal zeven.’”

Het principe van vergeving blijft belangrijk, maar dat betekent niet dat we alles blijven tolereren zonder grenzen te stellen. Het gaat erom dat je in je hart bereid bent te vergeven en los te laten, maar dat hoeft niet te betekenen dat je continu in een schadelijke situatie blijft.

### 3. **Gezonde grenzen stellen**
Er is een verschil tussen vergeving en het toestaan van schadelijk gedrag. De Bijbel moedigt ons aan om verstandig om te gaan met onze relaties.

**Spreuken 4:23**:
> “Boven alles wat te bewaren valt, bewaar je hart, want daaruit zijn de uitingen van het leven.”

Dit vers benadrukt het belang van het beschermen van ons hart. Het stellen van grenzen en het vermijden van relaties die je emotioneel, mentaal of fysiek schaden, kan een manier zijn om dit te doen.

**2 Timoteüs 3:5**:
> “Ze hebben de schijn van godsvrucht, maar verloochenen de kracht ervan. Wijk ook van zulke mensen af.”

Soms is het noodzakelijk om afstand te nemen van mensen die blijven volharden in zonden, vooral als ze onbuigzaam zijn en geen blijk geven van berouw of verandering.

### 4. **Betrek God bij de situatie**
Bij het omgaan met moeilijke relaties is het belangrijk om te bidden en om Gods leiding te vragen. Hij kan je wijsheid en kracht geven om de juiste keuzes te maken in zulke situaties.

**Jakobus 1:5**:
> “Als iemand van u in wijsheid tekortschiet, laat hij die dan van God vragen, die aan iedereen geeft, zonder enige verworpenheid, en zij zal hem gegeven worden.”

### Conclusie:
De Bijbel moedigt ons aan om te vergeven, maar het stelt ons ook in staat om gezonde grenzen te stellen. Het is niet onbijbels om afstand te nemen van mensen die blijven schaden, vooral als ze niet bereid zijn om te veranderen of tot bekering te komen. Vergeving is essentieel, maar dat betekent niet dat we onszelf blijven blootstellen aan schadelijk gedrag. Het is belangrijk om te proberen in vrede te leven met anderen, maar als dat niet mogelijk is, kan het nodig zijn om afstand te nemen, met het gebed en de hoop dat die persoon uiteindelijk tot bekering komt.

Vergeet niet dat God ons ook aanmoedigt om wijsheid te zoeken in deze situaties en ons hart te beschermen tegen verdere schade.

Slide 18 - Slide


Titus 3:10-11:
“Iemand die tweedracht zaait, moet u afwijzen na hem eens en nogmaals gewaarschuwd te hebben, in de overtuiging dat zo iemand op de verkeerde weg is en met zijn zonde zichzelf veroordeelt.''

Deze vers leert ons dat er een moment kan komen waarop we iemand moeten afwijzen die blijft volharden in zijn dwaas gedrag, zelfs na herhaaldelijk vergeven en corrigeren.

2. Vergeving
Vergeving is een belangrijk principe in de Bijbel, en het is iets dat we altijd worden aangespoord om te doen, zelfs wanneer anderen ons pijn doen. De Bijbel benadrukt dat we vergeving niet moeten uitstellen, omdat God ons ook vergeven heeft.

Efeziërs 4:31-32:
“Alle wrok, drift, woede, geschreeuw en gevloek, kortom: alle boosaardigheid moet bij u verdwijnen. Wees goed en hartelijk voor elkaar. Vergeef elkaar zoals ook God u vergeven heeft in Christus.”

Matteüs 18:21-22:
“Toen kwam Petrus bij Hem en zei: 'Heer, hoe vaak moet ik mijn broeder vergeven als hij mij iets misdoet? Tot zeven keer toe? Jezus zei hem: 'Niet tot zeven keer toe, zeg Ik je, maar tot zeventig maal zeven keer toe. ’”



Het principe van vergeving blijft belangrijk, maar dat betekent niet dat we alles blijven tolereren zonder grenzen te stellen. Het gaat erom dat je in je hart bereid bent te vergeven en los te laten, maar dat hoeft niet te betekenen dat je continu in een schadelijke situatie blijft.

### 3. **Gezonde grenzen stellen**
Er is een verschil tussen vergeving en het toestaan van schadelijk gedrag. De Bijbel moedigt ons aan om verstandig om te gaan met onze relaties.

**Spreuken 4:23**:
> “Boven alles wat te bewaren valt, bewaar je hart, want daaruit zijn de uitingen van het leven.”

Dit vers benadrukt het belang van het beschermen van ons hart. Het stellen van grenzen en het vermijden van relaties die je emotioneel, mentaal of fysiek schaden, kan een manier zijn om dit te doen.

**2 Timoteüs 3:5**:
> “Ze hebben de schijn van godsvrucht, maar verloochenen de kracht ervan. Wijk ook van zulke mensen af.”

Soms is het noodzakelijk om afstand te nemen van mensen die blijven volharden in zonden, vooral als ze onbuigzaam zijn en geen blijk geven van berouw of verandering.

### 4. **Betrek God bij de situatie**
Bij het omgaan met moeilijke relaties is het belangrijk om te bidden en om Gods leiding te vragen. Hij kan je wijsheid en kracht geven om de juiste keuzes te maken in zulke situaties.

**Jakobus 1:5**:
> “Als iemand van u in wijsheid tekortschiet, laat hij die dan van God vragen, die aan iedereen geeft, zonder enige verworpenheid, en zij zal hem gegeven worden.”

### Conclusie:
De Bijbel moedigt ons aan om te vergeven, maar het stelt ons ook in staat om gezonde grenzen te stellen. Het is niet onbijbels om afstand te nemen van mensen die blijven schaden, vooral als ze niet bereid zijn om te veranderen of tot bekering te komen. Vergeving is essentieel, maar dat betekent niet dat we onszelf blijven blootstellen aan schadelijk gedrag. Het is belangrijk om te proberen in vrede te leven met anderen, maar als dat niet mogelijk is, kan het nodig zijn om afstand te nemen, met het gebed en de hoop dat die persoon uiteindelijk tot bekering komt.

Vergeet niet dat God ons ook aanmoedigt om wijsheid te zoeken in deze situaties en ons hart te beschermen tegen verdere schade.

Slide 19 - Slide

Het principe van vergeving blijft belangrijk, maar dat betekent niet dat we alles blijven tolereren zonder grenzen te stellen. Het gaat erom dat je in je hart bereid bent te vergeven en los te laten, maar dat hoeft niet te betekenen dat je continu in een schadelijke situatie blijft.

 3. Gezonde grenzen stellen
Er is een verschil tussen vergeving en het toestaan van schadelijk gedrag. De Bijbel moedigt ons aan om verstandig om te gaan met onze relaties.

Spreuken 4:23:
“Behoed je hart meer dan alles wat je moet behoeden, want daar ontspringt de bron van het leven.”

2 Timoteüs 3:1-5:
“Besef wel dat er in de laatste dagen moeilijke tijden zullen aanbreken. Want de mensen zullen zelfzuchtig zijn en belust op geld, arrogant en hoogmoedig, lasteraars, ongehoorzaam naar hun ouders, ondankbaar, goddeloos, liefdeloos, overzoenlijk, kwaadsprekend, onbeheerst, wreed, kwaadwillig, verraderlijk, roekeloos, verwaand, meer genotzuchtig dan godvruchtig; de schijn van vroomheid zullen zij ophouden, maar het wezen ervan verloochenen. Houd zulke mensen op afstand.”

Deze verzen benadrukken het belang van het beschermen van ons hart. Daarbij ook dat het soms noodzakelijk is om afstand te nemen van mensen die blijven volharden in zonden, vooral als ze onbuigzaam zijn en geen blijk geven van berouw (geen spijt) of verandering.


Soms is het noodzakelijk om afstand te nemen van mensen die blijven volharden in zonden, vooral als ze onbuigzaam zijn en geen blijk geven van berouw of verandering.



### 4. **Betrek God bij de situatie**
Bij het omgaan met moeilijke relaties is het belangrijk om te bidden en om Gods leiding te vragen. Hij kan je wijsheid en kracht geven om de juiste keuzes te maken in zulke situaties.

**Jakobus 1:5**:
> “Als iemand van u in wijsheid tekortschiet, laat hij die dan van God vragen, die aan iedereen geeft, zonder enige verworpenheid, en zij zal hem gegeven worden.”

### Conclusie:
De Bijbel moedigt ons aan om te vergeven, maar het stelt ons ook in staat om gezonde grenzen te stellen. Het is niet onbijbels om afstand te nemen van mensen die blijven schaden, vooral als ze niet bereid zijn om te veranderen of tot bekering te komen. Vergeving is essentieel, maar dat betekent niet dat we onszelf blijven blootstellen aan schadelijk gedrag. Het is belangrijk om te proberen in vrede te leven met anderen, maar als dat niet mogelijk is, kan het nodig zijn om afstand te nemen, met het gebed en de hoop dat die persoon uiteindelijk tot bekering komt.

Vergeet niet dat God ons ook aanmoedigt om wijsheid te zoeken in deze situaties en ons hart te beschermen tegen verdere schade.

Slide 20 - Slide


4. Betrek God bij de situatie
Bij het omgaan met moeilijke relaties is het belangrijk om te bidden en om Gods leiding te vragen. Hij kan je wijsheid en kracht geven om de juiste keuzes te maken in zulke situaties.

Jakobus 1:5-6
“Schiet iemand van u tekort in wijsheid, dan moet hij haar vragen aan God, en zij zal hem gegeven worden, want God geeft aan allen zonder voorbehoud en zonder verwijt. Maar hij moet wel bidden met vertrouwen, zonder weifelen”

Conclusie:
De Bijbel moedigt ons aan om te vergeven, maar het stelt ons ook in staat om gezonde grenzen te stellen. Het is niet onbijbels om afstand te nemen van mensen die blijven schaden, vooral als ze niet bereid zijn om te veranderen of tot bekering te komen. Vergeving is essentieel, maar dat betekent niet dat we onszelf blijven blootstellen aan schadelijk gedrag. Het is belangrijk om te proberen in vrede te leven met anderen, maar als dat niet mogelijk is, kan het nodig zijn om afstand te nemen, met het gebed en de hoop dat die persoon uiteindelijk tot bekering komt.

Vergeet niet dat God ons ook aanmoedigt om wijsheid te zoeken in deze situaties en ons hart te beschermen tegen verdere schade.

Slide 21 - Slide

Slide 22 - Video

Series en films over Jezus:
1. The Chosen - gratis app waar je alle afleveringen kan zien. Geeft goed beeld van wat Jezus allemaal heeft gedaan en hoe het volk daarop reageerde.

2. AD the Bible - serie over een aantal daden van Jezus en het leven van de Apostelen (de leerlingen van Jezus) nadat Jezus opgestegen was ten hemel.

3. Passion of the Christ - mooie film over het offer van Jezus. Moeilijk om te kijken, maar wel de waarheid van hoe het is gegaan.
Boeken om het geloof beter te begrijpen:

1. Natuurlijk de Bijbel, met name Nieuwe Testament. 

2. C.S. Lewis (schrijver van Narnia!) - Onversneden Christendom

Youtube accounts:

* Bible project
* Active Christianity
* Impact video ministries

Slide 23 - Slide